Γιατί Το Παιδί Σας Χρειάζεται Στην Εξέδρα Όταν Αγωνίζεται
Οι γονείς στα ελληνικά γήπεδα και τους αγώνες ακαδημιών είναι μια πολυσυζητημένη ιστορία. Δυστυχώς οι γονείς στις μέρες μας δεν στηρίζουν τα παιδιά τους και δεν τους ακολουθούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιλέγουν. Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό είναι αρκετοί.

Η έλλειψη παιδείας καθώς και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους προπονητές είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την μη παρουσία των γονέων στα γήπεδα. Πολλοί από τους γονείς, δημιουργούν εντάσεις όταν παρευρίσκονται σε αγώνες. Eκθέτουν τα ίδια τους τα παιδιά και το αποτέλεσμα είναι είτε τσακωμοί με κάποιους παράγοντες, είτε φασαρίες στην εξέδρα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει την επίδοση καθώς και την ψυχολογία των μικρών αθλητών.

 

Λόγοι που οι Μικροί Αθλητές Θέλουν στο Πλάι τους την Μητέρα και τον Πατέρα


γονείς

-Τα παιδιά μέσα από μια καλή εμφάνιση ή μετά από μία νίκη θέλουν να κάνουν περήφανους τους γονείς τους. Είναι κάτι το οποίο τους δημιουργεί μεγάλη ευτυχία, ξέροντας πως είναι στην εξέδρα και υποστηρίζουν τις προσπάθειες που κάνουν.

-Όταν οι γονείς  βρίσκονται στο γήπεδο ανεβάζουν την ψυχολογία των παιδιών και τους γεμίζουν με αυτοπεποίθηση, κάτι πολύ σημαντικό για τις αναπτυξιακές ηλικίες.

-Τα παιδιά βλέποντας τους γονείς στο γήπεδο νιώθουν ασφάλεια καθώς σε μια πιθανή αποτυχία ξέρουν ότι θα είναι δίπλα τους για να τους συμπαρασταθούν.

-Σε έναν πιθανό τραυματισμό οι μικροί αθλητές χρειάζεται να νιώθουν την ασφάλεια από την ύπαρξη των γονιών τους, κάτι εξίσου σημαντικό.

-Άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι αθλητές χρειάζονται την παρουσία των γονέων στο γήπεδο είναι η δικαίωση που νιώθουν με το να επιλέγουν ένα άθλημα.

-Επειδή είθισται οι γονείς να πηγαίνουν να βλέπουν τα παιδιά τους στους αγώνες ούτως η άλλως, σκεφτείτε πόσο μειονεκτικά θα νιώθει το παιδί σας αν βλέπει γονείς άλλων παιδιών στην εξέδρα, αλλά όχι κι εσάς.

 

Συμβουλές για τους Γονείς Μικρών Αθλητών


Το ποδόσφαιρο και το μπασκετ στην χώρα μας προσεγγίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων αθλητών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός ακαδημιών αυτών των δύο αθλημάτων. Η κάθε ακαδημία λειτουργεί με τον δικό της τρόπο, σε θέματα οργάνωσης, προπονητών αλλά και προπονήσεων. Ο κάθε υπεύθυνος επιλέγει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και διαχείρισης για τους αθλητές του. Αυτό είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να σέβονται οι γονείς ανεξάρτητα με τις δικές τους επιθυμίες. Έτσι βοηθούν στην ομαλή λειτουργία και την διεξαγωγή των προπονήσεων και των αγώνων.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι διακριτικοί και να έχουν μια σωστή επικοινωνία με τους μικρούς αθλητές. Η  φροντίδα, τα εύσημα, οι αγκαλιές θα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικά πράγματα και κοινωνικοποιούνται μέσα από την τριβή τους με την ομάδα και τον προπονητή τους. Μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα και να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνει ενας αθλητής από μόνος του. Δεν χρειάζεται να είστε από πανω του όλη την ώρα ούτε για να του δώσετε να πιεί νερό, ούτε για να του δώσετε να φάει μια μπανάνα ή μια μπάρα σοκολάτας που θα το δυναμώσει, ούτε για να του φορέσετε τη ζακέτα για να μην κρυώσει!

Μπορεί εσείς να νιώθετε ότι το παιδί σας είναι ξεχωριστό από τα άλλα, αλλά οφείλετε να φέρεστε φυσιολογικά. Μην πάτε να δείτε από κοντά ένα φιλικό προετοιμασίας της ομάδας του παιδιού σας. Τα φιλικά είναι για να δουλεύουν οι προπονητές και να δοκιμάζουν πράγματα και σκοπός τους δεν είναι οι μικροί αθλητές να προσπαθήσουν να αποδώσουν τα μέγιστα για να ευχαριστήσουν εσάς στην εξέδρα.

Επίσης, όταν μια ομάδα πηγαίνει σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι σαν αποστολή με ένα πούλμαν, μην πάρετε το παιδί σας να το πάτε στο γήπεδο με το δικό σας αυτοκίνητο. Όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται έχει τη δική της σημασία και προσφέρει πολλά οφέλη στην ανάπτυξη των παιδιών.


Φαινόμενο Γονείς - Προπονητές


γονείς στα κάγκελα!

Ακόμα ένα αρνητικό φαινόμενο είναι οι γνωστοί σε όλους μας γονείς - προπονητές. Δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την επίδοση της ομάδας αλλά και του ίδιου του παιδιού, δίνοντας οδηγίες από την εξέδρα σε αθλητές και προπονητές. Επίσης, κύριοι γονείς, η κριτική σας για το παιδί σας δημοσίως είναι παντελώς αχρείαστη. Αν θέλετε να επιστήσετε την προσοχή του παιδιού σας σε κάποιο λάθος του, προτιμήστε να το κάνετε ιδιαιτέρως στο σπίτι όταν θα είστε μόνοι σας.

Αν νομίζετε ότι ξεφεύγετε εύκολα από τα όρια σας και δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τα συναισθήματα σας, καλό θα είναι να το διαχειριστείτε. Πρίν από κάποιο σημαντικό παιχνίδι η συμπεριφορά σας μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία του μικρού σας αθλητή. Είναι καλό να δίνετε συμβουλές στα παιδιά ως μεγαλύτεροι, αλλά μην ξεχνάτε πως δεν είστε ειδικοί και δεν τα ξέρετε όλα.

Μην αλλάζετε τις συνήθεις του παιδιού ούτε στη διατροφή, ούτε στον τρόπο ζωής του από μόνος σας πριν από ένα μεγάλο ντέρμπι. Προσπαθήστε να κρατάτε τα παιδιά σας χαλαρά και ανέμελα και μην ξεχνάτε να τους τονίζετε πως πρωτίστως πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι και πως η αποτυχία είναι κι αυτή μέσα στο πρόγραμμα.

 

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως οι μικροί αθλητές χρειάζονται τους γονείς στο πλάι τους, αρκεί αυτό να γίνεται διακριτικά. Η συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι οι γονείς να αφήσουν ελεύθερα τα παιδιά τους να επιλέξουν εκείνα ποιο άθλημα είναι αυτό που τους ταιριάζει  και στη συνέχεια να παρακολουθούν διακριτικά την ενασχόληση τους με αυτό. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπούν και να μην πιέζονται από τον πατέρα ή την μητέρα τους για κάτι που ουσιαστικά δεν θέλουν.


 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης, Μπάμπαλης Στέλιος
Συντακτική ομάδα Athlometrix