ΕΠΟ: Υποχρεωτική η Παρακολούθηση του UEFA D' Για Όλες τις Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες
Ένα νέο καινοτόμο πρόγραμμα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση υπεύθυνων ακαδημιών, γονέων και εθελοντών, έχει τεθεί σε εφαρμογή από το Νοέμβριο 2018.

Ειδικότερα, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σχεδίασε τη λειτουργία 12ωρων σχολών UEFA D (χωρίς οικονομική επιβάρυνση προς το παρόν), συνδυάζοντας την παρουσίαση θεωρητικών διαλέξεων οργάνωσης και λειτουργίας ακαδημιών ποδοσφαίρου, καθώς επίσης επιδείξεων προπονητικών μονάδων για ηλικίες κάτω των 12 ετών. 

Τι πραγματεύεται


Προσφορά πρώτων βοηθειών, οργάνωση ακαδημίας, κώδικας συμπεριφοράς, πολιτική για την παιδική κακοποίηση, ψυχολογία και παρακίνηση νέων αθλητών είναι ανάμεσα στα θέματα των επιμορφωτικών σεμιναρίων, με την Ομοσπονδία να στοχεύει στην ενιαία εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στη λειτουργία μιας ποδοσφαιρικής ακαδημίας.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα, πατήστε ΕΔΩ.

  

Υποχρεωτική Παρακολούθηση


Οι σχολές UEFA D, που εντάσσονται στο εξαετές αναπτυξιακό πλάνο της Ε.Π.Ο. «Μπάλα Παντού», θα λειτουργήσουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική για έναν, τουλάχιστον, εκπρόσωπο κάθε ακαδημίας, καθώς η κατοχή πιστοποιητικού UEFA D θα αποτελεί ένα από τα κριτήρια ελέγχου λειτουργίας και κατάταξης ακαδημιών που θα θεσπιστούν από την Ομοσπονδία από την επόμενη σεζόν 2020-2021. 

Στόχος

Η ΕΠΟ, η οποία εδώ και χρόνια προσφέρει την ύψιστη τεχνική κατάρτιση προπονητών ποδοσφαίρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της UEFA, με το πρόγραμμα του UEFA D, στοχεύει στην βελτίωση της τεχνογνωσίας  των υπευθύνων ανάπτυξης υποδομών της χώρας μας και την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την άρτια λειτουργία των ακαδημιών.

Το κενό που εντοπίστηκε κυρίως στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της χώρας με την έλλειψη ενός εκπαιδευτικού συστήματος για την διαχείριση μιας ομάδας-ακαδημίας, δημιούργησε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας σχολής η οποία στο μέλλον θα «παράγει» Τεχνικούς Διευθυντές Ποδοσφαίρου.

Το παραπάνω εγχείρημα πήρε σάρκα και οστά μετά από παραίνεση του σπουδαίου αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής της Κομοτηνής, κ. Γαργαλιάνου Δημήτρη, ο οποίος είναι και ο κεντρικός εισηγητής των διαλέξεων του σεμιναρίου.

Το πρόγραμμα UEFA D, λειτουργεί παράλληλα με τις αντίστοιχες σχολές προπονητών της ΕΠΟ. Έχει ήδη διεξαχθεί σε πολλά μέρη της επαρχίας, ενώ σύντομα πρόκειται να διοργανωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και την Αθήνα.

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης