Είναι Ή Δεν Είναι Σημαντική Η Μέτρηση Του Σωματικού Βάρους;
Η μέτρηση του σωματικού βάρους στον αθλητισμό είναι σημαντική για την εκτίμηση της σύστασης του ανθρώπινου σώματος και για την παρακολούθηση των αλλαγών στο βάρος μετά από δίαιτα ή οποιουδήποτε είδους άσκησης.

 

Σκοπός Της Μέτρησης


  

Ο σκοπός της μέτρησης της σωματικής μάζας είναι αρκετά σημαντικός για την παρακολούθηση των αλλαγών στο σωματικό λίπος ή τη μυϊκή μάζα, ακόμη και για την παρακολούθηση του επιπέδου της ενυδάτωσης του οργανισμού. Υπάρχει ειδικός εξοπλισμός για την μέτρηση αυτή, όπως η ζυγαριά. Η διαδικασία της μέτρησης είναι συγκεκριμένη και είναι η εξής : το άτομο που μετριέται στέκεται όρθιο στη ζυγαριά με ελαφρώς μπροστά τον κορμό του, τα χέρια του βρίσκονται κάτω τεντωμένα και στέκονται πλάι στον κορμό. Τα πόδια θα πρέπει να είναι γυμνά, δηλαδή χωρίς παπούτσια, και τα ρούχα να είναι ελαφριά. Ρολόγια, κοσμήματα και άλλα αξεσουάρ πρέπει να αφαιρούνται πριν τη μέτρηση.

 

Αξιοπιστία


  

Ακόμη, για να θεωρηθεί η μέτρηση του σωματικού βάρους αξιόπιστη θα πρέπει το άτομο που θα ζυγιστεί να μην έχει καταναλώσει φαγητό ή αρκετά υγρά αρκετές ώρες πριν την μέτρηση, για αυτό το λόγο η ιδανικότερη ώρα είναι αμέσως μετά το πρωϊνό ξύπνημα. Άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην αξιοπιστία της συγκεκριμένης μέτρησης είναι το επίπεδο της άσκησης πριν την αξιολόγηση του σωματικού βάρους, δηλαδή να μην είναι έντονο γιατί θα υπάρχει απώλεια βάρους και η μέτρηση θα θεωρείται ανακριβής. Επίσης, καλό θα είναι η ζυγαριά να είναι ιδίου τύπου αν όχι η ίδια ακριβώς, γιατί μπορεί να υπάρξουν διαφορές στην κλίμακα των γραμμαρίων.

 

Η μέτρηση του σωματικού βάρους λοιπόν, είναι ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας για έναν άνθρωπο και συγκεκριμένα για έναν αθλητή. Ο αθλητής οφείλει να ελέγχει τακτικά το βάρος του για να έχει την απόδοση που απαιτεί το εκάστοτε άθλημα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αθλήματα των πολεμικών τεχνών που ανάλογα με το σωματικό βάρος, ο εκάστοτε αθλητής αγωνίζεται σε αντίστοιχη κατηγορία. Οπότε, είναι ή δεν είναι σημαντική η μέτρηση του σωματικού μας βάρους;

 

 

Τσιγαρίδας Παναγιώτης

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Προπονητής Φυσικής Κατάστασης