Διαιτητικά «Ανθρώπινα» Λάθη Που Κόστισαν
Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι διαιτητές έχουν μία από τις πιο δύσκολες θέσεις εργασίας, καθώς ένα λάθος τους μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού. Κάθε διαιτητής πρέπει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και να είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε καταλογίσει. Οι καλοί διαιτητές είναι εκείνοι που μπορούν να ζήσουν με κριτική και να κάνουν τη σωστή απόφαση τις περισσότερες φορές.

Η απόφαση ενός διαιτητή είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων και υπάρχει  πιθανότητα να κάνει ένα σοβαρό σφάλμα σε ένα παιχνίδι.


Argentina vs England


Αποτέλεσμα εικόνας για maradona χερι

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ ποδόσφαιρο, και ένα από τα πιο διάσημα γκολ που πέτυχε είναι το γκολ με το χέρι εναντίον  της Αγγλίας. Ήταν αγώνας παγκοσμίου κυπέλου όταν σε μια σέντρα ο Μαραντόνα  δεν έφτασε να βρει τη μπάλα με το κεφάλι και χρησιμοποίησε το χέρι πετυχαίνοντας γκολ. Ο διαιτητής δεν σφύριξε παράβαση ακόμα  και μετά τα έντονα παράπονα των Άγγλων ποδοσφαιριστών.


Chelsea-Barcelona Ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2009Επίσης, στο παρελθόν υπάρχουν αρκετά περιστατικά όπου η ομάδα που ένιωσε ότι αδικήθηκε δε συμπεριφέρθηκε σε αθλητικά πλαίσια.

Ένα άλλο παράδειγμα  διαιτησίας που προκάλεσε ποικίλα σχόλια είναι το παιχνίδι Chelsea εναντίον της Barcelona στο Champions League . Προκάλεσε την οργή των παιχτών της Chelsea , ιδίως του Michael Ballack, ο οποίος έφτασε μέχρι και να τρέξει παράλληλα με τον διαιτητή για τουλάχιστον 10 μέτρα, φωνάζοντας με τεράστιο θυμό. Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι για τον διαιτητή που έπρεπε να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες .

Όπως παρατηρούμε ο ρόλος του διαιτητή σε έναν αγώνα οποιουδήποτε αθλήματος παίζει σημαντικό ρολό στην έκβαση του διότι  για τις αποφάσεις που παίρνει έχει ελάχιστο χρόνο για να αποφασίσει και πρέπει να είναι ορθές.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε αρκετά γκολ που λανθασμένα ακυρώθηκαν η δεν καταλογίστηκαν. Ελπίζουμε η χρήση του VAR και η εισαγωγή της τεχνολογίας στο παιχνίδι να βοηθήσει στην εξάλειψη των διαιτητικών λαθών. 

Επιμέλεια : Ντζιαχρήστος Κωνσταντίνος

Συντακτική ομάδα Athlometrix