Γκολφ - Το Άθλημα που Απαιτεί Άρτια Τεχνική και Συγκέντρωση
Το γκολφ παρόλο που γεννήθηκε στην Ολλανδία, είναι αρκετά διαδεδομένο στην Αγγλία και στην Αμερική. Χαρακτηρισμένο ως το άθλημα της αριστοκρατίας ή της ελίτ, δικαιολογημένα καθώς τα γήπεδα και ο εξοπλισμός είναι αρκετά δαπανηρά. Ένας αγώνας γκολφ χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί.

 

Γήπεδο


Ο χώρος διεξαγωγής αποτελεί συνήθως ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, ιδανικό για χαλάρωση από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Το έδαφος συνήθως καλύπτεται από γρασίδι και είναι ανισόπεδο. Αυτό αυξάνει και το επίπεδο δυσκολίας. Οι τρύπες που ορίζουν τους στόχους είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία και ξεχωρίζουν από σημαιάκια που βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Έτσι οι παίκτες έχουν οπτική επαφή με το στόχο όσο μακριά και αν βρίσκονται. Η μετακίνηση των ασκούμενων γίνεται αρκετές φορές με ειδικά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ώστε να μεταφέρουν τον εξοπλισμό και να καλύπτουν τις αποστάσεις.

 

Σκοπός του Παιχνιδιού


Οι παίκτες καλούνται να εισάγουν το μπαλάκι στις τρύπες χρησιμοποιώντας το μπαστούνι. Σκοπός είναι να επιτευχθεί αυτό με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις. Ο αριθμός των τρυπών και η σειρά είναι συγκεκριμένα σε κάθε αγώνα και καθορισμένα από την αρχή. Υπάρχει το σύντομο παιχνίδι που ορίζει 9 τρύπες και αυτό με τις 18 τρύπες. Ο τρόπος που παίζονται είναι από μία φορά η κάθε μία. Τα μπαστούνια είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών και χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απόσταση που βρίσκεται ο στόχος και με την τεχνική χτυπήματος. Κάθε παίκτης μπορεί να έχει μαζί του μέχρι και 14 μπαστούνια.

 

Κινησιολογία


Το γκολφ απαιτεί υψηλή τεχνική και δύναμη κυρίως από τους μυς του πάνω μέρους του σώματος. Δυνατοί καρποί και ώμοι βοηθούν την περιστροφική αυτή κίνηση και αποτρέπουν πιθανούς τραυματισμούς σε αγκώνα και αυχένα. Οι σταθεροποιητές των μυών της συστολής θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στο να διατηρούν την ισορροπία στο μυοσκελετικό σύστημα. Η προπόνηση ενδυνάμωσης των μυών είναι απαραίτητη ώστε η κίνηση του χτυπήματος να γίνεται φυσικά και χωρίς επικινδυνότητα.

 

Τάιγκερ Γουντς


Ο θρύλος του γκολφ είναι αδιαμφισβήτητα ο Τάιγκερ Γουντς. Διατήρησε την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη για περισσότερο από 11 χρόνια. Αποτελεί τον ορισμό του έμφυτου ταλέντου αφού ήδη από τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής του είχε δώσει δείγματα για όσα θα ακολουθούσαν. 'Εγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής και είδωλο για τις φυλετικές μειονότητες λόγω της αφροαμερικάνικης καταγωγής του.

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλα
Συντακτική ομάδα Athlometrix