Γυμναστική στο Σπίτι Μέσω VR Παιχνιδιών
Είναι πλέον αρκετά γνώριμη στους περισσότερους από εμάς η εικόνα ενός ανθρώπου να κρατάει τηλεχειριστήρια και να κάνει διάφορες κινήσεις. Αυτό συμβαίνει συνήθως μπροστά από μία οθόνη ή φορώντας μία μεγάλη μάσκα που καλύπτει τα μάτια. Πρόκειται για τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας (VR).

Η εικονική πραγματικότητα αποτελεί προσομοίωση ενός περιβάλλοντος πραγματικού ή φανταστικού με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο χρήστης έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό μέρος με το οποίο αλληλεπιδρά. Πρόκειται για την απόλυτη ψευδαίσθηση αφού όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς καν να έχει βγει από το σπίτι του.

nintendo

 

Ευρεία χρήση γνωρίζει εδώ και μερικά χρόνια η εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας στα βιντεοπαιχνίδια. Είναι η αφορμή πολλών ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας να παραμένουν στο σπίτι, σπαταλώντας τις ώρες τους καθισμένοι στον καναπέ. Η θετική πλευρά αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης είναι η δημιουργία παιχνιδιών που προσομοιάζουν με αθλήματα. Ο χρήστης αναγκάζεται να σηκωθεί από τον καναπέ και να προπονηθεί ή να αγωνιστεί εναντίον αντιπάλων στο τένις, στην πυγμαχία και σε διάφορα άλλα αθλήματα. Υπάρχουν ακόμα και εφαρμογές που παρέχουν στο χρήστη προγράμματα γυμναστικής που μπορεί να πραγματοποιήσει στο σπίτι. Τα παιχνίδια αυτά συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα της άσκησης με την διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Η γυμναστική αποκτά ενδιαφέρον με αυτό τον τρόπο ακόμα και για τους λιγότερο φανατικούς της άσκησης.

 

Οφέλη και Πλεονεκτήματα της Γυμναστικής Μέσω VR Παιχνιδιών


-Ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος
-Βελτίωση του νευρομυϊκού συντονισμού
-Ενεργοποίηση του μεταβολισμού
-Καύση λίπους
-Βελτίωση της συγκέντρωσης και του χρόνου αντίδρασης

Τα παιχνίδια και οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί είναι ικανά να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των χρηστών. Η ποικιλία είναι μεγάλη. Παρακάτω θα αναφέρουμε δύο από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες.

 

Wii Fit Plus


To Wii Fit Plus παρέχει τη δυνατότητα σε όποιον το επιλέξει να αποθηκεύσει τις αγαπημένες του ασκήσεις ενδυνάμωσης και να φτιάξει το δικό του πρόγραμμα γυμναστικής. Υπάρχει η επιλογή και για κάποιο έτοιμο πρόγραμμα από την ίδια την εφαρμογή. Ασκήσεις γιόγκα, ασκήσεις που εστιάζουν περισσότερο σε άνω ή κάτω άκρα, σε πλάτη ή κοιλιακούς είναι ακόμα μερικές επιλογές του Wii Fit. Η κονσόλα προσφέρει επίσης ασκήσεις ισορροπίας στις οποίες μπορεί να διαγωνιστεί μία ομάδα ατόμων, όπως όλη η οικογένεια.

 

Widerun


Το Widerun είναι η ιδανική εφαρμογή για εκείνους που λατρεύουν την ποδηλασία και έχουν ένα ποδήλατο στη διάθεσή τους. Για να μπορέσει ο χρήστης να απολαύσει τις βόλτες του σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι απαραίτητη μία συσκευή VR γυαλιών. Οι δυνατότητες πλοήγησης που προσφέρει αυτή η πλατφόρμα κάνουν την άσκηση μέσω ποδηλασίας μία συναρπαστική εμπειρία.

 

Η ιστορία


Η αρχή έγινε πρίν από αρκετά χρόνια από την εταιρία Nintendo όπου εισήγαγε στην αγορά τα παιχνίδια Wii 7ης γενιάς. Η διαδικασία του παιχνιδιού γινόταν από τον χρήστη μέσα από την κίνηση που έδινε στο remote control.  Οι χρήστες μπορούσαν πλέον να χορεύουν από το σπίτι, να παίζουν τένις, πινγκ πονγκ, να κάνουν σκοποβολή ή ακόμη και εξερευνήσεις στη φύση χωρίς να μετακινούνται από το σαλόνι του σπιτιού τους, απλά κοιτάζοντας την τηλεόραση.

Η μετεξέλιξη του Wii είναι η εικονική πραγματικότητα (VR). Η τεχνολογία VR βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και κάθε μέρα όλο και περισσότερα παιχνίδια αυτού του είδους κάνουν την εμφάνιση τους.

Athens Game Festival 2018

Όποιος επιθυμεί μπορεί να πάρει μια γεύση από τα παιχνίδια VR από κοντά. To δεύτερο Athens Games Festival (AGF ’18) θα πραγματοποιηθεί το διήμερο, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Helexpo, στο Μαρούσι. Το Athens Games Festival ‘18 διοργανώνεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με το διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο White Nights Conference.

Αξίζει μια επίσκεψη από μικρούς και μεγάλους. Θα δείτε retro κονσόλες, θα δοκιμάσετε νέα παιχνίδια και τεχνολογίες, ενώ το πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι το γεγονός πως θα δείτε αμέτρητα παιχνίδια από έλληνες δημιουργούς, τόσο για απλό υπολογιστή, όσο και σε μορφή VR!

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλα
Συντακτική ομάδα Athlometrix