Goalball - Ένα Ομαδικό Άθλημα για Άτομα με Περιορισμένη Όραση
Το Goalball επινοήθηκε το 1946 από τον Αυστριακό Hanz Lorenzen και τον Γερμανό Sepp Reindle, για την αποκατάσταση των βετεράνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα που συμμετέχουν τυφλοί αθλητές ή αθλητές με περιορισμένη όραση. Ανήκει στα Παραολυμπιακά αθλήματα. Διοικείται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τυφλών (IBSA). Θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα της Παραολυμπιάδας και στη χώρα μας καλλιεργείται από το 2001.

 

Εξοπλισμός  • Μπάλα - Είναι φτιαγμένη από καουτσούκ και έχει οχτώ τρύπες. Ζυγίζει 1250 γραμμάρια και η περιφέρειά της είναι 76 εκατοστά. Στο εσωτερικό της υπάρχουν κουδουνάκια, τα οποία βοηθούν τους παίκτες να προσανατολιστούν ακουστικά στο χώρο.

  • Οπτικά σκίαστρα - Όλοι οι παίκτες του Goalball είναι υποχρεωμένοι κατά τη διάρκεια του αγώνα να καλύπτουν τα μάτια τους με οπτικά σκίαστρα. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι παίκτες με μειωμένη όραση να αγωνίζονται ισότιμα με τους τυφλούς παίκτες.


Αγωνιστικός Χώρος


Το γήπεδο είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 18 x 9 μέτρα. Στις μικρές πλευρές του γηπέδου είναι τοποθετημένα τα τέρματα, ύψους 1,30 μέτρων και μήκους 9 μέτρων. Ο χώρος χωρίζεται σε 3 ζώνες - περιοχές. Ξεκινώντας από την τελική γραμμή προς το κέντρο, διακρίνεται η Περιοχή της Ομάδας (3m x 9m), η Περιοχή Προσγείωσης (3m x 9m) και ακολουθεί η Ουδέτερη Ζώνη (6m x 9m), η οποία χωρίζεται από την Κεντρική Γραμμή. Όλες οι διαγραμμίσεις είναι ανάγλυφες ώστε να επιτρέπεται στους παίκτες να προσανατολίζονται απτικά. Για τον ίδιο λόγο, στην περιοχή κάθε ομάδας χαράσσονται ανάγλυφες γραμμές θέσεων.

 

goalball

 

Το Παιχνίδι


Οι παίκτες του Goalball είναι άνδρες και γυναίκες. Η κάθε ομάδα αποτελείται από 3 βασικούς και 3 αναπληρωματικούς παίκτες. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι δύο ημίχρονα των 10 λεπτών με ενδιάμεσο διάλειμμα 3 λεπτών. Οι ομάδες έχουν δικαίωμα τριών αλλαγών και τριών time outs των 45 δευτερολέπτων. Σε περίπτωση ισοπαλίας υπάρχει παράταση, η οποία διαρκεί δύο ημίχρονα των 3 λεπτών. Εάν το αποτέλεσμα είναι νέα ισοπαλία τότε εκτελούνται ελεύθερες βολές, όσες και ο αριθμός των δηλωθέντων παικτών.
Όλοι οι παίκτες φορούν τα οπτικά σκίαστρα και προσανατολίζονται ακουστικά στο χώρο με τον ήχο της μπάλας. Για τον λόγο αυτό οι θεατές τους γηπέδου πρέπει να διατηρούν απόλυτη ησυχία.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι η προώθηση της μπάλας στο αντίπαλο τέρμα, ενώ η αντίπαλη ομάδα προσπαθεί να την αποκρούσει με οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Νικήτρια θεωρείται η ομάδα που θα σημειώσει τα περισσότερα γκολ.

 

Παραβάσεις


Οι παραβάσεις των κανόνων επιφέρουν απώλεια της κατοχής της μπάλας.

  • Πρώιμη ρίψη - Ρίψη της μπάλας πριν από το σφύριγμα του διαιτητή

  • Ρίψη εκτός ορίων - Ρίψη της μπάλας εκτός ορίων γηπέδου

  • Pass out - Σε ανταλλαγή πάσας μεταξύ παικτών, η μπάλα βγαίνει εκτός γηπέδου

  • Ball over - Η μπάλα αναπηδά πάνω σε αντίπαλο παίκτη και επιστρέφει στην περιοχή


Πέναλτι  • Προσωπικό - Σε περίπτωση που η μπάλα, μετά την απελευθέρωσή της, δεν αγγίξει έστω μία φορά την περιοχή ομάδας, προσγείωσης ή την ουδέτερη ζώνη. Εάν ο ίδιος παίκτης εκτελέσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες βολές, εάν υπάρξει αντιαθλητική συμπεριφορά ή εάν αγγίξει τα οπτικά σκίαστρα ή κάνει θόρυβο ώστε να παρεμποδίζει βολή αντίπαλου παίκτη.

  • Ομαδικό - Σε περίπτωση που μία ομάδα δεν εκτελέσει βολή μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, καθυστερεί τον αγώνα, συμπεριφέρεται αντιαθλητικά ή κάνει θόρυβο. Επίσης εάν δοθούν οδηγίες εκτός της διάρκειας των time outs.


Χαρακτηριστικά παικτών


Οι παίκτες που συμμετέχουν στο Goalball πρέπει να ανήκουν σε αγωνιστικές κατηγορίες (Β1 - Β2 - Β3), οι οποίες προσδιορίζουν τον βαθμό οπτικής οξύτητας και οπτικού πεδίου των παικτών. Για να ανταποκριθούν στο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, πρέπει να διαθέτουν υψηλή τεχνική, δύναμη, ταχύτητα, ομαδικότητα, γρήγορη αντίδραση, ευλυγισία και καλή αίσθηση του χώρου.
Σε επίπεδο αναψυχής μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, φυσικής κατάστασης, τεχνικής και βαθμού περιορισμού όρασης.