Φυσιοθεραπευτές: Οι Ήρωες Των Ποδοσφαιριστών | Συνέντευξη με τον Αναστάσιο Κάτσικα
Ο Τάσος Μπακασέτας πριν από λίγο καιρό ανανέωσε το συμβόλαιο του με την ΑΕΚ και στις πρώτες του δηλώσεις στα ΜΜΕ αμέσως μετά τις υπογραφές, έσπευσε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της ομάδας, τους συμπαίκτες αλλά και το τεχνικό τιμ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους φυσιοθεραπευτές!

Η αλήθεια είναι πως το ιατρικό τιμ και πιο συγκεκριμένα οι φυσιοθεραπευτές μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι ένα από τα βασικότερα κομμάτια της. Στην Ελλάδα, οι φυσιοθεραπευτές των ομάδων είναι οι αφανείς ήρωες των παικτών, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας δεν ασχολούνται μαζί τους καθόλου. Οι παίκτες όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως χωρίς την βοήθεια τους για την κατάλληλη προετοιμασία και αποκατάσταση ενός αγώνα ή ενός τραυματισμού, δεν θα τα κατάφερναν ποτέ.

Επικοινωνήσαμε με τον φυσιοθεραπευτή του ΟΦΗ, κύριο Αναστάσιο  Κατσικά ώστε να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στα προπονητικά κέντρα, αλλά και στους αγώνες των μεγάλων ΠΑΕ καθώς και τη σχέση του με τους ποδοσφαιριστές.

Markos Katsikas

 

-Πώς αισθάνεστε οι φυσιοθεραπευτές που κάνετε μια τόσο σημαντική δουλειά για τους ποδοσφαιριστές, αλλά αυτή δεν προβάλλεται επαρκώς προς τα έξω;


Η ικανοποίηση μας απορρέει από το αποτέλεσμα της αγωνιστικής αρα και φυσικής κατάστασης ενός παίκτη, συνεπώς όσο καλύτερα ανταπεξέρχεται στις αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι μια επιβράβευση για εμάς.

 

-Πώς επηρεάζει ένας φυσιοθεραπευτής έναν παίκτη στην καθημερινότητα του; Υπάρχουν παίκτες που αδιαφορούν για τη φυσική τους κατάσταση και μπορεί να τύχει να αψηφήσουν κάποιες συμβουλές σας;


Ώς επί το πλείστον, η μεταξύ μας αλληλεπίδραση στηρίζεται στον ψυχολογικό παράγοντα. Υπάρχουν πράγματι παίκτες που δεν ακολουθούν τις συμβουλές μας, όμως με σωστή προσέγγιση και τις κατάλληλες οδηγίες φροντίζουμε να κατανοήσουν ότι γίνεται μία προσπάθεια από κοινού με βασικό στόχο την βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης , όχι μόνο την παρούσα στιγμή αλλά και μακροπρόθεσμα. Βασική προϋπόθεση για να υπάρχει αποκατάσταση είναι απαραίτητη η καλή φυσική κατάσταση.

OFI

 

-Έχετε υπάρξει φυσιοθεραπευτής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη λειτουργία των ιατρικών τιμ των ομάδων και στην οργάνωση; Θεωρείτε ότι σαν χώρα υστερούμε σε αυτόν τον τομέα, και αν ναι, ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση;


Σίγουρα υπάρχουν σημαντικές διαφορές διότι κάθε ομάδα και κάθε χώρα λειτουργεί διαφορετικά στο κομμάτι της ιατρικής προσέγγισης όπως και η φιλοσοφία αυτής. Συνεπώς είναι ανώφελο να εμμένουμε σε ευθύνες η ανεπάρκειες. Φροντίζουμε να δουλεύουμε σε υψηλό επίπεδο ακόμα και αν πάντα δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα μας βοηθήσει για μία άμεση αξιολόγηση. Βασικό πλεονέκτημα είναι ο φυσικοθεραπευτής να έχει εμπειρία στο εξωτερικό.

 

Κύριε Κάτσικα θα θέλατε να μας πείτε σε ποιο κομμάτι αναφέρεστε ;


Μια από τις εξειδικεύσεις της φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης είναι η εμβιομηχανική, Η οποία είναι ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για την έγκαιρη πρόληψη τραυματισμών και απαραίτητο για τον φυσικοθεραπευτή ώστε βοηθήσει τον παίκτη και την ομάδα.
Εξετάζει το ανθρώπινο σώμα με λίγα λόγια περιλαμβάνει τις εφαρμογές των αρχών της φυσικής. Δύο τομείς αυτού του πεδίου είναι η κινηματική που μελετά τον τύπο κίνησης σε σχέση με τον χρόνο και η κινητική είναι η μελέτη των δυνάμεων που σχετίζονται με την κίνηση του σώματος.
Η λειτουργία του συνίσταται ως ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα πρόληψης και αποκατάστασης του ποδοσφαιριστή περιλαμβάνοντας συλλογή δεδομένων και αξιολόγησης νευρομυοσκελετικών ανισορροπιών του παίκτη.

 

-Η καθημερινή τριβή σας με τους ποδοσφαιριστές σας καθιστούν σημαντικότατο μέλος της ομάδας. Αυτή η σχέση βοηθάει στο να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο σας;


Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι το βασικότερο κριτήριο για να λειτουργήσει το ομαδικό πνεύμα.

Anastasios Katsikas

 

-Οι τραυματισμοί αποτελούν δυστυχώς ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ποδοσφαίρου. Εκτός από τα επιστημονικά κριτήρια και γνώσεις που καταθέτετε στα αποδυτήρια, θεωρείτε πως οι παίκτες επηρεάζονται και στην ψυχολογία τους από εσάς;


Βασιζόμαστε σε ένα βιο ψυχοκοινωνικό μοντέλο προσέγγισης συνεπώς υπάρχει ανατροφοδότηση σε καθημερινό επίπεδο.

 

-Ποια είναι η σχέση σας με τον προπονητή της ομάδας;


Η καλή συνεργασία με τον προπονητή είναι αυτή που θα ορίσει την επιτυχία της ομάδας.

 

-Με ποιόν παίκτη του ΟΦΗ είστε πιο κοντά και ποιος αθλητής είναι πιο απόμακρος;


Φυσικά σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους υπάρχουν σχετικές διακρίσεις σε ορισμένους ποδοσφαιριστές άλλα αυτό δεν θα έπρεπε να επηρεάζει την ανισορροπία προγραμματισμού και απόδοσης της ομάδας.

Αναστάσιος Κάτσικας ΟΦΗ

 

-Όταν λέμε ότι ο Τάδε παίκτης “αγωνίστηκε με ένεση” ακούγεται αρκετά τρομακτικό. Είναι όντως τόσο επώδυνο για τους αθλητές ή είστε σίγουροι 100% πως όταν γίνεται κάτι τέτοιο δεν θα διατρέξουν κανέναν κίνδυνο για επιπλέον επιβάρυνση του τραυματισμού;


Σε κάθε ομάδα ο αρμόδιος για την λήψη αποφάσεων είναι ο γιατρός ο οποίος θα κρίνει τη αγωγή που θα ακολουθήσει ο κάθε παίκτης.

 

-Ο Λευτέρης Πετρούνιας (σ.σ. Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ενόργανη Γυμναστική στο άθλημα των κρίκων) έχρηζε επέμβασης στον ώμο και ήταν έτοιμος να μην ταξιδέψει για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην τηλεόραση, τόνισε πως ήθελε πολύ να αγωνιστεί και με τη συνδρομή του ιατρικού του τιμ πήρε την απόφαση να αγωνιστεί και εν τέλει κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο! Αν το σκεφτεί κανείς, το μισό μετάλλιο ανήκει στον ιατρό και τον φυσιοθεραπευτή του. Συμφωνείτε;


Στο συγκεκριμένο παράδειγμα αναφέρεστε σε ένα ατομικό άθλημα όπου η συγκατάθεση μεταξύ αθλητή και ιατρικού τιμ είναι αντίθετη με τον ομαδικό χαρακτήρα του ποδόσφαιρου. Πάλι θα αναφερθώ στην καλή συνεργασία και εμπιστοσύνη η οποία επιφέρει την επίτευξη των στόχων.

 

Τέλος, πείτε μας ένα χαρακτηριστικό περιστατικό από ποδοσφαιριστή που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.


Κάθε περιστατικό είναι ιδιαίτερο και ξεχωριστό και δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι συγκεκριμένο. Η ευθύνη είναι μεγάλη και δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη ακόμα και σε στιγμές μεγάλης πίεσης και έντασης. Είμαστε άνθρωποι και σίγουρα κάνουμε λάθη, δεν είναι δυνατόν να είμαστε σε όλα άρτιοι όμως ποτέ δεν αμφισβητείται η καλή πρόσθεση γιατί ξέρουν ότι θα είμαι πάντα δίπλα τους. ‘’ Η κίνηση είναι ζωή… ‘’