Γιατί Ποτέ Ένας Αθλητής Δεν Πρέπει Να Παραμελεί Τη Γνώση
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον πρώτο μου προπονητή ποδοσφαίρου σε ηλικία 9 ετών, ο οποίος μας τόνιζε πριν από κάθε προπόνηση πόσο σημαντικό είναι το σχολείο και η εκπαίδευση μας. Εμείς, παιδιά Δημοτικού όντας, περιμέναμε πότε θα χτυπήσει το κουδούνι για να παίξουμε μπάλα στο διάλειμμα με τα τσίγκινα κουτάκια, ή πότε θα έχουμε γυμναστική ή κενό για να παίξουμε ένα διπλάκι με την διπλανή τάξη, ή τέλος πάντων πότε θα σχολάσουμε για να έρθει το απόγευμα και να πάμε στην αγαπημένη μας προπόνηση. Το ποδόσφαιρο σε αυτές τις ηλικίες είναι καθαρά θέμα διασκέδασης όμως ο αείμνηστος κύριος Ηρακλής μας έλεγε πάντα ότι προηγούνται τα μαθήματα μας και μετά πάει η διασκέδαση.

Ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη του, να μεγαλώσουμε με τις σωστές κατευθύνσεις, που έφτανε σε σημείο να μας ζητάει κάθε τρίμηνο τους βαθμούς απο το σχολείο μας! Όποιος μάλιστα είχε πατώσει; αλίμονο του! Καθόταν στον πάγκο για τουλάχιστον δύο αγώνες σαν τιμωρία(!) ενώ έκανε και όλες τις αγγαρείες του γηπέδου μέχρι να φέρει βελτιωμένους βαθμούς απο το σχολείο του.

 

Επαγγελματίες; 1 στους 10.000!


Σε μια απο τις πολλές συζητήσεις που μας έκανε πριν από την προπόνηση, μια μέρα αφού μας ρώτησε πώς τα πηγαίνουμε στο σχολείο, πήρε ένα πολύ σοβαρό ύφος και μας είπε: «Έχετε ιδέα πόσοι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν κάνει λεφτά από το ποδόσφαιρο; Η αναλογία αυτή τη στιγμή είναι ένας στους δέκα χιλιάδες! Και δεν μιλάμε για παίκτες που παίζουν ερασιτεχνικά και βγάζουν απλά τα προς το ζην, αλλά για παίκτες που πραγματικά πληρώνονται αδρά και εξασφαλίζουν το μέλλον τους και για μετά το τέλος της καριέρας τους. Καταλαβαίνετε λοιπόν αφενός ότι το ταλέντο και η προπόνηση αρκετές φορές δεν είναι αρκετά για να κάνεις καριέρα στο ποδόσφαιρο και αφετέρου ότι το ποσοστό επιτυχίας είναι απίστευτα χαμηλό». Θυμάμαι τα πρόσωπα απο όλους τους συμπαίκτες μου πως σκυνθρώπιασαν μονομιάς, είδα τα όνειρα τόσων παιδιών να μισογκρεμίζονται από αυτά τα λόγια όμως αυτή ήταν η πραγματικότητα. Και ο κύριος Ηρακλής ήταν ρεαλιστής και δάσκαλος.

Άν και από το 1999 που άκουσα αυτά τα λόγια, η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε αυτόν τον τομέα και βλέπουμε καθημερινά ότι ολοένα και περισσότεροι Έλληνες παίκτες κάνουν καριέρα σε μεγάλα clubs της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, δεν σημαίνει ότι οι ομάδες του εξωτερικού έχουν ανοίξει τις πόρτες τους και περιμένουν τα ταλέντα απο κάθε γειτονιά της χώρας μας έτσι απλά.

Εξάλλου για να σε πάρουν, πρέπει να σε δούν, πρέπει να σε συγκρίνουν και πρέπει να ξεχωρίσεις μέσα στο πλήθος. Μια διαδικασία που πρίν την έναρξη λειτουργίας της Athlometrix έμοιαζε περισσότερο με άθλο παρά με πραγματικό γεγονός.

 

Το εναλλακτικό πλάνο


Πρέπει να κατανοήσουν τόσο οι μικροί αθλητές όσο και οι γονείς τους, πως όσο καλοί και να είναι σε αυτό που κάνουν, πρέπει να είναι μορφωμένοι και να έχουν εναλλακτικές επαγγελματικές λύσεις γιατί κανείς δεν τους εγγυάται ότι ακόμη και μια σημαντική μεταγραφή θα τους εξασφαλίσει το μέλλον τους. Ένας σοβαρός τραυματισμός, μια χρονιά με αρνητικές επιδόσεις, ή ακόμη και μια αρνητική αγωνιστική εμφάνιση, μπορεί να σου καταστρέψουν μια ολόκληρη καριέρα! Εκτός των άλλων, τα περισσότερα βασικά αθλήματα είναι και ομαδικής φύσεως που σημαίνει ότι για να συνυπάρχει ο αθλητής σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, απαιτείται να απολαμβάνει ενός καλού επιπέδου παιδείας.

Πολύ σημαντικός παράγοντας βέβαια για μια διεθνή καριέρα είναι η καλή γνώση τουλάχιστον της Αγγλικής Γλώσσας. Ήδη αρκετές ομάδες της Ευρώπης δεν δέχονται παιδιά ούτε καν για να τα δοκιμάσουν αν δεν έχουν πάρει το πτυχίο του Lower!

 

Μετά το τέλος τί;


Ακόμη κι αν ένας αθλητής πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα σε οποιοδήποτε άθλημα και έχει τις βάσεις και την τύχη να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα από αυτή, δεν πρέπει να επαναπαύεται σχετικά με τις ακαδημαϊκές σπουδές του. Είναι γνωστό στο χώρο του αθλητισμού ότι οι άνθρωποι εξοικονομούν χρήματα με ημερομηνία λήξης, καθώς μετά τα 35 τους χρόνια περίπου σταματάνε τα έσοδα τους. Επομένως είναι σημαντικό για κάθε αθλητή που έχει βγάλει μια περιουσία από το επάγγελμα του, να είναι ικανός να τη διαχειριστεί και να μπορέσει να επενδύσει τα χρήματα του σωστά, ώστε να εξασφαλιστεί οικονομικά για τη συνέχεια της ζωής του. Είναι τρανά τα παραδείγματα διάσημων αθλητών που μετά το τέλος ή και κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, έχουν κάνει διάφορες επενδύσεις ή έχουν ανοίξει ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το πόσο σημαντική είναι η γνώση για όλους τους αθλητές, είτε αυτοί καταφέρουν να αγωνιστούν σε κορυφαίο επαγγελματικό επίπεδο, είτε απλά αγωνίζονται σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

 

Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix