Ελεύθερες Βολές στο Μπάσκετ: Μια Ιεροτελεστία του NBA
Στα τελευταία λεπτά ενός αγώνα μπάσκετ συμβαίνουν τα περισσότερα φάουλ. Με αυτό τον τρόπο, οι ομάδες προσπαθούν να επωφεληθούν από την καθυστέρηση του χρόνου κατά τη διάρκεια των ελεύθερων βολών. Φυσικά και από το σκοράρισμα, το οποίο θεωρείται πιο εφικτό από αυτά τα δύο στατικά σουτ.

Ο παίκτης που δέχεται το φάουλ και καλείται να σουτάρει τις βολές βρίσκεται σε μία αγχώδη ψυχολογική κατάσταση. Ο χρόνος σταματά, η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του και όλο το γήπεδο έχει στραμμένη την προσοχή του σε εκείνον. Όλοι περιμένουν αυτά τα σουτ να είναι εύστοχα καθώς θεωρούνται τα πιο «εύκολα» κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εάν αφαιρεθεί ο παράγοντας ψυχολογία, οι βολές είναι όντως δύο εύκολα σουτ. Πραγματοποιούνται χωρίς την πίεση αντιπάλου και χρόνου και από θέση κοντά στο καλάθι. Η ψυχολογία όμως δυσχεραίνει τη θέση του παίκτη, ειδικά όταν το σκορ είναι πολύ κοντά για τις δύο αντίπαλες ομάδες. Το άγχος μεγαλώνει και όλα κρίνονται από τη νοοτροπία του παίκτη και την πίστη που έχει στον εαυτό του. Σημαντικό είναι οι παίκτες να καταφέρουν να αυτοσυγκεντρωθούν τη συγκεκριμένη στιγμή. Να απομονώσουν δηλαδή την προσοχή τους στο στόχο.

 

Αυτοσυγκέντρωση πριν τις ελεύθερες βολές


 

Κάθε παίκτης από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του πίσω από τη γραμμή των βολών και μέχρι να σουτάρει, κάνει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις. Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο κάθε μπασκετμπολίστας αυτοσυγκεντρώνεται. Ίσως είναι και μια μορφή προκατάληψης. Πιστεύουν δηλαδή ότι αν κάνουν τη συγκεκριμένη κίνηση πριν το σουτ, θα ευστοχήσουν. Οι κινήσεις αυτές γίνονται αυτοματοποιημένα και αποτελούν ρουτίνα για τον κάθε παίκτη.

 

 

Κορυφαίοι παίκτες του NBA που είχαν χαρακτηριστικές κινήσεις πριν από τις βολές


Nick Van Exel


van exel

Ο Van Exel εκτελεί βολές μετά από τρεις ντρίπλες και μερικά χτυπήματα στη μπάλα με το αριστερό χέρι. Χαρακτηριστικό του ήταν ότι στεκόταν περίπου μισό μέτρο πίσω από τη γραμμή των ελεύθερων βολών.

 

Jerry Stackhouse


stackhouse

O Stackhouse δεν εκτελούσε ντρίπλες, αλλά έκανε ένα πολύ βαθύ κάθισμα πριν απελευθερώσει τη μπάλα.

 

Rip Hamilton


hamilton

O Hamilton αφού εξέπνεε δυνατά, εκτελούσε δύο ντρίπλες μπροστά και μία στο πλάι.

 

Steve Nash


nash

Ο παίκτης αυτός είχε μία κάπως παράξενη ιεροτελεστία. Προτού να πιάσει τη μπάλα εκτελούσε δύο νοητά σουτ και έγλειφε τις άκρες των δακτύλων του.

 

Alonzo Mourning


mourning

O Mourning ακουμπούσε τον καρπό του πρώτα στο πηγούνι και έπειτα στο μέτωπο.

 

Jeff Hornacek


hornacek

Ο Hornacek έκανε κάτι πολύ χαρακτηριστικό. Χάιδευε τρεις φορές το δεξί του μάγουλο προτού σουτάρει.

 

Gilbert Arenas


arenas

Για τον Arenas η ρουτίνα περιλάμβανε τρεις περιστροφές της μπάλας γύρω από τη μέση του.

 

Karl Malone


malone

O Malone αυτοσυγκεντρωνόταν λέγοντας κάποιες λέξεις όσο ντρίπλαρε τη μπάλα. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έλεγε.

 

Jason Kidd


kidd

Ο Kidd σκούπιζε το δεξί του χέρι στο γοφό του και στη συνέχεια έστελνε ένα φιλί ψηλά προς το καλάθι.

 

 

Επιμέλεια: Ιζαμπέλα Βούρου

Συντακτική ομάδα Athlometrix