Πώς Η Τεχνολογία Της Μπάλας Επηρεάζει Τις Εκτελέσεις Φάουλ
Το ποδόσφαιρο έχει δεχθεί πολλές καινοτομίες κατά την διάρκεια της ιστορίας του. Λίγοι όμως το έχουν επηρεάσει τόσο βαθιά όσο οι τεχνολογικές αλλαγές στις αεροδυναμικές ιδιότητες της μπάλας. Για σχεδόν σαράντα χρόνια το μοτίβο πλαισίου της μπάλας ακολούθησε το κλασικό σχήμα εξάγωνου-πεντάγωνου με 32 πάνελ, αλλά το 2006 ο σχεδιασμός άλλαξε ριζικά. Η διαμόρφωση του πλαισίου μιας μπάλας επηρεάζει την ταχύτητα και την πτήση της μέσω του αέρα, ιδιαιτέρως κατά τις εκτελέσεις των φάουλ. Τα προβλήματα με τη γερμανική μπάλα Teamgeist, όπως η ακανόνιστη συμπεριφορά της κατά την πτήση, έχουν τώρα εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό στους «διαδόχους» της. Αυτό που έχει κατασκευάσει η ακόλουθη τεχνολογία είναι μια μπάλα με πολύ μειωμένη αεροδυναμική, δηλαδή πετά πιο γρήγορα και παραμένει στον αέρα περισσότερο.

 

balls of world cup

Η ενισχυμένη ταχύτητα είναι ιδιαίτερα επιθυμητή στα πέναλτι, αλλά όχι για όλους τους τομείς του ποδοσφαίρου όπως το άμεσο ελεύθερο χτύπημα (φάoυλ). Εδώ ο στόχος είναι να νικήσουμε το αμυντικό τοίχος και η μπάλα να καταλήξει είτε στα δίχτυα με απευθείας εκτέλεση είτε με την παρέμβαση κάποιου ποδοσφαιριστή. Μια μπάλα στην πτήση δέχεται τρεις σημαντικές δυνάμεις: βαρύτητα (το βάρος της μπάλας), αεροδυναμική αντίσταση που προκαλείται από τον αέρα που ρέει στην επιφάνεια του και μια ειδική δύναμη βιώνεται μόνο όταν η μπάλα γυρίζει. Αυτό ονομάζεται δύναμη Magnus.

 

pirlo

 

Το ελεύθερο χτύπημα ουσιαστικά είναι μια μέθοδος επανέναρξης του παιχνιδιού μετά από ένα φάουλ. Ένα γκολ μπορεί να σημειωθεί απευθείας, χωρίς την παρέμβαση κάποιου άλλου ποδοσφαιριστή, εκτός από αυτόν που εκτελεί, κι επίσης μπορεί να σημειωθεί αν κάποιος άλλος παίκτης αγγίξει την μπάλα. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιους από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές με την ικανότητα να εκτελούν ελεύθερα φάουλ με μεγάλη επιτυχία.

 

Κορυφαίοι Εκτελεστές Φάουλ


Χαρακτηριστικά παραδείγματα ποδοσφαιριστών που άφησαν το στίγμα τους για τις δυνατότητες τους στα ελεύθερα χτυπήματα είναι ο Roberto Carlos που έχει πετύχει ένα από τα πιο διάσημα φάουλ απέναντι στην Γαλλία, ο David Beckham o οποίος έχει σημειώσει πολλά γκολ στην καριέρα του με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Άλλοι διάσημοι ποδοσφαιριστές με εξαιρετική εκτέλεση απευθείας φάουλ είναι οι Zuninho, Ronaldihno, Rivlado , Messi , Pirlo , Zidane αλλά και ο σπουδαίος Sinisa Mihajlovic ο οποίος έχει καταφέρει να κάνει χατ τρικ με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

 

ronaldo

 

Συμπερασματικά το ελεύθερο χτύπημα απαιτεί υψηλή τεχνική κατάρτιση καθώς και ηρεμία κατά την εκτέλεση. Σε ένα ελεύθερο χτύπημα θα πρέπει όλη η ομάδα να βρίσκεται σε ετοιμότητα καθώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία για την επίτευξη ενός γκολ.

Παρακολουθήστε ένα βίντεο με τις καλύτερες εκτελέσεις φάουλ ανά τον κόσμο:Ομολογουμένως ίσως ο κορυφαίος εκτελεστής φάουλ στον κόσμο, ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο. Απολαύστε τον: 

 

Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική Ομάδα Athlometrix