Διάστρεμμα Αστραγάλου, Ένας Συχνός Τραυματισμός
Σε κάθε αθλητική δραστηριότητα, η πρόληψη και η διαχείριση των τραυματισμών αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της. Στο μπάσκετ λόγο του γρήγορου ρυθμού του, οι πιθανότητες για μυοσκελετικούς τραυματισμούς, του μυοσκελετικού συστήματος (που αφορούν στα βιολογικά υλικά : οστά, μύες, τένοντες, σύνδεσμοι) είναι αυξημένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο εκτιμάται ότι συμβαίνουν πάνω από 1,6 εκατομμύρια τραυματισμοί που προέρχονται από το μπάσκετ. Ένας από τους πιο διάσημους τραυματισμούς είναι το διάστρεμμα του αστραγάλου.

  

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ


Ως διάστρεμμα χαρακτηρίζεται η βίαιη διάταση ή ρήξη των συνδέσμων της ποδοκνημικής άρθρωσης. Ως επί το πλείστων προκαλείται από μία απότομη κίνηση, ένα στραβοπάτημα ή μία σύγκρουση του ποδιού. Εκτός από το διάστρεμμα μπορεί να προκληθεί και κάταγμα των οστών.

  • Στο διάστρεμμα, όπως και στις θλάσεις, η κάκωση μπορεί να είναι:
    Ελαφριά (1ου βαθμού): Απλή διάταση των συνδέσμων. Μπορούμε να πατήσουμε το πόδι αλλά με πόνο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κίνησης. Ένα ελαφρύ πρήξιμο παρατηρείται στην περιοχή.

  • Μέτρια (2ου βαθμού): Πιο σοβαρή κάκωση. Εδώ έχουμε ρήξη των συνδέσμων. Το πόδι το πατάμε με δυσκολία, ενώ έχουμε και ένα αίσθημα αστάθειας ταυτόχρονα. Το πρήξιμο και ο πόνος είναι σε πολύ πιο έντονο βαθμό.

  • Σοβαρή (3ου βαθμού): Υπάρχει ολική ρήξη του συνδέσμου. Στην προσπάθεια βάδισης υπάρχει αίσθημα της απώλειας στήριξης. Το πρήξιμο καλύπτει μεγάλη επιφάνεια του ποδιού και έχουμε πολύ πόνο καθώς και ευαισθησία στην ψηλάφηση. Απαιτείται άμεση ακινητοποίηση και χειρουργική αποκατάσταση.


 

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ


Ορισμένοι παράγοντες συμβάλλουν στην πρόκληση των διαστρεμμάτων όπως είναι:
1. Αυξημένο σωματικό βάρος
2. Απουσία άσκησης
3. Κακή διατροφή
4. Κακή επιλογή παπουτσιών
5. Έλλειψη προθέρμανσης πριν από έντονες δραστηριότητες
6. Κακός αγωνιστικός χώρος
7. Κακός μυϊκός συντονισμός των μυών του ποδιού

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ


-Πόνος
-Οίδημα
-Ερυθρότητα
-Αύξηση Θερμοκρασίας (τοπικά στη περιοχή)
-Δυσκαμψία
-Χωλότητα

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Ξεκινώντας τη θεραπεία του διαστρέμματος αστραγάλου ο πρώτος στόχος είναι συγκεκριμένος: Μείωση του πόνου και απομάκρυνση του οιδήματος («πρηξίματος») και της φλεγμονής. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρκεια της αποκατάστασης είναι 3 έως 8 εβδομάδες (διαστρέμματα 1ου και 2ου βαθμού).

Μετά τις πρώτες 2 – 3 ημέρες του τραυματισμού όπου θα έχει προηγηθεί η αντιφλεγμονώδης θεραπεία, είναι απαραίτητη η άσκηση του ποδιού με απλές και ελεύθερες κινήσεις του αστραγάλου (κίνηση άνω κάτω, κύκλοι, καθώς και διατάσεις όλων των μυών που βρίσκονται γύρω από την άρθρωση). Το κύριο μέλημα σε κάθε διάστρεμμα είναι η αποφυγή εκ νέου τραυματισμού της άρθρωσης και η εμφάνιση αστάθειας, δηλαδή ο ασθενής να μην αισθάνεται ότι πατάει ή ελέγχει σωστά το πέλμα του.
Ένας πάρα πολύ καλός τρόπος για να αρχίσουμε την αποκατάσταση είναι το ποδήλατο. Αργότερα ξεκινάμε τρέξιμο μαζί με ασκήσεις αλλαγής κατεύθυνσης, τρέξιμο σε οχτάρια, αλματάκια στο ένα και στα δύο πόδια.
Ασκήσεις ισορροπίας και επανεκπαίδευσης των μυών είναι απαραίτητες στο δεύτερο και τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης για το στατικό και δυναμικό έλεγχο του ποδιού αλλά και ολόκληρου του κάτω άκρου. Σχεδιάζεται λοιπόν ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων σε τραμπολίνο, λάστιχα, μπάλες, δίσκους ισορροπίας κλπ. 

 

ΠΡΟΛΗΨΗ


-Ζέσταμα μυών και αρθρώσεων πριν από έντονη δραστηριότητα
-Βελτίωση τεχνικής για τους επαγγελματίες αλλά και για τους ερασιτέχνες
-Ισχυροποίηση όλου του μυϊκού συστήματος
-Σωστή επιλογή παπουτσιών
-Προσπάθεια για ελάττωση των επιβαρυντικών παραγόντων

Η πρόληψη ενός διαστρέμματος είναι αρκετά σημαντική δεδομένου ότι είναι ένας από τους συχνότερους τραυματισμούς όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά σχεδόν σε όλα τα αθλήματα.