Γ.Σ. Γλυκά Νερά, Ένας Κόουτς Έφερε Την Άνοιξη

Ο Ανδρέας Σκλαβούνος, προπονητής της ομάδας Μπάσκετ του Γ.Σ. Γλυκών Νερών μιλάει για το ερασιτεχνικό μπάσκετ και την προσπάθεια του να δουλέψει με βάση επαγγελματικά πρότυπα. Κάνει λόγο για τα κίνητρα των αθλητών που αγωνίζονται με μοναδική ανταμοιβή την ομαδική διάκριση και σχολιάζει την πρωτοποριακή δράση της Athlometrix.


Who Is Who


 


Ο Ανδρέας Σκλαβούνος, γεννηθείς το 1980, υπήρξε για πολλά χρόνια παίκτης του ερασιτεχνικού μπάσκετ και πρόλαβε να αγωνισθεί με τη σειρά στους συλλόγους μπάσκετ των Τριφυλλιακού Πολύδροσου, Βριλησσίων και Μαρκόπουλου.


Ένας σοβαρός τραυματισμός τον ανάγκασε να τερματίσει πρόωρα την καριέρα του, όμως δεν κατάφερε να τον απομακρύνει απο τα παρκέ, έστω και από άλλο πόστο. Το 2013 ήρθε η πρόταση απο τον Γ.Σ. Γλυκών Νερών ώστε να αναλάβει προπονητής της ανδρικής ομάδας η οποία θα «αγωνιζόταν» τότε στην Δ' ΕΣΚΑ.


Την επόμενη σεζόν η ομάδα ανέβηκε στη Γ' ΕΣΚΑ, ένω μια χρονιά αργότερα (2015-16) έχασε την άνοδο στη Β' ΕΣΚΑ για μια νίκη! Η αμέσως επόμενη σεζόν είδε την ομάδα των Γλυκών Νερών να παίρνει τελικά και 2η άνοδο μέσα σε 3 χρόνια ώς πρωταθλήτρια, ενώ την φετινή χρονιά βρίσκεται ήδη στα Play Of ανόδου και θα διεκδικήσει μέσα απο αυτά την άνοδο της στην Α' ΕΣΚΑ!


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Ποιό είναι μυστικό της επιτυχίας σας;


Η δουλειά η όρεξη η διάθεση γι αυτό που κάνεις και φυσικά η χημεία μεταξύ αθλητών και προπονητή.


Πόσο δύσκολο είναι να δώσετε κίνητρο σε ερασιτέχνες αθλητές που αγωνίζονται μόνο για την δόξα;


Δεν θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Και μόνο που ασχολούνται με αυτού του είδους τον αθλητισμό αποτελεί απο μόνο του ένα μεγάλο κίνητρο. Ένας αθλητής που αγαπάει το μπάσκετ και ασχολείται με αυτό σε καθημερινή βάση, θα κάνει ούτως η άλλως θυσίες στη ζωή του. Είτε αφορούν προσωπικό χρόνο, είτε απο τις οικογένειες, είτε απο κάποια ταξίδια ή κάποιες δουλειές, όλα αυτά. Δεν είναι πολύ εύκολο, αλλά σκεφτείτε ότι οι αθλητές έρχονται αυτοί σε μας πλέον, δεν πάμε εμείς σε αυτούς. Το παν είναι να υπάρχει ένα καλό κλίμα στην ομάδα, να είναι όλοι οι παίκτες μια παρέα και να το διασκεδάζουν. Έτσι αποκτούν το κίνητρο απο μόνοι τους και δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά ο προπονητής για να τους πείσει για παράδειγμα να μην χάσουν μια προπόνηση.


Σε τι διορθώσεις προβήκατε όταν αναλάβατε την ομάδα;


Όταν ανέλαβα την ομάδα το 2013 ξεκίνησαν όλα απο το μηδέν. Την προηγούμενη χρονιά η ομάδα λόγω κάποιων προβλημάτων δεν είχε κατεβάσει ανδρική ομάδα στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ. Η διοίκηση συσπείρωσε κάποια απο τα παιδιά που ήταν ήδη στην ομάδα και έπαιζαν δανεικοί σε άλλες ομάδες και σε συνδυασμό με κάποια άλλα παιδιά που έφερα εγώ προσωπικά μέσα απο γνωριμίες που είχα, φτιάξαμε μια ομάδα έχοντας ένα πλάνο διετίας. Το πλάνο αυτό δεν περιείχε ούτε πρωταθλητισμό, ούτε συνεχόμενες ανόδους. Αφορούσε απλά την ανασύνταξη της ομάδας και την αναδόμηση της ανδρικής ομάδας μπάσκετ απο την αρχή. Υπήρχαν παιδιά στην ομάδα που δεν είχαν ξαναπαίξει ούτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Έπαιζαν καθαρά το μπάσκετ που λέμε της «αλάνας» και ήταν μαθημένοι να παίζουν με πολύ διαφορετικά κριτήρια τόσο παικτικά, όσο και προπονητικά.Τα αποτελέσματα σας αποδεικνύουν ότι η δουλειά σας είναι επιτυχημένη. Εργάζεστε επάνω σε κάποια συγκεκριμένα πρότυπα άλλων ομάδων;


Δεν θα έλεγα ότι εργαζόμαστε επάνω σε συγκεκριμένα πρότυπα. Επειδή εμένα γενικότερα μου αρέσει η δουλειά μου και προσπαθώ να εξελίσσομαι και ο ίδιος, ακόμη μαθαίνω. Παρακολουθώ κατ' εξακολούθηση προπονήσεις και αγώνες μεγαλύτερων ομάδων. Μέσα απο την προσωπική μου εμπειρία, έχω κρατήσει τις συμβουλές, την προσέγγιση και τα συστήματα των προπονητών που έχω συνεργαστεί στο παρελθόν και όσα μου άρεσαν περισσότερο προσπαθώ να τα περάσω στα παιδιά. Σύμφωνα πάντα με το υλικό που διαθέτω και τα άτομα που έχω να διαχειριστώ, προσπαθώ να προσαρμόζω τα συστήματα που μου αρέσουν και να τα περνάω στη δική μου φιλοσοφία.


Εκτός απο το ταλέντο, την σκληρή προπόνηση και την τύχη, τί άλλο χρειάζεται μια ομάδα για να επιτυγχάνει κάθε χρόνο τους στόχους της;


Τον σημαντικότερο ρόλο πάνω απο όλα τον έχει το ταλέντο. Μια ομάδα με περισσότερο ταλέντο στις τάξεις της έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει. Πρέπει όμως να υπάρχει μια χημεία μεταξύ των υπολοίπων και ο κάθε παίκτης να έχει το δικό του ρόλο μέσα στην ομάδα ώστε να να πετύχει τους στόχους της. Και όταν αναφέρομαι στη χημεία, δεν αναφέρομαι μόνο εντός παρκέ, αλλά και εκτός παρκέ. Βασικό και κύριο λοιπόν είναι η νοοτροπία και ο χαρακτήρας των αθλητών. Προτιμώ να έχω στην ομάδα μου «καλά» παιδιά, παρά να έχω έναν παίκτη ο οποίος να μην έχει την πρέπουσα συμπεριφορά προς τους συμπαίκτες του. Στα Γλυκά Νερά πλέον η ομάδα έχει δέσει και κοιτάμε κάθε χρόνο τα νέα παιδιά που έρχονται για να βοηθήσουν, να έχουν τον επιθυμητό χαρακτήρα ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να δουλέψουμε στο παρκέ με τον τρόπο που θέλουμε.


Μιας και μιλήσατε για την ψυχολογία των αθλητών, ποιά είναι η γνώμη σας σχετικά με το Ψυχομετρικό τεστ της Athlometrix?


Κάθε αθλητής έχει την δική του ψυχολογία και δική του ψυχοσύνθεση. Ο καλύτερος «ψυχολόγος» όμως για έναν αθλητή είναι η ίδια η ομάδα. Αρκεί να έχει τον προπονητή και τους συμπαίκτες που θα τον στηρίξουν σε μια δύσκολη στιγμή, θα τον ενθαρρύνουν να βγεί μπροστά για να αποδόσει τα μέγιστα κλπ. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό η πίεση της ψυχολογίας του αθλητή είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο σύνθετη απο τους επαγγελματίες αθλητές. Οι ερασιτέχνες αθλητές έρχονται στο γήπεδο απο μια δουλειά, απο ένα σχολείο, έχοντας στο μυαλό τους πάρα πολλά, κυρίως για να ξεσκάσουν και να κάνουν αυτό που αγαπούν. Οι επαγγελματίες αθλητές έχουν στο μυαλό τους μόνο την προετοιμασία της προπόνησης και τον αγώνα. Γι αυτό και πιστεύω ότι ο προπονητής στο ερασιτεχνικό επίπεδο οφείλει να είναι παράλληλα και ψυχολόγος. Και να πείθει πάνω απ όλα τους παίκτες του ότι δεν παίζει η ομάδα γι αυτόν, αλλά πρέπει να παίξει αυτός για την ομάδα.


Το θεωρείτε απαραίτητο?


Θεωρώ το ψυχομετρικό τέστ της Αthlometrix είναι περισσότερο αποτελεσματικό στους επαγγελματίες αθλητές. Ναι εκεί είναι απαραίτητο ώστε να παραμένουν συγκεντρωμένοι και να προετοιμάζονται κατάλληλα ώστε να μην αποκλίνουν του στόχου τους. Στους ερασιτέχνες αθλητές η ψυχολογία αλλάζει κάθε μέρα ανάλογα με την προσωπική τους ζωή και είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και ανθρώπινο. Έρχεται η στιγμή που θέλω να παροτρύνω έναν παίκτη μου να πάρει μια προσπάθεια και να του πώ: «Πάρε το σουτ, μη φοβάσαι. Όλοι πιστεύουμε σε σένα».Έχετε σκοπό να προωθήσετε και παιδιά απο τις ακαδημίες σας στην πρώτη ομάδα στο άμεσο μέλλον;


Η ακαδημία κάνει πολύ καλή δουλειά στα νεαρά τμήματα και στόχος της είναι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια ο κορμός της ανδρικής ομάδας να απαρτίζεται απο τα δικά της παιδιά. Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη ένα παιδί που κάνει προπονήσεις με το ανδρικό και είναι γεννημένος το 2003. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το εφηβικό τμήμα και παρακολουθούμε τα παιδιά ώστε να ξεχωρίσουμε ποιά απο αυτά θα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την ομάδα σε βάθος χρόνου.


Οι πληροφορίες που αντλείτε απο τους νεαρούς παίκτες του εφηβικού τμήματος προέρχονται κυρίως απο τον προπονητή τους. Θα μπορούσε ένα σύστημα αξιολόγησης όπως αυτό της Athlometrix να σας βοηθήσει στην επιλογή κάποιων αθλητών; Για παράδειγμα κάποιος 16χρονος μπορεί στην φυσιομετρία να αγγίζει τα στάνταρ ενός ενήλικα (αντοχή, δύναμη, άλμα κλπ) και να μην είναι ορατό με γυμνό μάτι. Όταν όμως μετρηθεί...


Υπάρχουν πολλά τέτοια παιδιά, αλλά το μπάσκετ δεν είναι μόνο όρια. Είναι διάφοροι οι παράγοντες που θα με κάνουν να διαλέξω έναν παίκτη απο το εφηβικό για την ανδρική ομάδα. Είναι το ταλέντο, είναι η βελτίωση του, η διάθεση που δείχνει στις προπονήσεις, και το κίνητρο του. Είναι χρήσιμο να έχεις μια βάση δεδομένων και να γνωρίζεις κάποια χαρακτηριστικά του αθλητή, ώστε να μπορείς να βελτιώσεις τα αδύνατα σημεία του και να τον προετοιμάσεις για την πρώτη ομάδα.


Η Athlometrix ανέπτυξε το πρώτο τεκμηριωμένο πρωτόκολλο τεχνομετρίας στο Ποδόσφαιρο και αναμένεται άμεσα να πράξει το ίδιο και για την τεχνική στο Μπάσκετ. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη αξιολόγησης της τεχνικής των αθλητών ή ότι τα αποτελέσματα της κάθε εξέτασης έχουν να κάνουν κυρίως με την αγωνιστική ημέρα που θα βρίσκεται ο παίκτης;


Σχετικά με τις μετρήσεις της Τεχνομετρίας, θα πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερες προσπάθειες ώστε να είναι το δείγμα περισσότερο ενδεικτικό για την αξία ενός παίκτη. Η ημέρα που θα βρεθεί ο παίκτης και η ψυχολογία του παίζουν σημαντικό ρόλο κατά την καταγραφή των επιδόσεων του. Διαφορετική ψυχολογική πίεση θεωρώ ότι θα έχει στο μπάσκετ ένας παίκτης που σουτάρει και ξέρει ότι τα αποτελέσματα του καταγράφονται σε σχέση με τη στιγμή που σουτάρει χαλαρός.


Το πρόγραμμα της Athlometrix στην Αθλομετρία αφορά Σωματομετρικά, Φυσιομετρικά, Ψυχομετρικά. Ποιον πυλώνα απο τους 3 θεωρείτε πιο σημαντικό για τους αθλητές στις νεαρές ηλικίες;


Τα Σωματομετρικά στους έφηβους παίκτες μπάσκετ παίζουν σημαντικό ρόλο γιατί σε περίπτωση που μπορέσεις να προσεγγίσεις έστω και στο περίπου τον δείκτη ανάπτυξης του παιδιού, ξεκινάς και προσαρμόζεις το παιχνίδι του στη θέση για την οποία ετοιμάζεται να παίξει. Όσον αφορά το Ψυχομετρικό, πιστεύω ότι αφορά περισσότερο τον ίδιο τον παίκτη παρά τον προπονητή του. Η ψυχολογία του παίκτη αλλάζει απο μέρα σε μέρα, ακόμη και απο στιγμή σε στιγμή, ειδικά στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες. Η Φυσιομετρία πάλι, είναι κάτι που δουλεύεται. Είναι θέμα εξάσκησης, επανάληψης, πρακτικής, συνέχειας κλπ.


Αν το δούμε όμως συνολικά, κάποιος που θα ενδιαφερθεί για το πρόγραμμα δεν μπορεί να πεί πως «θα δώσω βάση στο ένα κομμάτι και θα αφήσω κάποιο άλλο». Όλες αυτές οι μετρήσεις καλύπτουν όλο το φάσμα του παίκτη και είναι καλό οι παίκτες να κάνουν το πακέτο ολόκληρο. Επίσης, θεωρώ ότι τα διαφορετικά προγράμματα των μετρήσεων που διαθέτετε, είναι αλληλένδετα. Ένας αθλητής που θα βελτιωθεί στην τεχνική και θα έρθει να ξαναπεράσει τα τεστ, αποκτά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αν ξέρω σαν παίκτης ότι έχω βελτιωθεί στο τρίποντο για παράδειγμα με βάση απτά αποτελέσματα, θα μου βγεί και στον αγώνα. Απο εκεί που δεν σούταρα ποτέ ίσως ξεκινήσω να πάρω κάποιες προσπάθειες. Ή αν έχω βελτιώσει την άμυνα μου και απο εκεί που δεν έπαιζα ποτέ καλή άμυνα, ξαφνικά αποκτώ ακόμη έναν ρόλο στην ομάδα, αλλάζουν όλα.


γ.σ γλυκα νερα μπάσκετ


Με τί κριτήρια θα επιλέγατε έναν έφηβο για την ανδρική σας ομάδα;


Στο ερασιτεχνικό επίπεδο μπάσκετ τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και θα έλεγα και ιδιαίτερα. Οι γονείς προτιμούν τα παιδιά να δίνουν έμφαση στο σχολείο και τις εξετάσεις τους, οπότε όσον αφορά το μπάσκετ σε αυτές τις ηλικίες μένουν αρκετά πίσω. Δυστυχώς το σχολείο στις μέρες μας, όπως είναι δομημένο το εκπαιδευτικό σύστημα, λειτουργεί αποτρεπτικά στα παιδιά σχετικά με τον αθλητισμό. Αυτή η κατάσταση αναγκαστικά μειώνει τη διάθεση του παιδιού να βελτιωθεί στο μπάσκετ.


Σχετικά με το θέμα της παραγωγής τώρα, δεν ενδείκνυται να ρίχνεις ένα παιδί απότομα στα βαθειά. Πρέπει να υπάρχει μια κλιμάκωση. Κανένας αθλητής δεν είναι έτοιμος στα 18 του χρόνια. Ακόμη και ο Ντόνσιτς της Ρεάλ που είναι 19 ετών και παίζει σε αυτό το επίπεδο, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Επομένως αν ένα παιδί έχει όντως ταλέντο και ξεχωρίζει απο το εφηβικό, το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να το πάρεις μαζί σου στις προπονήσεις. Να περάσει ένα διάστημα προπονήσεων με την ανδρική ομάδα και σιγά σιγά θα βελτιώνεται. Απο κει και πέρα θα πρέπει να συμμετέχει σε κάποια φιλικά παιχνίδια ώστε να γίνει το λεγόμενο Step Up κλιμακωτά.


Είναι δύσκολη η κατάσταση. Βέβαια αν ένας παίκτης αξίζει να παίξει, θα παίξει. Άν έχει κάποια καλά στοιχεία θα προσπαθήσεις να τον προσαρμόσεις σε αυτά που ζητάς και θα του δώσεις χρόνο συμμετοχής. Αλλά αναλογιστείτε λίγο τί γίνεται στις μεγάλες ομάδες όπως πχ Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Περιστέρι, που έχουν κατ' εξοχήν παράδοση στην ανάδειξη ταλέντων ή και μαζεύουν ότι καλύτερο υπάρχει. Βάζει καμία απο αυτές τις ομάδες αυτά τα παιδιά να παίξουν; Η απάντηση είναι όχι και ότι τους δίνουν απο δώ κι απο κει δανεικούς ώστε να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους. Μπορούμε εμείς στο ερασιτεχνικό επίπεδο να κάνουμε κάτι τέτοιο; Δεν γίνεται. Γι αυτό και λέμε ότι σε περίπτωση που αποφασίζουμε να χρησιμοποιήσουμε νέα παιδιά στο σχήμα μας, παίρνουμε και το ανάλογο ρίσκο και ίσως αυτό να έχει κόστος στην ομάδα μας.