Η Ακαδημία της Μπαρτσελόνα Έχασε Την "Αίγλη" Της
Η ξακουστή ακαδημία της Μπαρτσελόνα που ακούει στο όνομα Μασία, σύμφωνα με τους «ειδικούς» βρίσκεται σε "ελεύθερη πτώση". Σπουδαίοι Ισπανοί δημοσιογράφοι μετά από έρευνες, διαπίστωσαν πως η μεγαλύτερη γεννήτρια ταλέντων του κόσμου δεν λειτουργεί πλέον όπως παλιά. Υπεύθυνος για την κατάρρευση δεν είναι άλλος από τον υπεύθυνο Jordi Bertomeu.

Όλα φυσικά έχουν την εξήγηση τους. Πιο συγκεκριμένα, ο πασίγνωστος δημοσιογράφος της Ιβηρικής χερσονήσου, Χάβι Τόρες, με ένα καυστικό άρθρο στην ιστοσελίδα Ara, βγάζει στο φως της δημοσιότητας τους λόγους για τους οποίους η Μασία έχει οπισθοδρομίσει.

 

Ο Ryan Sidle αναδημοσιεύει στο έγκυρο sportbible αναλύοντας την κατάσταση:


"Η Μπαρτσελόνα είναι μια διάσημη παραγωγή ταλέντων. Κάποια από αυτά τα ταλέντα εξακολουθούν να αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα μέσω της ακαδημίας La Masia. Ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε πως τα πράγματα δεν είναι το ίδιο καλά με παλαιότερα.

Κάποτε η Μασία έβγαλε ένα σωρό ονόματα.  Ο Lionel Messi, ο Xavi, ο Andres Iniesta, ο Carles Puyol, ο Gerard Pique, ο Sergio Busquets, ο Pedro και ο Victor Valdes είναι παιδιά της Μπαρτσελόνα. Αποτελούσαν τη σπονδυλική στήλη της ομάδας για πολλά συναπτά χρόνια.

Η Βαρκελώνη είναι περήφανη για τα αστέρια που έχει βγάλει κατά καιρούς, κάτι το οποίο έχει πάψει να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Πλέον η Μασία είναι «άρρωστη», γράφει ο Χάβι Τόρες.

 

Τα λάθη του Μπερτομέου
Ο πρόεδρος Josep Maria Bartomeu ξεκίνησε μια νέα στρατηγική που την ονόμασε «La Masia 360» για να αλλάξει τα πράγματα. Το σχέδιο όμως απέτυχε μιας και ο  Bartomeu διόρισε τους λάθος ανθρώπους στις λάθος θέσεις και σπατάλησε παράλληλα πολλά χρήματα.

Μάλιστα, ο διευθυντής της Μασία και πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Pep Segura, δεν ήταν ικανοποιημένος από το διορισμό του Albert Soler για να επιβλέπει το έργο και είχαν διαφωνίες.

Έχουν επίσης δαπανηθεί  900.000 € για μια ολοκληρωμένη ψυχολογική υπηρεσία για τους παίκτες μέσω του Eduvic, ενός συνεταιρισμού κοινωνικής πρωτοβουλίας με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας. Το ρεπορτάζ θέλει τους  παίκτες να μην το έχουν αγκαλιάσει πραγματικά και απλώς δίνουν απαντήσεις για να βγουν γρήγορα από τις συνεδρίες τους!

Όσο για τις εγκαταστάσεις; Ορισμένα από τα δωμάτια έχουν μετατραπεί σε γραφεία για να φιλοξενήσουν προσωπικό γραφείου(!), την ίδια στιγμή που οι παίκτες θα μπορούσαν στον ίδιο χώρο να κάνουν μαθήματα ανάλυσης ποδοσφαίρου.

 

Τα οικονομικά προβλήματα επηρεάζουν την κατάσταση
Όπως είναι φυσικό, πίσω από κάθε ποιοτική κατάρρευση κρύβονται σχεδόν πάντα οικονομικές δαπάνες που έχουν μειωθεί. Ένα τρανό παράδειγμα σύμφωνα με τον Navid Molaaghaei, προπονητή της Μασίας που έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα της ομάδος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, είναι το γεγονός πως έχει μειωθεί η ποιότητα του φαγητού που τρώνε οι παίκτες στην ακαδημία!

«Οι προσθήκες στο προσωπικό του συλλόγου γίνονται εις βάρος των παιδιών! Στο ισόγειο, για παράδειγμα, ένα οπτικοακουστικό δωμάτιο όπου τα παιδιά περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθώντας ποδόσφαιρο και έπαιζαν μαζί βιντεοπαιχνίδια, μετατράπηκε, μεταξύ άλλων, σε γραφεία!

Αυτό συνέβη γιατί χρειάζονταν γραφεία για δασκάλους, ψυχολόγους και για την υπεύθυνη για την υπηρεσία περίθαλψης, την Ana Merayo. Δεν υπάρχει πλέον γυμναστήριο και τα κολυμβητήρια δεν λειτουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να φιλοξενούνται ακόμη και σε ξενοδοχεία της περιοχής αντί να έχουν τον κοιτώνα τους, πράγμα το οποίο προσθέτει έξτρα δαπάνες για το σύλλογο».

 

Δανεικοί και DNA
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο δεν υπήρχε παλαιότερα στη λειτουργία της ομάδας, ήταν να δίνει δανεικούς παίκτες από εδώ και απο κεί. Όποιον παίκτη πίστευαν πολύ δεν τον έδιναν σε άλλες ομάδες δανεικό για να πάρει παιχνίδια, παρά τον έβαζαν να παίζει στη Μπαρτσελόνα Β, ώστε να αφομοιώνει και το σύστημα της πρώτης ομάδας αλλά και τη φιλοσοφία της. Πλέον σπουδαία ταλέντα φεύγουν δανεικοί σε άλλες ομάδες με πρόσχημα να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους, όμως στην ουσία αυτό γίνεται ώστε η Μασία να μειώνει τις δαπάνες της διαμονής τους, ενώ δεν χρειάζεται!

Με αυτά τα δεδομένα ούτε οι παίκτες μπορούν να μπούν στη φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα, την ίδια ώρα που προσλαμβάνονται όλο και περισσότεροι προπονητές που δεν έχουν ιδέα από το μοντέλο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα που εισήγαγε ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ. Δεν κάθονται ούτε να διαβάσουν, ούτε να μάθουν την ιστορία της ομάδος. Πως λοιπόν μια ομάδα να κρατήσει τη φιλοσοφία της και να μην την καταστρέψει, όταν ούτε οι ποδοσφαιριστές, ούτε οι προπονητές μπορούν να υποστηρίξουν τον παλιό τρόπο λειτουργίας.

 

Ένα ταλέντο από το 2013!
Το άρθρο κλείνει με ένα απογοητευτικό συμπέρασμα που αποδεικνύει τον τίτλο μας πως «η ακαδημία της Μπαρτσελόνα έχασε την αίγλη της». Στη σύγχρονη πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, αν εξαιρέσει κανείς την παλιά φουρνιά των Μέσι και Πικέ, μόλις ένας παίκτης απο τις ακαδημίες της ομάδας έχει ενεργό ρόλο στην ομάδα.

Πρόκειται για τον Σέρχι Ρομπέρτο (δεξί μπακ) ο οποίος προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 2013! Από τότε, αν και δοκιμάστηκαν αρκετοί παίκτες, κανείς δεν μπόρεσε να σταθεί και να αποκτήσει μια θέση στο Rotation της Μπαρτσελόνα! Απίστευτο;

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix