Γιατί Τα Παιδιά Πρέπει Να Παίρνουν Κολατσιό Για Το Σχολείο
Το κολατσιό παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα και στη διατροφή των παιδιών. Είναι γεγονός ότι οι σημερινοί ρυθμοί ζωής είναι πιεστικοί. Οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, όπως η διατροφή του παιδιού, που κατέχει μία σημαντική θέση στις προτεραιότητες τους.

Συχνά οι γονείς ανησυχούν για το τι μπορεί να καταναλώνουν τα παιδιά έξω από το σπίτι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φροντίζουν πολλές φορές το κολατσιό τους πριν φύγουν για το σχολείο.

κολατσιο σχολείο

 

Η Σημασία Του Κολατσιού


Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό, ώστε να μπορέσει το παιδί να ανταποκριθεί στις δραστηριότητες της ημέρας. Το πρωινό βοηθάει στην απόδοση στο σχολείο. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην μνήμη τους πάνω στο μάθημα στην απόδοση τους σε αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στην συγκέντρωση. Ακόμα βοηθάει στην καλή διάθεση. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που συνηθίζουν να τρώνε πρωινό , το ακολουθούν σε όλη την πορεία της ζωής τους και έχουν  μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια υγιή στάση απέναντι στο φαγητό. Πόσοι μαθητές όμως στις μέρες μας τρώνε σωστό πρωινό στο σπίτι; Η απάντηση είναι ελάχιστοι. Γι αυτό λοιπόν το αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση είναι το κολατσιό στο σχολείο!

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει καλά οργανωμένο σύστημα σίτισης στα σχολεία. Καλό θα είναι λοιπόν το ενδιάμεσο γεύμα να ετοιμάζεται από το σπίτι , για περισσότερη ασφάλεια. Μερικές ιδέες για το κολατσιό του παιδιού είναι κέικ σπιτικό, κουλουράκια, ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί, αμύγδαλα, σπανακόπιτα σπιτική.

Όσο για το απογευματινό γεύμα πολλές φορές τα παιδιά το χάνουν  λόγω των μαθημάτων, φροντιστηρίων , προπονήσεων. Ένα εξίσου σημαντικό γεύμα είναι το απογευματινό και καλό είναι να καταναλώνεται 1 ώρα πριν από το μάθημα εκτός και αν το πρόγραμμα περιλαμβάνει προπόνηση. Τότε θα πρέπει να καταναλωθεί το γεύμα τουλάχιστον 2 ώρες πριν εκτός κι αν πρόκειται για ένα μικρό σνακ ενέργειας όπως πχ μια μπάρα σοκολάτας. Τα μικρά σνακ επιτρέπεται να τα καταναλώνουμε και μόλις 1 ώρα πριν την άσκηση.

Το απογευματινό βοηθάει και αυτό στην μέγιστη απόδοση και αντοχή. Επιμηκήνει την ενέργεια του οργανισμού μας για το υπόλοιπο της ημέρας. Ο οργανισμός έχει ανάγκη από φρούτα (μπανάνα, μήλο, πορτοκάλι) και άλλες πηγές ενέργειας όπως είναι οι μπάρες δημητριακών ή το παστέλι. Ένα ακόμη πολύ καλό απογευματινό είναι ο συνδυασμός γιαουρτιού με φρούτο και μέλι ή ξηρούς καρπούς.

  

Τα οφέλη ενός καλού μεταβολισμού


Τέλος η σωστή διατροφή και η φροντίδα των γονιών για ένα υγιεινό πρωινό ή κολατσιό εκπαιδεύει το άτομο να αποκτά σωστές διατροφικές συνήθειες για όλη του τη ζωή. Είναι γνωστό πως ο άνθρωπος χτίζει το μεταβολισμό του κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και σύμφωνα με αυτόν πορεύεται και στη συνέχεια. Ένας καλός μεταβολισμός έχει ανεκτίμητα οφέλη για την υγεία όπως είναι για παράδειγμα η άμυνα του οργανισμού, η ενέργεια του, η αποφυγή της ανεπιθύμητης παχυσαρκίας και άλλα πολύ σημαντικά πράγματα. Μια σωστή διατροφή με θρεπτικές ουσίες θέτει τα θεμέλια για μια καλύτερη ποιοτικά ζωή. Οι ιστοί των δοντιών μας, των νυχιών μας, του δέρματος μας και άλλων περιοχών του σώματος μας τρέφονται και αναπτύσσονται από όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που καταναλώνουμε στο φαγητό μας.

Γι αυτούς τους λόγους και οι γονείς οφείλουν πρώτα απ'ολα να αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά τους οι ίδιοι και να προσπαθούν για την καλύτερη δυνατή διατροφή τους καθημερινά.

 

Επιμέλεια Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική ομάδα Athlometrix