Δεν Χρειάζεται Να Είσαι Τέλειος, Αλλά Χρήσιμος
Είναι πολύ σημαντικό για έναν αθλητή ο οποίος προσπαθεί να αναδειχθεί ή να καθιερωθεί στο κορυφαίο επίπεδο, να γνωρίζει τόσο τα δυνατά, όσο και τα αδύνατα του σημεία. Εξάλλου για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις και να καθιερωθείς σε ένα μεγάλο κλάμπ πρέπει να δουλεύεις ασταμάτητα τόσο για να διατηρείς το επίπεδο σου σε φυσική κατάσταση και τεχνική, όσο και για να βελτιώνεσαι συνεχώς.

Το μυστικό της επιτυχίας, όπως λένε οι περισσότεροι προπονητές σε κάθε ευκαιρία, είναι η σκληρή δουλειά. Είναι πολλές οι περιπτώσεις αθλητών που υπολείπονταν αρκετά σε ταλέντο, όμως με τη σκληρή προπόνηση και προσπάθεια κατάφεραν να γίνουν χρήσιμοι για την ομάδα τους και να κάνουν μια λαμπρή καριέρα.

Καλώς ή κακώς όλοι οι μικροί αθλητές κάνουν όνειρα και φαντάζονται τον εαυτό τους αρχηγό μιας ομάδας να σηκώνει ένα πολύτιμο τρόπαιο έχοντας πετύχει ένα γκολ, ένα καλάθι, έναν πόντο η μια επίδοση στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα. Μεγαλώνοντας όμως, καταλαβαίνουν ότι σε μια ομάδα δεν μπορούν να είναι όλοι αρχηγοί και να παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις που θα κρίνουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Μπορούν όμως να έχουν έναν σημαντικότατο ρόλο στην ομάδα και με μια πράξη τους να συμβάλλουν σημαντικά για την επίτευξη των στόχων της.

Το γκόλ, το καλάθι, ο πόντος, δεν είναι πάντα ο αυτοσκοπός του παιχνιδιού. Στα ομαδικά αθλήματα πολλές φορές αρκεί να κάνεις όσα απαιτεί η θέση που αγωνίζεσαι, να ακούς τις εντολές του προπονητή σου και να δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου κάθε φορά που έχεις την ευκαιρία να αγωνιστείς.

Πόσες φορές μια άμυνα στο μπάσκετ, ένα τάκλιν στο ποδόσφαιρο, ένα μπλόκ στο βόλει ή ακόμα και ένα χτύπημα άουτ του αντιπάλου στο τένις, έχουν χαρίσει τρόπαια και διακρίσεις σε ομάδες και αθλητές;

Τα παραδείγματα απο τον παγκόσμιο αλλά και τον εγχώριο αθλητισμό σχετικά με την επιτυχία ενός αθλητή που δεν είναι τέλειος στο άθλημα στο οποία αγωνίζεται είναι τρανά.

Ο θρύλος του ΝΒΑ Σακίλ Ο'Νιλ διέπρεψε στην Αμερική κερδίζοντας στην καριέρα του πολλά πρωταθλήματα, απίστευτες διακρίσεις σε ομαδικό και προσωπικό επίπεδο και έμεινε στην ιστορία ένας απο τους καλύτερους σέντερ όλων των εποχών. Παρόλα αυτά ήταν γνωστά τόσο το πρόβλημα του βάρους του (ζύγιζε 147 κιλά!) όσο και η αδυναμία του να σκοράρει πόντους για την ομάδα του απο τη γραμμή των ελευθέρων βολών! Πρόκειται για ένα ελεύθερο απλό σουτ απο την απόσταση των 5 μέτρων απο την μπασκέτα. Κι όμως ο Σακίλ πολλές φορές δεν κατάφερνε η μπάλα να αγγίξει ούτε καν τη στεφάνη! Η αδυναμία του αυτή φυσικά ήταν εμφανέστατη, όμως δεν την άφησε να επηρεάζει το παιχνίδι του. Ο Ο'Νιλ έκανε όλες τις υπόλοιπες δουλειές που απαιτούσε η θέση του στο γήπεδο σωστά και προσπαθούσε απλά μέρα με τη μέρα να βελτιώνεται ταυτόχρονα και στις βολές. Στην πιο χαρακτηριστική του απάντηση σε δημοσιγράφο που έθιξε το συγκεκριμένο του ελάττωμα, ο άλλοτε διάσημος σέντερ των Λος Άντζελες Λέικερς απάντησε: «Δε χρειάζεται να σκοράρω μακρύτερα από τα δυο μέτρα απ’ το καλάθι. Έχω ήδη 23.000 πόντους, άρα μια χαρά τα πάω».

Ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα; Κάθε αθλητής πρέπει να αποδέχεται το ρόλο του σε μια ομάδα είτε αυτός είναι πρωταγωνιστικός είτε απλούστερος και να απολαμβάνει το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο και μέσα απο τις συμβουλές των προπονητών του και τη σκληρή δουλειά θα αποτελεί ένα απο τα βασικότερα γρανάζια της ομάδας του και η αξία του αργά η γρήγορα θα αναγνωριστεί απο την προσφορά του σε αυτή, είτε αυτή έγκειται σε ένα γκόλ, είτε απλα στη συμμετοχή του στο παιχνίδι.

Αν δεν είσαι τέλειος σε ένα άθλημα, αλλά το αγαπάς και προσπαθείς γι αυτό, μην τα παρατάς. Προσπάθησε ακόμη πιο σκληρά, προπονήσου, άκου τους προπονητές που είναι ταυτόχρονα και δάσκαλοι σου και μια μέρα ίσως κάνεις κι εσύ το όνειρό σου πραγματικότητα, να αγωνιστείς εκεί που επιθυμείς.