Handball: Το Ανερχόμενο Άθλημα που Προσελκύει τους Νέους
Η χειροσφαίριση ή χάντμπολ (handball) είναι ομαδικό ολυμπιακό άθλημα, το οποίο παίζεται από άνδρες και γυναίκες. Διαθέτει στοιχεία από όλα τα ομαδικά αθλήματα. Ωστόσο, πιο πολύ προσιδιάζει στο ποδόσφαιρο, με τη διαφορά ότι το χάντμπολ παίζεται με τα χέρια και σε κλειστό γήπεδο.

Επίσης, οι παίκτες στο ποδόσφαιρο είναι περισσότεροι από εκείνους της χειροσφαίρισης. Ο αγώνας χωρίζεται σε δύο ημίχρονα, από τα οποία το καθένα διαρκεί 30 λεπτά. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μία διακοπή δεκαπέντε λεπτών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να επιτευχθούν τέρματα, με νικήτρια ομάδα να είναι εκείνη που πετυχαίνει τα πιο πολλά από αυτά. 

Η Ιστορία


Η χειροσφαίριση έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, το θαυμάσιο παιχνίδι με το χέρι, με τις σαν του χορού κινήσεις με την μπάλα αναφέρει επιγραφή που βρέθηκε στην αρχαία Δίπυλο.

Με κάποιες διαφορές από τη σημερινή του μορφή εμφανίστηκε στη Δανία, τη Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε παιζόταν με ομάδες απαρτιζόμενες από 11 παίκτες. Το 1910 διατυπώθηκαν οι πρώτοι κανονισμοί για τη χειροσφαίριση, στη Σουηδία. Το 1922 έγιναν ανάλογοι αγώνες και στον ελληνικό χώρο.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης (IHF) ιδρύθηκε το 1946 στην Κοπεγχάγη. Σήμερα η έδρα της είναι στη Γενεύη και υπό την αιγίδα της διεξάγονται σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις του χάντμπολ.

Η πρώτη εμφάνιση του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε επίσημα το 1972, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου.

Το 1979 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία (Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος), γνωστότερη με το αρκτικόλεξο ΟΧΕ. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1977 διεξήχθη στο Αμύνταιο ο πρώτος επίσημος αγώνας.

  

Πως παίζεται


Πώς παίζεται με λίγα λόγια?.. αρκεί να θυμάσαι τον αριθμό 3 που είναι καθοριστικός στο χάντμπολ. Ένας παίκτης μπορεί να κάνει τρία βήματα με την μπάλα πριν και μετά το ντριπλάρισμα, αλλά ενώ στέκεται μπορεί να κρατάει την μπάλα μόνο 3 δευτερόλεπτα.

Η περιοχή του τέρματος ορίζεται στα 6 μέτρα. Μια γραμμή σε σχήμα ημικύκλιου επιτρέπει να ξεχωρίζει η περιοχή αυτή. Δικαίωμα να πατήσει σε αυτή τη γραμμή έχει αποκλειστικά ο τερματοφύλακας και κανένας άλλος από όλους τους παίκτες. Μπορεί όμως να μπει ο επιτιθέμενος παίκτης, όταν πραγματοποιεί το λεγόμενο ''πέταγμα'', δηλαδή πήδημα προς τα μπρος, χωρίς να ακουμπάει στο έδαφος, για να κάνει σουτ, όπου είναι και η πιο θεαματική στιγμή του παιχνιδιού. Ο παίχτης επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τη μπάλα με όλο το σώμα,από το ύψος του γονάτου και πάνω. Αν δηλαδή, η μπάλα ακουμπήσει πόδια από το γόνατο και κάτω είναι παράβαση.

Οι κανονισμοί επιτρέπουν τον έλεγχο του αντιπάλου με τα χέρια, αλλά οι παίκτες δεν πρέπει να σπρώξουν, να κρατήσουν ή να θέσουν σε κίνδυνο έναν αντίπαλο με οποιοδήποτε τρόπο. Υπερβολική σκληρότητα έχει σαν αποτέλεσμα την προειδοποίηση, την αποβολή για 2 λεπτά ή την αποβολή από το παιχνίδι.

Ο αγώνας του χάντμπολ εκτυλίσσεται σε δύο ημίχρονα των 30 λεπτών το καθένα, με ένα διάλειμμα μεταξύ τους 15 λεπτών. Μετά το διάλειμμα οι δύο ομάδες αλλάζουν πλευρά στο γήπεδο. Αν το παιχνίδι τελειώσει ισόπαλο, παίζονται δύο ακόμη ημίχρονα, 5 λεπτών το καθένα.Το handball είναι ένα άθλημα με απίστευτη ένταση και δυναμισμό, και γι “αυτό είναι συναρπαστικό και ελκυστικό! Επίσης σαν παιχνίδι είναι πολύ ενδιαφέρον και αγαπητό για τα παιδιά γιατί προσαρμόζεται περισσότερο στις φυσικές κινήσεις τους, όπως το τρέξιμο, η ρίψη, το πέταγμα της μπάλας, η ισορροπία, το άλμα.Παραλλαγή του αθλήματος της χειροσφαίρισης αποτελεί η χειροσφαίριση στην άμμο, γνωστότερη με την ξενική της ονομασία (μπιτς χάντμπολ). Το άθλημα αυτό παίζεται αποκλειστικά στην άμμο με ανάλογους κανονισμούς. Την τελευταία δεκαετία διεξάγονται και ευρωπαϊκά, όπως επίσης και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Έχουμε τονίσει στο παρελθόν την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους νέους η ενασχόληση με κάποιο άθλημα. Κι αν στην Ελλάδα τα μόνα διαδεδομένα είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, δεν πρέπει να ξεχνούν οι γονείς πως το παιδί τους μπορεί να έχει ένα κρυφό ταλέντο σε κάποιο άλλο άθλημα! 

ΠΗΓΗ