Χτίσε Ένα Δυνατό Μυϊκό Σύστημα Στο Χιονοδρομικό Κέντρο
Η Ελλάδα φημίζεται για το ηλιόλουστο καλοκαίρι, τις παραλίες τα νησιά και τις καλοκαιρινές διακοπές. Ποιος είπε όμως πως δεν προσφέρεται το ίδιο και για χειμερινές διακοπές; Αν και είναι λιγότερο δημοφιλείς οι προορισμοί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαλέγουν ορεινές περιοχές τις Ελλάδας και χιονοδρομικά κέντρα για να ξεφύγουν από την δύσκολη καθημερινότητα και τη ρουτίνα της δουλειας.

Η γυμναστική όπως έχουμε ξαναπεί παίζει σημαντικό ρόλο για μικρούς και μεγάλους. Μέσα από την άσκηση και την σωστή διατροφή, παραμένουμε σε φόρμα και χτίζουμε έναν υγιή οργανισμό. Παρακάτω θα αναφέρουμε έναν διαφορετικό τρόπο γυμναστικής, για τους λάτρεις των χειμερινών εξορμήσεων σε ένα χιονοδρομικό κέντρο.

 

Snowboard
Το Snowboard είναι ένα αρκετά διαδεδομένο άθλημα το οποίο δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Καταρχήν είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αποτελεί ένα Ολυμπιακό άθλημα. Χρειάζεται καλή εκπαίδευση από εξειδικευμένο προπονητή, που σίγουρα όλα τα χιονοδρομικά διαθέτουν. Γυμνάζει όλο το σώμα, αλλά τα μεγαλύτερα φορτία δέχεται ο κάτω κορμός δηλαδή τα πόδια. Ουσιαστικά πρέπει να βρεις ισορροπία, και την κατάλληλη στιγμή να λυγίσεις τα πόδια σου, να χαμηλώσεις περίπου μέχρι να σχηματίσεις ορθή γωνία και στην συνέχεια να ξανασηκωθείς.

Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι το snowboard συμβάλλει στην αύξηση της αντοχής. Μπορείς να κάψεις μέχρι και 6000 θερμίδες το εξάωρο! Αν είσαι αρχάριος θα χρειαστεί αρκετή υπομονή στην αρχή. Μην απογοητευτείς με την πρώτη προσπάθεια. Ο κάθε αθλητής αποδίδει με διαφορετικούς ρυθμούς όπως συμβαίνει σε κάθε άθλημα. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι το snowboard αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο γυμναστικής των κάτω άκρων.

 

SKI
Το ski αποτελεί και αυτό Ολυμπιακό άθλημα. Στόχος είναι και εδώ η καλή ισορροπία. Δεν χρειάζεται να είσαι Ολυμπιονίκης για να το δοκιμάσεις. Χρειάζεται και αυτό σωστή εκπαίδευση και αν είσαι από αυτούς που τους αρέσουν οι νέες δοκιμασίες είναι ότι καλύτερο. Στην αρχή σίγουρα έχει δυσκολίες, μετά από 2 – 3 μαθήματα όμως μαθαίνουμε να ισορροπούμε και να φρενάρουμε. Το ski αποτελεί ιδανική καρδιοαναπνευστική προπόνηση, και γυμνάζει και αυτό κυρίως τα κάτω άκρα. Επίσης γυμνάζονται οι ώμοι, και οι τρικέφαλοι μύες, αφού κρατάμε τα ιδικά μπαστούνια. Ακόμα γυμνάζονται οι κοιλιακοί οι οποίοι βοηθούν στην ισορροπία.

 

Snow - Kite
 

Το Snow – Kite γυμνάζει κυριολεκτικά όλο το σώμα. Κάνοντας αυτό το άθλημα βελτιώνεις πολύ την αερόβια κατάσταση, γυμνάζεις όλο το μυϊκό σου σύστημα, και είναι σαν να κάνεις ισοτονικές, ισομετρικές καθώς και ασκήσεις ισορροπίας. Είναι ένα άθλημα που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και παράλληλα βελτιώνει την φυσική σου κατάσταση. Ίσως να χρειάζεται παραπάνω χρόνος εκπαίδευσης αλλά με λίγη υπομονή θα μπορέσεις να φτάσεις σε ένα επιθυμητό επίπεδο.

 

Mountain bike


 

Η αλήθεια είναι ότι δεν προσφέρουν πολλά  χιονοδρομικά κέντρα την δυνατότητα για mountain bike. Για όσα το επιτρέπουν αποτελεί ιδανική προπόνηση για τους μύες των ποδιών. Επίσης αν έχεις και παρέα, ακόμα καλύτερα καθώς μπορείς να εξερευνήσεις διάφορα μέρη αλλά και όμορφα τοπία στις βουνοκορφές της Ελλάδας. Με το ποδήλατο μπορείς να καταναλώσεις έως και 2400 θερμίδες σε ένα δίωρο.

 

Αυτά ήταν κάποια από τα πιο γνωστά αθλήματα στο χιόνι, που μπορείς να δοκιμάσεις, και να γυμναστείς σωστά. Θα πρέπει να εξασφαλίσεις πρώτα τον κατάλληλο εξοπλισμό, και την κατάλληλη ενδυμασία. Όσο είναι Χειμώνας λοιπόν σου προτείνουμε να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό για να γυμνάσεις το σώμα σου ξεφεύγοντας από το γυμναστήριο και τα βάρη.

 

Επιμέλεια:Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική Ομάδα Athlometrix