Είναι τα Δημητριακά το Ιδανικό Πρωινό Για τα Παιδιά;
Απο τα τέλη του 20ου αιώνα (δεκαετίες 80'- 90') τα δημητριακά -κατά πολλούς "κορν φλέικς'- μπήκαν για τα καλά στη ζωή του ανθρώπου και καθιερώθηκαν ως το πιο υγιεινό σνακ που μπορεί να σε γεμίσει ενέργεια. Ο συνδυασμός τους μάλιστα με το θρεπτικό και υγιεινό για τα παιδιά γάλα, τα κατέστησε στην κορυφή των διαιτολόγων παγκοσμίως, ως το πιο υγιεινό και θρεπτικό πρωινό για τα παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια, ήρθαν αρκετές μελέτες να απαξιώσουν την παραπάνω άποψη. Η μεγάλη εμπορευματοποίηση των δημητριακών αύξησε τον ανταγωνισμό κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά κάθε λογής ανθυγιεινά σκευάσματα με βάση τα αγνά δημητριακά.

Οι ανάγκες των ανθρώπων για πιο γευστικά προϊόντα, μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων αλλά και αύξηση της προσδιδόμενης στον οργανισμό ενέργειας, έδωσαν το έναυσμα για την καταστροφή ενός αγνού καθημερινού βασικού γεύματος.

δημητριακα

 

Η ζάχαρη είναι ο νέος εχθρός


Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που συντέλεσαν σε αυτή την καταστροφή, είναι η εισαγωγή της ζάχαρης μέσα στα περισσότερα από τα δημητριακά που θα συναντήσουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σκεφτείτε απλά πόσο υπερβολή είναι η προσθήκη ζάχαρης σε ένα προϊόν το οποίο αποτελεί από μόνο του ένα είδος φυσικών σακχάρων!

Πριν από μια δεκαετία ο εχθρός ήταν λίπη. Αλλά η «σταυροφορία» άλλαξε πορεία και τώρα η ζάχαρη είναι η μεγαλύτερη απειλή. Το πιο επιβλαβές συστατικό για την υγεία μας, το οποίο ευνοεί τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά προβλήματα ή οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η υψηλή κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων αυξάνει αναλογικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μέσω της παχυσαρκίας. Επειδή η πρόσληψη ζάχαρης συσχετίζεται συνήθως με υψηλό κίνδυνο υπερβολικού βάρους, αντίστασης στην ινσουλίνη και μεταβολικού συνδρόμου, είναι καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Και κάτι ακόμα: η σοβαρή συνιστώσα του εθισμού που περιλαμβάνει η κατανάλωση της. Η ζάχαρη ενισχύει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ελέγχει τα κέντρα ευχαρίστησης και ανταμοιβής του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει «σύνδρομο στέρησης» όταν κάποιος προσπαθεί να μειώσει απότομα την κατανάλωση ζάχαρης.

 

Άλλα ανθυγιεινά προϊόντα της καθημερινότητας


Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι πως η ζάχαρη είναι πανταχού παρούσα στη ζωή μας, πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε ακόμη και σε τρόφιμα που θα το περιμέναμε.

Μπάρες δημητριακών
Πρόκειται για τρόφιμα που συνδέονται γενικά με τους όρους «ελαφρύ» ή «δίαιτα». Αλλά, με μετρημένες εξαιρέσεις, δεν είναι σχεδόν ποτέ διαίτης. Γενικά παρέχουν μια σημαντική ποσότητα θερμίδων ανά μονάδα και η ζάχαρη αποτελεί βασικό συστατικό. Αν θέλετε να φάτε γλυκό, μπορείτε να επιλέξετε φρούτα εποχής ή απλά να κάνετε κάτι για να ξεχαστείτε: Τι θα λέγατε για λίγα φρουτάκια ή μερικούς γύρους ρουλέτας σε ένα διαδικτυακό casino;

Κρακεράκια
Το γεγονός ότι στη συσκευασία τους περιλαμβάνεται η λέξη «αλατισμένο» δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ζάχαρη. Για την επεξεργασία τους χρησιμοποιούν ραφιναρισμένα αλεύρια και μια τεράστια ποικιλία ζαχαρωδών προσθέτων.

Δημητριακά
Συχνά τα δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα ξεπερνούν σε γραμμάρια ζάχαρης τα δημητριακά για παιδιά. Το πρόβλημα είναι το λίπος και τα «πρόσθετα» που δεν βλέπετε. Για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ξύδι βαλσάμικο
Το βαλσάμικο ξύδι περιέχει συχνά πολλά πρόσθετα, μεταξύ των οποίων και ζάχαρη. Σε μεγάλος μέρος των προϊόντων αυτών έχουν προστεθεί τόσο ζάχαρη όσο και καραμέλα.

Γιαούρτι χαμηλών θερμίδων
Συχνά, τα γιαούρτια light είναι χαμηλά σε λιπαρά άλλα όχι και σε σάκχαρα. Θα πρέπει να επιλέγετε φυσικό γιαούρτι πάντα.

Γάλα αμυγδάλου
Είναι ένα από τα αγαπητά προϊόντα της εποχής, ένα συστατικό απαραίτητο για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή. Σφάλμα! Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί προσθέτουν περισσότερη ζάχαρη για να βελτιώσουν τη γεύση του.

Σάλτσα Teriyaki
Είναι μια από τις αγαπημένες σάλτσες της ιαπωνικής κουζίνας και όσοι την έχουν δοκιμάσει συμφωνούν ότι είναι πολύ γευστική. Η νοστιμιά της όμως οφείλεται στην τεράστια ποσότητα ζάχαρης που περιέχει.

Ψωμί σε φέτες (του τοστ)
Έχει περισσότερο λίπος και σάκχαρα από το κανονικό. Ενώ το ψωμί αποτελείται κανονικά από αλεύρι με νερό και αλάτι, πλέον προστίθενται περισσότερα συστατικά για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του. Ακόμη και στο ψωμί ολικής άλεσης προσθέτουν συχνά χρωστικές ουσίες και ζάχαρη για να βελτιώσουν τη γεύση του.

Ενεργειακά ποτά
Μας γεμίζουν ενέργεια και νιώθουμε υγιέστεροι. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η «καταιγίδα» ενέργειας βασίζεται κυρίως στην καφεΐνη και στη ζάχαρη. Σε μια ποσότητα 50ml μπορείτε να βρείτε μέχρι και 30 γραμμάρια ζάχαρης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τακτική κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και στην καρδιακή λειτουργία.

 


Καταρρίπτεται ο μύθος των δημητριακών!


Από το 2010 και έπειτα παρατηρείται η τάση, τα δημητριακά να απουσιάζουν δραματικά από τα προτεινόμενα προγράμματα των διαιτολόγων! Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται σε έρευνες, πως είναι προτιμότερο για κάποιον να φάει για πρωινό ένα κομμάτι πίτσα, παρά ένα μεγάλο μπολ με δημητριακά και πλήρες γάλα! Ο λόγος είναι πως τα δύο αυτά γεύματα έχουν την ίδια ενέργεια σε θερμίδες, με την διαφορά πως τα δημητριακά απλώς σε φουσκώνουν και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα ξαναπεινάς, ενώ με την πίτσα το στομάχι φτάνει στον κορεσμό πιο εύκολα!

Το παραπάνω συμπέρασμα των «ειδικών» δεν έρχεται για να σας συμβουλέψει ώστε να δίνετε πίτσα κάθε πρωί στα παιδιά σας, αλλά έχει διδακτικό χαρακτήρα και παρουσιάζεται ως παράθεση στο μεγάλο πρόβλημα της μεγάλης ποσότητας της ζάχαρης στα ανεπιθύμητα πλέον δημητριακά.

Προσπαθείτε στο εξής να αποφεύγετε τα προϊόντα  που είναι πλούσια σε συντηρητικά και ζάχαρη και προτιμήστε πρωτεϊνούχα γεύματα έστω κι αν έχουν περισσότερα λίπη!

 

Μια καλή συνταγή για ένα δυναμωτικό και νόστιμο πρωινό χωρίς ζάχαρη για όλα τα παιδιά είναι το Μπανανόψωμο!


 

ΠΗΓΗ