Δείξε μου την Παλάμη σου να σου πω τι Αθλητής θα Γίνεις!
Το μέγεθος της παλάμης αναφέρεται στο μήκος, το πλάτος και το άνοιγμά της. Αυτά τα μεγέθη μετρούνται απλά με τη βοήθεια μιας μεζούρας ή ενός μεγάλου χάρακα.

 

lebron

 

Μήκος παλάμης


Ως μήκος παλάμης θεωρείται η απόσταση από την κορυφή του μεσαίου δάχτυλου έως τη βάση της παλάμης πριν τον καρπό.


Πλάτος παλάμης


Το πλάτος είναι από τη μία άκρη της παλάμης έως την άλλη στο μέσον ακριβώς αυτής, δηλαδή λίγο πιο κάτω από τα δάχτυλα.


Άνοιγμα παλάμης


Με την παλάμη όσο πιο ανοιχτή γίνεται, μετριέται από την κορυφή του μικρού δάχτυλου μέχρι την κορυφή του αντίχειρα.

  

Σημασία αξιολόγησης


Η αξιολόγηση του μεγέθους της παλάμης είναι βασική σε αθλήματα στα οποία χρησιμοποιούνται λαβές ή ρίψεις. Μερικά από τα αθλήματα στα οποία οι αθλητές είναι πολύ βοηθητικό να έχουν μεγάλο μέγεθος παλάμης είναι τα εξής:

  • Μπάσκετ

  • Βόλεϊ

  • Χάντμπολ

  • Ποδόσφαιρο (Τερματοφύλακας)

  • Τένις

  • Πόλο

  • Άλμα επί κοντώ

  • Σφαιροβολία

  • Δισκοβολία


Τα αθλήματα αυτά δίνουν προβάδισμα στους αθλητές με μεγάλη παλάμη γιατί μπορούν εύκολα να κρατήσουν την μπάλα έχοντας τον απόλυτο έλεγχό της. Έτσι μπορούν να εκτελούν προσποιήσεις, ντρίπλες, πάσες, ρίψεις και σουτ με μεγάλη ακρίβεια και καλύτερη τεχνική. Η απόδοσή τους στην άμυνα είναι επίσης βελτιωμένη καθώς καλύπτουν περισσότερο χώρο και μπορούν να μπλοκάρουν στο βόλεϊ, να κόψουν την επίθεση των αντιπάλων στο μπάσκετ ή στο χάντμπολ ή ένας τερματοφύλακας να σταματήσει την πορεία της μπάλας προς την εστία του.

Είναι σημαντικό τα παιδιά τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό αλλά έχουν μεγάλο μέγεθος παλάμης να παροτρυνθούν ώστε να ασχοληθούν με ένα από τα παραπάνω αθλήματα. Είναι πολύ πιθανό με την κατάλληλη προπόνηση και προσήλωση να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Ένας από τους πιο πετυχημένους μπασκετμπολίστες με τεράστια παλάμη!


Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας αθλητής φαινόμενο για τη χώρα μας, ο οποίος έχει γίνει πολύ γνωστός στο ΝΒΑ. Η σωματική του διάπλαση είναι από τις ιδανικότερες για το άθλημα του μπάσκετ. Πέρα από το άνοιγμα των χεριών του που είναι μεγαλύτερο από το ύψος του, το μέγεθος της παλάμης του είναι τεράστιο. Τη στιγμή που ο μέσος όρος των ενήλικων ανδρών είναι 19 εκατοστά, του Γιάννη είναι 31! Πρόκειται για κάτι που σίγουρα τον έχει βοηθήσει να παίζει στο κορυφαίο αυτό επίπεδο.

  

Κωνσταντίνος Ντζιαχρήστος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix