Εναλλακτική Προπόνηση Mε Mπάλα Bosu
Συχνά όλοι αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα γυμνάσουμε το σώμα μας. Οι περισσότεροι αναζητούν κάτι διαφορετικό από το κλασσικό γυμναστήριο και τα βάρη. Μια εναλλακτική προπόνηση, που έχει δείξει αρκετά αποτελεσματική και την προτιμούν αρκετοί είναι αυτή με μια μπάλα Bosu.

Το όργανο αυτό, ουσιαστικά είναι μια ελβετική μπάλα κομμένη στην μέση. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε πως μοιάζει με μια πλατφόρμα ισορροπίας. Από την μια πλευρά είναι επίπεδη, και από την άλλη καμπυλωτή. Χρησιμοποιείται για όλο το σώμα και μπορούν να εφαρμοστούν πάνω της πολλές ασκήσεις. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι χρησιμοποιείται από πολλούς φυσικοθεραπευτές, για την περίοδο αποκατάστασης από τραυματισμούς καθώς προσφέρει ενδυνάμωση και τα άκρα αποκτούν την ευλυγισία που τυγχόν έχουν απωλέσει μετά από μια χρονική ακινησία. Επίσης την χρησιμοποιούν πολλοί γυμναστές για την προετοιμασία των ομάδων.

 

Παρακάτω θα αναφέρουμε 3 σημαντικές ασκήσεις, που μπορείς να εκτελέσεις με την μπάλα Bosu, σε κυκλική μορφή.

 

1) Puss ups
  • Σε αυτή την άσκηση το σώμα πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτη ευθεία. Τα γόνατα είναι λυγισμένα και ακουμπάνε στο έδαφος, ενώ τα χέρια βρίσκονται στην μπάλα Bosu εκτελώντας κάμψεις.

  • Στην συνέχεια αλλάζουμε επιφάνεια την μπάλα και εκτελούμε puss ups από την επίπεδη επιφάνεια.

  • Τέλος έχοντας τα πόδια σε ευθεία και τα χέρια από την καμπυλωτή επιφάνεια εκτελούμε puss ups. Η μόνη διαφορά είναι ότι την ώρα της εκτέλεσης, το ένα χέρι ακουμπάει στο έδαφος και στην συνέχεια επαναφέρεται στην μπάλα.


2) Ημικάθισμα
 

  • Σε αυτή την άσκηση, τοποθετούμε την μπάλα με την επίπεδη επιφάνεια προς τα επάνω. Ανεβαίνουμε στην μπάλα και λυγίζουμε τα γόνατα μέχρι να φτάσουμε σε ορθή γωνία.

  • Μπορούμε να κάνουμε πιο δύσκολη την άσκηση τοποθετώντας την μπάλα από την άλλη πλευρά.

  • Επίσης αν θέλουμε να ανεβάσουμε και άλλο τον πήχη προσπαθούμε να λυγίσουμε στο ένα πόδι.


 

3) Ασκήσεις κοιλιακών
 

  • Τοποθετούμε τα πόδια μας πάνω στην επίπεδη επιφάνεια της μπάλας, και ακουμπάμε τους αγκώνες στο έδαφος. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την σπονδυλική μας στήλη σε ευθεία. Μένουμε σε αυτή την θέση για περίπου 1 λεπτό.

  • Ένας διαφορετικός τρόπος είναι να στηριχτούμε με τους αγκώνες, στην καμπυλωτή επιφάνεια, έχοντας πάλι το σώμα σε ευθεία. Στην συνέχεια σηκώνουμε το ένα πόδι προς τα πάνω, το επαναφέρουμε στην αρχική θέση, και εκτελούμε με το άλλο.

  • Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε τον βαθμό δυσκολίας, μπορούμε να καθίσουμε πάνω στην καμπυλωτή επιφάνεια, και να εκτελέσουμε κάμψη και έκταση.


 

Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η προπόνηση με μπάλα Bossu, αποτελεί έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο προπόνησης για όλο το σώμα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε μέσα στην εβδομάδα, κάνοντας ένα διάλειμμα από τα βάρη στο γυμναστήριο. Επίσης είναι πολύ χρήσιμο και για τους νέους αθλητές και για την γυμναστική τους, αλλά και την προστασία των αρθρώσεων από τους τραυματισμούς. Τέλος αποτελεί ένα όργανο γυμναστικής που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε, ακόμα και στο σπίτι.

 

Επιμέλεια: Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική Ομάδα Athlometrix