Ενήλικες Και Τραυματισμοί Κατά Την Άθληση
Δεν είναι μόνο τα παιδιά που είναι δυνατόν να τραυματιστούν στον αθλητισμό. Σήμερα, περισσότεροι ενήλικες από ποτέ άλλοτε λαμβάνουν μέρος σε αθλήματα. Είναι πιο δραστήριοι, ευκίνητοι και ευπροσάρμοστοι από παλιότερα. Ταυτόχρονα όμως είναι και πιο πιθανόν να υποστούν τραυματισμούς.

Οι ενήλικες που δεν βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση διότι δεν έκαναν τακτικά τη σωματική τους άσκηση ή την προπόνηση για το άθλημα τους, κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς. Τα άτομα που κατά το χειμώνα σταματούν να αθλούνται και μετά όταν ο καιρός γίνεται καλύτερος αρχίζουν να ασκούνται έντονα, είναι πολύ πιο πιθανό να υποστούν κάποιο τραυματισμό. Είναι οι απότομες αλλαγές στις σωματικές δραστηριότητες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τραυματισμούς.

papous kanei gymnastiki

Εάν για κάποιο χρονικό διάστημα σταματήσατε να ασκείστε, αρχίστε σιγά σιγά. Μη δοκιμάσετε να κάνετε σε μια μέρα όσα θα έπρεπε να κάνετε σε μια εβδομάδα. Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε σπορ χρειάζεται προετοιμασία. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας και από το επίπεδο ικανοτήτων σας σε ένα άθλημα, είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο και ενέργεια για προπόνηση έτσι ώστε οι μυς και οι αρθρώσεις σας να αποκτήσουν ικανοποιητική δύναμη, ευλυγισία και αντοχή.

Επομένως, η καλύτερη λύση θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό είτε για να ακολουθήσετε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα είτε απλά για να λάβετε κάποιες χρήσιμες συμβουλές. Ειδάλλως, αρχίζετε με αργό ρυθμό και προχωρείτε προσεκτικά και σταδιακά. Μάθετε να ακούτε το τι σας λέει το σώμα σας. Μαθαίνοντας να ακούτε σωστά το σώμα σας, θα μπορείτε πιο εύκολα να αποφεύγετε τραυματισμούς. Εάν αισθανθείτε οποιονδήποτε πόνο όταν ασκείστε, σταματήστε.

Ειδικά οι γονείς και οι προπονητές δεν πρέπει ποτέ να πιέζουν τα παιδιά να συνεχίζουν το άθλημα ή το παιχνίδι τους εάν έχουν πόνο. Εάν ακόμη και με ήπιο πόνο κάποιος συνεχίζει να αθλείται, τότε μπορεί να επιδεινώνει τον τραυματισμό του και να χειροτερεύει την κατάσταση του.

 

ponos

 

Υπερβολική άσκηση και πόνος


Ο τραυματισμός μπορεί να επέλθει όταν κάνετε υπερβολικές προσπάθειες άθλησης έστω και εάν δεν έχετε πόνο όταν τις κάνετε. Εάν μετά από έντονη άσκηση πονάτε για μια νύχτα και μετά όχι αυτό σημαίνει ότι ο πόνος αφορούσε μόνο στις ομάδες μυών που ασκήθηκαν. Εάν όμως πονάτε για τρεις μέρες μετά, αυτό σημαίνει ότι κάνατε περισσότερο από ότι πρέπει.
 

Διαφορετικά αθλήματα και ασκήσεις για καλύτερη προπόνηση μυών και αρθρώσεων


Εάν κάνετε διαφορετικά σπορ σε διαφορετικές μέρες και ασκείτε έτσι διαφορετικές ομάδες μυών, αυτό βοηθά εναντίον των τραυματισμών. Τα διάφορα αθλήματα έχουν επιδράσεις άσκησης και καταπόνησης διαφορετικών ομάδων μυών και αρθρώσεων. Κάνοντας διαφορετικά αθλήματα σε διαφορετικές μέρες επιτρέπετε στις αντίστοιχες ομάδες μυών και αρθρώσεων να ανακάμψουν ενώ αθλούνται άλλες. Να επιδιώκετε να κάνετε ένα μείγμα άθλησης με ασκήσεις που βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα (αερόβια άσκηση), προπόνηση δύναμης (αναερόβια άσκηση) και ασκήσεις για ευλυγισία.

 

diataseis enilikwn

 

Οι σημαντικές ασκήσεις προθέρμανσης


Οι ασκήσεις προθέρμανσης όπως τα τεντώματα και το ελαφρύ τρέξιμο πριν από μια αθλητική δραστηριότητα μειώνουν τον κίνδυνο για θλάσεις μυών, τραβήγματα ή άλλους τραυματισμούς. Και σιγουρευτείτε να σταματάτε σταδιακά και όχι απότομα. Για παράδειγμα μετά από ένα έντονο τρέξιμο, συνεχίστε να περπατάτε ή να τρέχετε με ελαφρύ ρυθμό για πέντε περίπου λεπτά έτσι ώστε ο καρδιακός σας ρυθμός να επιβραδύνεται σταδιακά. Μετά από την προπόνηση, όταν το σώμα σας είναι ακόμη πιο ζεστό και ευλύγιστο, είναι η καλύτερη στιγμή να κάνετε ασκήσεις τεντώματος και ευλυγισίας.

Οι γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικότερες.


Σύμφωνα με έρευνες, η συχνότητα τραυματισμών των γυναικών σε πολλά σπορ είναι μεγαλύτερη από ότι στους άνδρες.

 

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε υποστεί κάποιο τραυματισμό κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος;


Εάν νιώθετε έντονο πόνο, έχετε πρήξιμο ή μουδιάσματα ή εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε βάρος στο μέρος που τραυματιστήκατε, καλέστε αμέσως γιατρό ή απευθυνθείτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Τέλος, σε περιπτώσεις που πρόκειται για ελαφρύ τραυματισμό, ακολουθείστε τα ακόλουθα: Ξεκουράστε το μέρος που τραυματίστηκε και δώστε του χρόνο να ιαθεί. Τοποθετείστε πάγο εκεί που τραυματιστήκατε για 20 λεπτά κάθε φορά. Επαναλαμβάνετε το ίδιο 4 έως 8 φορές κάθε μέρα. Τοποθετείστε πιεστικό επίδεσμο στην περιοχή που τραυματίστηκε. Ανυψώστε εάν είναι δυνατόν την περιοχή που έπαθε βλάβη πιο ψηλά από το επίπεδο της καρδιάς.

 

Πηγή: Katsikas Anastasios Markos PT Biomechanics, Sports Therapist & Rehabilitation