Επιδράσεις Της Εφηβείας Στην Αθλητική Απόδοση: Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Γονείς
Στις μέρες μας, πολλοί έφηβοι, θέλοντας να ξεφύγουν από την πίεση του σχολείου και των φροντιστηρίων, αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να γυμνάσουν το σώμα τους. Οι περισσότεροι νέοι διαλέγουν ένα συγκεκριμένο άθλημα από μικρή ηλικία και προπονούνται καθημερινά σε αυτό.

Σύμφωνα με μελέτες από εξειδικευμένους  παιδοψυχολόγους, τα παιδιά είναι καλό να αποφεύγουν την ενασχόληση με ένα μόνο άθλημα πριν την εφηβική ηλικία και οι λόγοι είναι αρκετοί.

 

Η ταχεία ανάπτυξη στην περίοδο της εφηβείας


Αρχικά, στα κορίτσια παρατηρείται γρήγορη ανάπτυξη στην ηλικία των οκτώ ετών και αργότερα στην ηλικία των δεκατεσσάρων. Τα αγόρια συνήθως έχουν πιο αργή ανάπτυξη. Γι’ αυτό, παρατηρούμε ότι τα κορίτσια στην ηλικία των δεκατριών ετών μπορεί να είναι λίγο πιο ψηλά από τα αγόρια. Μόλις αρχίσει η εφηβεία, τα παιδιά και των δύο φύλων περνούν στην εφηβική ανάπτυξη, μια περίοδο με μεγάλο αντίκτυπο στην αθλητική τους απόδοση.

teenagers

 

Αλλαγές στην αθλητική απόδοση


Όπως είπαμε, η μετάβαση στην εφηβεία επιδρά άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά στην αθλητική απόδοση. Η αύξηση της σωματικής διάπλασης, των ορμονών και της μυϊκής δύναμης μπορούν να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Αντίθετα, μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινή μείωση της ισορροπίας, ενώ πολλές φορές τα παιδιά δείχνουν να χάνουν τον έλεγχο του σώματος τους. Ακόμη, απότομη αύξηση του βάρους και του ύψους επιδρούν αρνητικά στο κέντρο βάρους του παιδιού.

Πολλές φορές, μέχρι ο εγκέφαλος του εφήβου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να μάθει χειρίζεται το σώμα, ο έφηβος μπορεί να δείχνει αδέξιος. Κάτι τέτοιο παρατηρείται σε αθλήματα που απαιτούν καλή ισορροπία και έλεγχο του σώματος, όπως η ενόργανη, το σκι ή το πατινάζ. Επιπλέον, η απότομη ανάπτυξη των άκρων μπορεί να επηρεάσει αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις ή το handball.

Οι προπονητές και οι καθηγητές φυσικής αγωγής χρειάζεται να βοηθούν τα παιδιά, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, ώστε να προσαρμόζονται στις αλλαγές του σώματός τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

 

Κατανόηση των πλακών ανάπτυξης


Όπως όλοι γνωρίζουμε τα οστά των παιδιών διαφέρουν από αυτά των ενηλίκων. Μέσα στα άκρα των οστών υπάρχει ένα τμήμα του χόνδρου, το οποίο μετατρέπεται σε οστό όταν τελειώσει η ανάπτυξη του.

Αυτό το τμήμα του χόνδρου ονομάζεται πλάκα ανάπτυξης και είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του σώματος. Η πλάκα ανάπτυξης είναι πολύ πιο λεπτή από τους γύρω συνδέσμους, μυς και τένοντες. Ακόμα στις περιόδους γρήγορης ανάπτυξης παρατηρείται αδυναμία της πλάκας ανάπτυξης, ενώ σε περίπτωση κάκωσης έχουμε μειωμένη οστική ανάπτυξη.

 

Τι προκαλεί τραυματισμούς πλάκας ανάπτυξης


Οι τραυματισμοί αφορούν κυρίως κατάγματα. Ορισμένοι τραυματισμοί προέρχονται από μια άτσαλη πτώση, ενώ άλλοι τραυματισμοί οφείλονται σε μακροχρόνια καταπόνηση ή υπέρχηση. Για παράδειγμα ένας δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ένας ποδοσφαιριστής ή ένας αθλητής στίβου έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν τραυματισμό πάνω από μια πλάκα ανάπτυξης.

εφηβεία

Αποτροπή τραυματισμών του πρόσθιου σταυροειδές σύνδεσμου


Καθώς τα παιδιά περνούν στην εφηβική ηλικία αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης τραυματισμού του πρόσθιου σταυροειδές σύνδεσμου.

Ο σύνδεσμος αυτός παρέχει σταθερότητα στο γόνατο. Ο κίνδυνος τραυματισμού του αρχίζει να αυξάνεται στην ηλικία των 12 έως 13 ετών στα κορίτσια ενώ για τα αγόρια σε ηλικίες 14 με 15. Οι έφηβοι  λόγο της αυξημένης τεστοστερόνης, έχουν πιο δυνατό μυϊκό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην παθαίνουν τόσο συχνά τραυματισμούς. Αντίθετα τα κορίτσια αποτελούν την πλειοψηφία, καθώς έχουν πιο αδύναμο μυϊκό σύστημα.

Τέτοιου είδους τραυματισμοί μπορούν να προκληθούν από απότομη στροφή, αλλά και κατά την προσγείωση από ένα άλμα. Σημαντικό ρόλο στην αποφυγή τραυματισμών έχει η ευλυγισία του μυϊκού μας συστήματος. Κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιωθεί με τις διατάσεις.

 

basket teenagers

 

Η εφηβεία είναι προσωρινή


Είναι σημαντικό για του γονείς να αναζητούν εξειδικευμένους προπονητές που ασχολούνται με τις αναπτυξιακές ηλικίες. Ο έφηβος δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται από έναν προπονητή ή από έναν γονέα, γιατι αυτό μπορεί να αναγκάσει το παιδί να απογοητευτεί και να σταματήσει εντελώς την ενασχόληση του με τον αθλητισμό. Η δουλειά του γονέα δεν είναι να φτιάξει έναν ολυμπιονίκη αλλά να μάθει στο παιδί να πως ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής.

 

Επιμέλεια: Μπάμπαλης Στέλιος

Αθλητική Ομάδα Athlometrix