Γυμναστήριο Σύμμαχος ή Εχθρός Των Ποδοσφαιριστών
Μέρα με τη μέρα αγόρια και κορίτσια κάθε ηλικίας αποφασίζουν να ασχοληθούν εντατικά με την διάπλαση του σώματος τους μέσω της εντατικής γυμναστικής. Η ανάγκη των εφήβων να αποκτήσουν ένα άκρως γυμνασμένο σώμα που προκύπτει μέσα απο τα νέα πρότυπα της κοινωνίας μας (βλ. Survivor) σε αρκετές περιπτώσεις δεν συνάδει με τις πραγματικές απαιτήσεις των αθλημάτων των οποίων έχουν επιλέξει.

Η ωραιοπάθεια, η προσέλκυση ενδιαφέροντος του αντίθετου φύλου, η προβολή και το αίσθημα ανωτερότητας προς τους φίλους τους είναι μερικοί απο τους λόγους που σήμερα οι νέοι λιώνουν στα γυμναστήρια σε καθημερινή βάση.

Είναι τόσο το πάθος ορισμένων νέων με το σώμα τους που αγγίζει τα επίπεδα του εθισμού! Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Behavioural Neuroscience» αποκάλυψε ομοιότητες μεταξύ της «κατάχρησης» στην άσκηση και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον εθισμό και την ανταμοιβή. Αλλη μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν έδειξε ότι όταν απαγορεύτηκε η άσκηση σε πειραματόζωα τα οποία είχαν... λιώσει στον τροχό εντός του εργαστηρίου, εκείνα παρουσίασαν έντονη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το στερητικό σύνδρομο το οποίο προκαλεί η αποχή των εθισμένων από τις ναρκωτικές ουσίες!

Καταλαβαίνει κανείς ότι η ακαταμάχητη επιθυμία για άσκηση και χτίσιμο του σώματος αποτελεί τη νέα μάστιγα της εποχής μας. Εκτός των αμφιβολιών για το αν τόση άσκηση κάνει καλό στον οργανισμό μας, αξίζει να αναλύσουμε και το άν ένα πολύ γυμνασμένο σώμα ταιριάζει στο άθλημα με το οποίο έχουμε επιλέξει να ασχοληθούμε.

Γι αυτό το λόγο καλό θα ήταν πριν ξεκινήσουμε την εντατική γυμναστική, την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και διάφορες ειδικές διατροφές ανάδειξης των μυών μας, να έχουμε στο νου μας μέχρι που θέλουμε να φτάσουμε και να ρωτήσουμε τον προπονητή μας για περαιτέρω λεπτομέρειες. Επίσης μια άλλη λύση την οποία προσφέρει φυσικά η πλατφόρμα της Athlometrix είναι η σύγκριση μας με συναθλητές μας της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας που μετέχουν στο ίδιο άθλημα με μας ώστε να μπορούμε να διατηρούμαστε κοντά στους φυσικούς μέσους όρους της σωματομετρίας μας που απαιτούνται για τις καλύτερες επιδόσεις μας.

Έχει αποδειχθεί σε αρκετές περιπτώσεις ότι η όποια σωματική διάπλαση ενός αθλητή του προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα, είναι το ίδιο πιθανό να λειτουργήσει και αντιστρόφως ανάλογα με τις προδιαγραφές που χρειάζεται το σώμα μας έτσι ώστε να αποφέρει και ορισμένα μειονεκτήματα.

Ακόμη και η περίπτωση της Φυσικής Κατάστασης πρέπει να κατανέμεται στο σώμα ανάλογα με το άθλημα που έχουμε επιλέξει. Είναι ευκόλως κατανοητό ότι ένας ποδηλάτης δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των ποδιών του, ένας τενίστας στην ενδυνάμωση των βραχιόνων του κ.ο.κ. Χωρίς αυτό να μας περιορίζει την γενικότερη εκγύμναση του σώματος μας, οφείλουμε να εστιάζουμε εκεί που ενδύκνειται περισσότερο με βάση το άθλημα μας.

Ένα απο τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του παγκόσμιου αθλητισμού, δεν είναι άλλο απο την σωματική μεταμόρφωση του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος άσος που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ώς ένα αδύνατο παιδί με περίσσιο ταλέντο, αφού πέρασε απο το αρχικό στάδιο ενδυνάμωσης κατά τη θητεία του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατέληξε στη Ρεάλ Μαδρίτης να αποφασίσει να... τερματίσει το θέμα σώμα και να μεταμορφωθεί σε έναν υπεράνθρωπο.

Με αυτόν τον τρόπο ο Κριστιάνο απέκτησε δύναμη σε όλο του το κορμί, καλύτερη ισορροπία καλύτερα πατήματα στο γήπεδο, καλύτερα άλματα για κεφαλιές και πολλά άλλα χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα όμως έχασε τρία απο τα πιο σημαντικά στοιχεία του παιχνιδιού του, που δεν ήταν άλλα απο την ευλυγισία, την ντρίπλα και την εκρηκτικότητα του! Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Ρονάλντο έγινε χειρότερος παίκτης- εξάλλου όσο καιρό είναι στη Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει τα πάντα και σπάει το ένα ρεκορ πίσω απο το άλλο- είναι φανερό ότι όλος ο τρόπος που αγωνίζεται έχει αλλάξει και έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του σώματος του. Επομένως καταλαβαίνει κανείς ότι ακόμη και μέσα στο ίδιο το άθλημα κάνοντας τις επιλογές του όσον αφορά τη σωματική του διάπλαση μπορεί να αλλάξει ακόμη και το ίδιο του το παιχνίδι.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα λιώσετε στο γυμναστήριο, σκεφτείτε προηγουμένως με σύνεση τι έχετε να κερδίσετε και τι να χάσετε σε σχέση με το τί μπορεί να προσφέρει το σώμα σας στο άθλημα που έχετε επιλέξει.