Είσαι Προπονητής; Γίνε Το Πρότυπο Της Ακαδημίας Σου
Όταν πρόκειται για προπόνηση, πρώτα και κύρια ένας προπονητής θα πρέπει να ενθαρρύνει την καλή αθλητική ικανότητα. Ειδικά όταν προπονούν τα παιδιά, είναι σημαντικό οι προπονητές να θυμούνται ότι τα παιδιά έχουν τους προπονητές ως πρότυπα. Οι προπονητές πρέπει να δώσουν θετικές αξίες στα παιδιά μαζί με αυστηρή αθλητική προπόνηση. Οι προπονητές πρέπει να προωθήσουν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας παρέχοντας ταυτόχρονα μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα στην ομάδα όπου να εμπνέει τα παιδιά και να τα κάνει χαρούμενα.

Βεβαιωθείτε ότι εστιάζετε στην εκμάθηση σημαντικών δεξιοτήτων τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου, ενώ εργάζεστε επίσης προς την κατεύθυνση ενός κοινού στόχου.

Να θυμάστε ότι τα νεαρά μάτια παρακολουθούν τα πάντα. Ο αθλητισμός μπορεί να προάγει αξίες όπως ο σεβασμός, η πειθαρχία και η δέσμευση. Αυτές οι αθλητικές αξίες είναι εξίσου σημαντικές με την ανάπτυξη της αθλητικής ικανότητας. Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να «παντρευτείς» την αθλητική επιτυχία και να διαχειριστείς τη δόξα. Υπάρχουν μερικές σημαντικές συμβουλές που όλοι οι προπονητές πρέπει να έχουν κατά νου όταν δουλεύουν για να προωθήσουν το αθλητικό πνεύμα.

 

1. Προωθήστε την Ακεραιότητα και το Δίκαιο Παιχνίδι


Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει τη δυσκολία που έρχεται με το να ανταγωνίζονται ενάντια σε κάποιον που θυσιάζει την ακεραιότητα στο όνομα της νίκης. Όσον αφορά τους νέους αθλητές, η προαγωγή της ακεραιότητας πρέπει να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του κάθε αθλητικού αγώνα. Επομένως, ένας προπονητής πρέπει να ενθαρρύνει μια ομάδα να παίζει πάντα μέσα στους κανόνες. Ποτέ μην ενθαρρύνετε τους αθλητές να διεκπεραιώνουν ηθικά ή νομικά αμφισβητήσιμες ενέργειες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ορίστε ένα θετικό παράδειγμα για τους αθλητές διατηρώντας την ακεραιότητα ως την υψηλότερη προτεραιότητα. Ορίζοντας ένα θετικό παράδειγμα, οι αθλητές θα μάθουν να σέβονται το παιχνίδι αντί να προσπαθούν να κερδίσουν θυσιάζοντας τα ήθη. Η ενθάρρυνση της ακεραιότητας στο πεδίο θα μεταφραστεί επίσης στη θετική εξέλιξη του χαρακτήρα του τομέα. 

2. Σεβαστείτε τους Διαιτητές


Καθημερινά τα παιδιά βλέπουν αθλητές να ξεφεύγουν από τα όρια τους και να επιτιθενται λεκτικά κυρίως και λιγότερο πρακτικά στους διαιτητές με αφορμή κάποιες διαιτητικές αποφάσεις. Δυστυχώς το αίσθημα της αδικίας είναι απο τα χειρότερα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας αθλητής, καθώς σε κάθε αλλοιωμένο απο τον διαιτητή αποτέλεσμα περνάνε μπροστά από τα μάτια των αθλητών όλες οι θυσίες που έχουν κάνει για να αγωνιστούν σε οποιοδήποτε επίπεδο. Εσείς σαν προπονητές όμως οφείλετε να υπενθυμίζετε στα παιδιά ότι ο διαιτητής είναι ο άρχων του γηπέδου και πρέπει να υπακούμε τις αποφάσεις του είτε μας είναι αρεστές είτε όχι. Οι διαιτητές βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο για να βάζουν την τάξη, να προάγουν τη δικαιοσύνη και στην τελική να προστατεύουν τους ίδιους τους παίκτες απο το σκληρό παιχνίδι και τυχόν τραυματισμούς.

Μην ξεχνάτε ποτέ πως είστε το πρότυπο των παιδιών, επομένως πριν καν μιλήσετε στους παίκτες σας κοιτάξτε η δική σας συμπεριφορά να είναι η πρέπουσα και να αρμόζει στη θέση σας κάθε φορά που απευθύνεστε στους διαιτητές.

diaititis

3. Ενθάρρυνση της ομαδικής εργασίας

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του αθλητισμού είναι η ανάπτυξη της ομαδικής εργασίας. Είτε πρόκειται για αθλητισμό είτε για τη ζωή, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εργάζονται με άλλους για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο. Βεβαιωθείτε ότι ενισχύετε θετικά αυτές τις αξίες ενθαρρύνοντας τους παίκτες να συνεργαστούν. Ενθαρρύνετε τους παίκτες να βοηθήσουν τους συμπαίκτες τους που μπορεί να αγωνίζονται ή να συνεργαστούν με παιδιά που θα μπορούσαν να αφεθούν έξω. Τα παιδιά συχνά κάνουν λάθη τόσο στο γήπεδο όσο και εκτός του. Ενώ η διόρθωση των λαθών είναι σημαντική, είναι ζωτικής σημασίας οι προπονητές να μην προκαλούν αμηχανία τους παίκτες καλώντας τους ξεχωριστά. Αντ 'αυτού, ενισχύουν την ιδέα ότι η ομάδα επιτυγχάνει και αποτυγχάνει μαζί. Προτιμάτε να μιλάτε στους παίκτες σας πάντα μπροστά στο σύνολο, τόσο για να τους επεφυμείτε όσο και για να τους επιστίσετε την προσοχή σε κάποιο λάθος τους.

 

4. Εστίαση στη μάθηση


Ενώ το αποτέλεσμα των παιχνιδιών είναι σημαντικό, τα θετικά μαθήματα ζωής που απομακρύνουν τα παιδιά από τον αθλητισμό είναι ακόμα πιο σημαντικά. Οι ζωτικές συνήθειες εργασίας, όπως η πειθαρχία, η διαχείριση του χρόνου και η δέσμευση, είναι σημαντικές για την ενίσχυση της υπευθυνότητας κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Τα παιδιά τείνουν να επικεντρώνονται στο αποτέλεσμα των παιχνιδιών, ακριβώς όπως κάνουν και οι ενήλικες. Προσπαθήστε να τονίζετε συνεχώς στα παιδιά πως πρέπει να μορφώνονται και πως ο αθλητισμός είναι δευτερεύον πράγμα στη ζωή.

 

5. Προάγετε το σεβασμό προς τον αντίπαλο


Βεβαιωθείτε ότι έχετε διδάξει τα παιδιά να σεβαστούν την άλλη ομάδα. Μετά το τέλος κάθε αγώνα δώστε συγχαρητήρια στον αντίπαλο προπονητή και τους αντίπαλους παίκτες και παρακινήστε τους παίκτες σας να κάνουν το ίδιο ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ακόμη κι αν οι παίκτες σας νιώθουν άσχημα μετά απο μια βαριά ήττα προτρέψτε τους να υποδυθούν ένα ρόλο και να συγχαρούν τους αντιπάλους τους ακόμη κι αν δεν το θέλουν. Γιατί σε μια αντίστοιχη περίπτωση και οι ίδιοι σας οι παίκτες θα ήθελαν να πάρουν την αναγνώριση απο τους αντιπάλους.

6. Επαινείτε τα παιδιά ακόμη και στην αποτυχία

Μια ομάδα δεν μπορεί να έχει επιτυχία σε κάθε παιχνίδι. Είναι σημαντικό να μην αφήνετε τα παιδιά να αποθαρρύνονται από την αποτυχία. Βεβαιωθείτε ότι επαινείτε έναν παίκτη για μια μεγάλη προσπάθεια ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο. Εάν ένα παιδί τρέχει σκληρά και προσπαθεί με αυταπάρνηση δώστε του συγχαρητήρια ακόμη και στις αποτυχίες. Εάν ένας παίκτης μπάσκετ κάνει ένα εντυπωσιακό κλέψιμο, ωστόσο χάνει το εύκολο layup, επισημάνετε το μεγάλο αμυντικό του παιχνίδι. Αυτό θα συμβάλει στην ενθάρρυνση της επιμονής, προωθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν την καλύτερη προσπάθειά τους σε κάθε ευκαιρία. Μάθετε τους παίκτες σας να δίνουν πάντα το 100% των δυνάμεων τους.

 

 7. Κρατήστε την ισορροπία

Ενώ το παιχνίδι διδάσκει κρίσιμα μαθήματα ζωής που έχουν ήδη συζητηθεί, είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε στα παιδιά ότι αυτό είναι απλά ένα παιχνίδι. Είναι κατάλληλο για τους παίκτες να γίνουν παθιασμένοι κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, αλλά βεβαιωθείτε ότι οι παίκτες έχουν και ενδιαφέροντα έξω από τον αθλητισμό. Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα στη ζωή. Υπενθυμίστε στους αθλητές ότι η ικανότητα να παίζουν αυτό το παιχνίδι είναι μια ευλογία και τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν την ευκαιρία. Είναι πιο σημαντικό για τα παιδιά να εγκαταλείψουν το παιχνίδι, μαθαίνοντας σημαντικά μαθήματα ζωής σχετικά με την ακεραιότητα, την ομαδικότητα και την καλή αθλητική ικανότητα παρά να απολαμβάνουν μια νίκη.

 

 

Επιμέλεια: Παπάζογλου Φίλιππος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix