Διαιτητές Ποδοσφαίρου Ή Αθλητές Διαιτητές
Όλοι οι λάτρεις του ποδοσφαίρου παρακολουθούμε συνεχώς κορυφαίους ποδοσφαιριστές όπως τον Ronaldo ή τον Messi να ντριπλάρουν και να σπριντάρουν ασταμάτητα καλύπτοντας τεράστιες αποστάσεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχει όμως κι ένας «αθλητής» ο οποίος καλύπτει σχεδόν τις ίδιες αποστάσεις με τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται γιατί κι αυτός αγωνίζεται μαζί τους. Πρόκειται για τον διαιτητή, τον κριτή των σημαντικότερων αποφάσεων κατά τη διεξαγωγή ενός αγώνα. Παρακάτω θα γίνει αναφορά σε έναν πολύ γνωστό διαιτητή, τον Μαρκ Γκίγκερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αμερικάνος που σφύριξε στο Μουντιάλ του 2002 μέχρι το Μουντιάλ του 2014.

 

Μαρκ Γκίγκερ


  

Ο Μαρκ Γκίγκερ λοιπόν δήλωσε ότι ¨όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην μπάλα, τόσο μεγαλύτερη αξιοπιστία έχουν οι αποφάσεις μας. Το παιχνίδι είναι συνήθως γρήγορο και έτσι έχουμε πολλά σπριντ και αρκετά μεγάλες διαδρομές που πρέπει να κάνουμε για να προσδώσουμε στα σφυρίγματά μας αυτή την αξιοπιστία¨. Σε ένα επαγγελματικό παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές καλύπτουν περίπου 11 χιλιόμετρα ενώ οι διαιτητές 9. Παρατηρούμε λοιπόν, πως ο διαιτητής καλύπτει σχεδόν τις ίδιες αποστάσεις με αυτές των αθλητών και αν λάβουμε υπόψιν τη δήλωση του Γκίγκερ θα καταλάβουμε πως για να καλυφθούν 9 σχεδόν χιλιόμετρα σε συνδυασμό με την απόσταση που πρέπει να έχουν οι διαιτητές από την μπάλα, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια σε συνδυασμό με μια φυσική κατάσταση υψηλού επιπέδου.

 

Νους Υγιής Εν Σώματι Υγιεί


Το δυσκολότερο κομμάτι όμως από αυτό της εκγύμνασης των διαιτητών, είναι το να συνδυάζουν τη φυσική κατάσταση με το καθαρό μυαλό για την ορθή λήψη αποφάσεων. ¨Το πρόγραμμα προπόνησης του Γκίγκερ περιλάμβανε επαναλαμβανόμενα σπριντ χωρίς ξεκούραση και ασκήσεις ευκινησίας και ψυχικής άσκησης ώστε να είναι βέβαιο πως το μυαλό του θα είναι αιχμηρό ενώ το σώμα του θα έχει κουραστεί¨, όπως δήλωσε ο προσωπικός του γυμναστής.

  

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως το έργο των διαιτητών είναι αρκετά δύσκολο και πρέπει όλοι να εκτιμούμε τη δουλειά τους και να δικαιολογούμε ορισμένες φορές λάθη που τυχόν γίνονται κάτω από την πίεση του χρόνου και της κούρασης. Καλύπτοντας τόσο μεγάλες αποστάσεις σε συνδυασμό με αρκετές επαναλαμβανόμενες ταχύτητες σε 90 ή ακόμη και 120 λεπτά , η δυσκολία είναι αυξημένη και οι επιλογές τους πρέπει να είναι όσο ορθότερες γίνεται. Για αυτό το λόγο λοιπόν, προτού ρίξουμε ευθύνη από την τηλεόραση του σπιτιού μας σε μία λανθασμένη απόφαση ενός διαιτητή, ας αναλογιστούμε κάτι από όσα προαναφέρθηκαν.