Γιατί Κρίνεται Αναγκαίο οι Γονείς να Ωθούν τα Παιδιά στον Αθλητισμό
Η ανατροφή ενός παιδιού είναι ίσως το πιο απαιτητικό «έργο» που καλείται να επιτελέσει ο ενήλικας. Πέρα από τη δεδομένη, απόλυτη αγάπη και αφοσίωση, ο γονέας οφείλει, μεταξύ άλλων, να παρέχει στο παιδί όλα τα αναγκαία εφόδια, ώστε αυτό να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί και να ενταχθεί αρμονικά στην κοινωνία.

Ο γονέας, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ανατροφής του παιδιού, χρειάζεται σίγουρα γερά νεύρα και κάποια «εργαλεία». Ένα εκ των πιο ισχυρών, στο οποίο θα εστιάσουμε, είναι η ενασχόληση του παιδιού με τον αθλητισμό.

Η συμμετοχή του παιδιού σε αθλήματα- ομαδικά ή ατομικά- έχει πραγματικά σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξή του και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τον προθάλαμο για την ένταξή του στην κοινωνία. Η διαδικασία στην οποία υποβάλλεται το παιδί που συμμετέχει σε αθλητικά δρώμενα, έχει εμφανώς θετική επίδραση σε όλους τους τομείς της ζωής του.

 

ΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ; 


 

Ας δούμε, λοιπόν, τα οφέλη αναλυτικά, ώστε κάθε γονέας να γνωρίζει γιατί πρέπει να ενθαρρύνει το παιδί του να παίζει σπορ.

 

1. ΥΓΕΙΑ & ΣΩΜΑ
 

Υγεία και Φυσική Κατάσταση


Πρώτα απ’ όλα, ο αθλητισμός είναι μια σωματική δραστηριότητα που έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το συνεχές παιχνίδι βοηθά το παιδί να παραμείνει ενεργό, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ειδών ασθενειών και βελτιώνει την μεταβολική υγεία. Τα αθλήματα βοηθούν τα παιδιά να παραμείνουν υγιή, μειώνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και αύξησης του σωματικού λίπους, ενώ καθιστούν και τα οστά τους ισχυρότερα. Τα παιδιά χρειάζεται να ενθαρρύνονται να αθλούνται καθημερινά, καθώς είναι ο η καλύτερη διαδρομή προς την πλήρη ευεξία, μέσω ενός καλλίγραμμου σώματος και μιας ικανοποιητικής φυσικής κατάστασης.

 

Ενίσχυση Αντοχής


Ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά να ανακαλύπτουν τα όρια τους και να τα διευρύνουν. Η προοπτική καλύτερης απόδοσης από την τελευταία φορά, αυξάνει την αντοχή του ατόμου κάθε φορά. Καθώς το αθλητικό παιχνίδι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, βοηθά στην οικοδόμηση μιας εξαιρετικής σωματικής και νοητικής διάπλασης.

 

2.ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ


ΠΡΟΠΟΝΗΤΉΣ ΔΙΔΆΣΚΕΙ

Ο αθλητισμός αποτελεί μια διαφορετική μορφή διδασκαλίας, καθώς:

 

Διδάσκει την Ομαδική Εργασία


Τα αθλήματα μας βοηθούν να παίρνουμε πολύτιμα κοινωνικά μαθήματα. Οι παίκτες μαθαίνουν να ακούν τους προπονητές τους και τους συμπαίκτες τους, να μοιράζονται τις απόψεις και τις ιδέες τους και να ακολουθούν θεμελιώδεις κανόνες ομάδας για μια δίκαιη παράσταση (αγώνας). Όλα αυτά με τη σειρά τους, διδάσκουν στα παιδιά την ομαδική εργασία. Η τήρηση των κανόνων της ομάδας καθιστά μια ομάδα ισχυρότερη και βοηθά τους νέους να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από τον αθλητισμό.

 

Διδάσκει την Πειθαρχία


Κάθε παιχνίδι οποιουδήποτε αθλήματος, κερδίζεται από ανθρώπους που εργάζονται σταθερά και σκληρά για τον στόχο τους. Ο αθλητισμός διδάσκει στους νέους να μένουν πειθαρχημένοι καθ’ 'όλη τη διάρκεια της πρακτικής (προπόνησης). Για να πετύχουν τα παιδιά τους στόχους τους, πρέπει να επιμένουν με καθημερινή άσκηση και να είναι πειθαρχημένα.

 

3.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ


Η ενασχόληση με κάποιο άθλημα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

 

Αυξάνει την Εμπιστοσύνη και Δημιουργεί Αυτοεκτίμηση


Παίζοντας αθλήματα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν, να αναπτύσσουν δεξιότητες, να καθορίζουν στόχους κ.α. Τα παιδιά αναπτύσσουν θετική αυτοεκτίμηση μέσω της νίκης και των επιτευγμάτων. Η τακτική σε κάθε παιχνίδι-άθλημα, βοηθά τα παιδιά να αποκτούν εξειδίκευση και να αυξάνουν την εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις και ικανότητες.

 

Μειώνει το στρες και την Κατάθλιψη


Στη σημερινή εποχή, το άγχος κατακλύζει τους νέους και τα παιδιά περισσότερο από ποτέ. Η καθημερινή πίεση να διαπρέπουν σε κάθε τους υποχρέωση, σε συνδυασμό με τις σχολικές εξετάσεις, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ο αθλητισμός διώχνει από τους νέους το άγχος και το στρες της καθημερινότητας. Βάζει τα άτομα σε άλλες σκέψεις, μακριά από το ανεπιθύμητο άγχος,μ και τα κάνει να νιώθουν ευτυχισμένα, έστω και για λίγο, κρατώντας την κατάθλιψη έξω από το παιχνίδι.

 

Δημιουργεί νέες Φιλίες


Όλοι αγαπούν να περικλείονται από άτομα που τους ταιριάζουν. Παίζοντας κάποιο άθλημα, τα παιδιά συναναστρέφονται αποκλειστικά με ανθρώπους που αγαπούν το ίδιο ενδιαφέρον με το δικό τους. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν νέες φιλίες. Όταν μάλιστα η ενασχόληση με το άθλημα είναι καθημερινή (προπόνηση-αγώνας κ.α.), οι συμπαίκτες και οι προπονητές γίνονται χρόνο με τον χρόνο μια άτυπη δεύτερη οικογένεια.

 

Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΩ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ;


 

4.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ


Στις ευαίσθητες παιδικές και εφηβικές ηλικίες, οι νέοι βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, όχι μόνον σωματικής και νοητικής, αλλά και της δεξιοτεχνίας.

 

Αναπτύσσει τη Δημιουργικότητα


Κάθε άτομο είναι μοναδικό και έχει το δικό του σύνολο μοναδικών ταλέντων. Τα αθλήματα βοηθούν τα παιδιά στην ανακάλυψη του κρυμμένου ταλέντου τους. Ανακαλύπτουν περισσότερους τρόπους να κάνουν την ίδια δραστηριότητα, προσθέτοντας δημιουργικότητα, κάνοντας κάτι που τα ευχαριστεί.

 

Βελτιώνει τη Μνήμη και την Εστίαση


Τα αθλήματα βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δημιουργική σκέψη, κινητική επιδεξιότητα, στρατηγική σκέψη και μαθηματικές δεξιότητες! Ο αθλητισμός αυξάνει τη μνήμη και την εστίαση, καθώς κάθε άθλημα με κάποιον τρόπο συνδέεται με τον χρόνο και σκοπός είναι να επιτευχθεί ο στόχος στον απαιτούμενο χρόνο. Αυτή η κατάσταση ενισχύει την εστίασή των παιδιών. Παράλληλα, ο υπολογισμός της βαθμολογίας και των στατιστικών κάθε αθλήματος αυξάνει τις μαθηματικές δεξιότητες.

 

Βελτιώνει τη Λήψη Αποφάσεων & Διδάσκει τον Καθορισμό Στόχων


Οι αποφάσεις που παίρνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, μπορεί συχνά να οδηγήσουν στη νίκη ή στην ήττα του. Είναι οι ίδιες αποφάσεις όμως που προσδίδουν εμπειρία και βελτιώνουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Ο καθορισμός στόχων και η επίτευξή τους αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση τους.

 

ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ;


 

5. ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από τον αθλητισμό συνήθως συντελούν και στην επιτυχία στο σχολείο και στην ακαδημαϊκή τους ζωή, ενώ προετοιμάζουν τα παιδιά, ώστε να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες.

Έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς, αναφέρουν πως τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλήματα, έχουν καλύτερους βαθμούς (!) και συμπεριφέρονται καλύτερα στην τάξη, εξαιτίας της σχετικής πειθαρχίας και της ηθικής εργασίας.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ


Οι Γονείς ως Μοντέλα Ενηλίκων


Τα παιδιά και οι νέοι μαθαίνουν «πώς παίζεται το παιχνίδι» από τους προπονητές και τους γονείς τους. Αυτοί οι ενήλικες είναι δάσκαλοι και πρότυπα στα μάτια των παιδιών και η συμπεριφορά τους συνήθως καθορίζει εάν η αθλητική εμπειρία ενός παιδιού είναι αρνητική ή θετική.

Για παράδειγμα, οι γονείς μπορεί να έχουν στόχους για τα παιδιά τους διαφορετικούς από αυτούς των ίδιων των παιδιών. Ανεξάρτητα όμως τους στόχους, είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να καλλιεργούν τις προσδοκίες των παιδιών. Οι γονείς και οι προπονητές πρέπει να επικοινωνούν συνεχώς με τα παιδιά για να τους βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τα όνειρά τους.

 

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει μια δια βίου δέσμευση σε έναν ενεργό τρόπο ζωής:  • Ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές δραστηριότητες.

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει επειδή το απολαμβάνει, όχι επειδή μπορεί να έχει άλλου είδους κέρδη (π.χ. μια υποτροφία ή συμβόλαιο σε επαγγελματική ομάδα). Το ενδογενές κίνητρο αποτελεί βασικό συστατικό της δια βίου «αφοσίωσης»  στην ισορροπία μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας .

  • Επικεντρωθείτε περισσότερο στην επιδεξιότητα και τη συνεργασία και λιγότερο στη νίκη.

  • Επικοινωνήστε με τους προπονητές του παιδιού σας. Συμμετέχετε στο αθλητικό πρόγραμμα και αναζητήστε προπονητές που έχουν μια θετική φιλοσοφία επικεντρωμένη στην ανάπτυξη δεξιοτήτων.

  • Επικεντρωθείτε στη διδασκαλία δεξιοτήτων ζωής και επιτρέψτε στο παιδί σας να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη συμμετοχή σε αθλήματα.

  • ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ {ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ]

  • Ενισχύστε και στηρίξτε τις αποφάσεις του παιδιού σας.

  • Γνωρίστε τους φίλους του παιδιού σας στον σύλλογο που συμμετέχει.

  • Επικεντρωθείτε στην υποστήριξη του παιδιού, ειδικά όταν φτάνει στην εφηβεία. Μην διδάσκετε. Αφήστε τον προπονητή να διδάξει.


 

Συμπέρασμα


Όταν αγωνιζόμαστε, είναι εύκολο να ξεχάσουμε το γεγονός πως ο αθλητισμός πρέπει να είναι μια διασκεδαστική, επιβραβευτική και μαθησιακή εμπειρία για τα παιδιά. Έχετε αυτό κατά νου όταν παρακινείτε τα παιδιά σας στον αθλητισμό, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εμπειρία τους.

Τα αθλήματα μπορούν να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για παιδιά και νέους να πάρουν μερικά σημαντικά μαθήματα για τη ζωή. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής, προάγοντας υπεύθυνες κοινωνικές συμπεριφορές, μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επιτυχία και εκτίμηση της προσωπικής υγείας και φυσικής κατάστασης. Η συμμετοχή σε μια ομάδα μπορεί επίσης να δώσει στα παιδιά μια σημαντική αίσθηση του ανήκειν.

Και μην ξεχνάτε κάτι βασικό! Λίγα παιδιά έχουν το ταλέντο να παίζουν ανταγωνιστικά αθλήματα στο υψηλότερο επίπεδο - τα περισσότερα δεν θα μεγαλώσουν έχοντας στόχο να γίνουν επαγγελματίες αθλητές.

Επομένως. πρέπει να αποδεχόμαστε την προοπτική πως βασικοί στόχοι της ενασχόλησης των παιδιών με τον αθλητισμό είναι η ανάπτυξη των γενικών φυσικών ικανοτήτων τους και η προώθηση της σωματικής άσκησης, της διασκέδασης, της αθλητικής αγωγής και της καλής υγείας.

 

ΚΛΕΙΣΕ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ