Δυο Διαφορετικές Τακτικές Αντιλήψεις Στο Ποδόσφαιρο

Ορισμός


Η τακτική αποτελεί ένα σύνολο μεθόδων που ακολουθούμε για να νικήσουμε κάποιον αντίπαλο. Αφορά στον τρόπο διεξαγωγής ενός αγώνα (κατάλληλη διάταξη και χειρισμοί/ελιγμοί ώστε να αποκτηθεί το τακτικό πλεονέκτημα). Αποτελεί επιστήμη και τέχνη και βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο. Η τακτική ακόμη, μπορεί να είναι είτε επιθετική είτε αμυντική.

Η τακτική που ακολουθείται από τον εκάστοτε προπονητή, μιας και αναφερόμαστε στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κρίνει, εκτός από ένα αποτέλεσμα, ακόμη και την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος ή μιας διοργάνωσης στο τέλος μιας ολόκληρης ποδοσφαιρικής περιόδου, οπότε είναι αρκετά σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο αυτή επιλέγεται για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε αντιπάλου.

Τακτική πολλές φορές μπορεί να θεωρηθεί και η φιλοσοφία κάποιου προπονητή στον τρόπο που εκπαιδεύει τους ποδοσφαιριστές του για να καταφέρει να υπερνικήσει κάθε εμπόδιο που θα του παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Παρακάτω θα αναλύσουμε την τακτική φιλοσοφία δύο κορυφαίων προπονητών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αυτή του Jose Mourinho και αυτή του Antonio Conte.

  

Mourinho vs Conte


Και οι δύο αυτοί προπονητές θεωρούνται σχεδόν από όλο τον «ποδοσφαιρικό» κόσμο ως οι δύο από τους κορυφαίους προπονητές των τελευταίων ετών.  Ο Mourinho λοιπόν, χαρακτηρίζεται ως ένας προπονητής που ακολουθεί ένα συνδυασμό τακτικών προσαρμογών. Φημίζεται για την προσαρμοστικότητα του τόσο στο εκάστοτε σύστημα που επιλέγει να παίζει η ομάδα του, όσο και στη διαχείριση κάποιου παιχνιδιού ανάλογα με το σκορ και το λεπτό διεξαγωγής του. Τονίζει πως η υπεροχή του κεντρικού άξονα είναι αυτή που οδηγεί στη νίκη και για αυτό το λόγο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και των αριθμό των παικτών που χρησιμοποιεί σε αυτό το κομμάτι του γηπέδου. Από την άλλη πλευρά, ο Conte προτιμά να χρησιμοποιεί την γνωστή ιταλική τακτική του “catenaccio”. Χρησιμοποιεί ως επί το πλείστων το σύστημα 3-5-2 ή την αμυντική παραλλαγή του,  το 5-3-2. Στις ομάδες που έχει διατελέσει προπονητής, έχει παρατηρηθεί πως μπορούν να παίξουν ένα σύντομο παιχνίδι κατοχής, στο οποίο η κυκλοφορία της μπάλας αναπτύσσεται χαμηλά και από πίσω καθώς και για την ικανότητά τους να χρησιμοποιήσει μακριές μπάλες και να σκοράρει από αντεπιθέσεις. Η αμυντική σταθερότητα των ομάδων του είναι αξιοσημείωτη, καθώς και η συνεχής προσπάθεια για άμεση ανάκτηση της μπάλας μετά από έντονο pressing. Τέλος, ο Conte δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ρυθμό του παιχνιδιού και προτιμά η ομάδα του να έχει έντονο το αθλητικό στοιχείο.

 

Συμπέρασμα


Όπως παρατηρήσαμε λοιπόν και παραπάνω, ο κάθε προπονητής μπορεί να πετύχει τους στόχους του με διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης των αντιπάλων, ακόμη και με διαφορετική φιλοσοφία. Καλό θα είναι να δίνεται έμφαση στη σωστή εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών ανάλογα με την κάθε περίσταση που θα παρατηρηθεί σε ένα παιχνίδι και ο κάθε προπονητής να μπορεί να διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορεί τους ποδοσφαιριστές και την τακτική φιλοσοφία που θα ακολουθήσει.