Αυτοσυγκέντρωση: Πόσο επηρεάζει έναν αθλητή την ώρα του αγώνα;
Δεν είναι λίγες οι φορές που παρακολουθώντας ένα δρομικό  αγώνισμα του στίβου παρατηρούμε έναν αθλητή να στέκεται σιωπηλός, με κλειστά τα μάτια για λίγη ώρα. Ο συγκεκριμένος αθλητής απομονώνει τις αισθήσεις του από τα εξωτερικά ερεθίσματα πριν την έναρξη του αγώνα. Είναι η προσπάθειά του να συγκεντρώσει όλη του την προσοχή στην επίτευξη του στόχου. Τη στιγμή εκείνη αυτοσυγκεντρώνεται. Φέρνει στο νου του εικόνες από την κούρσα που ετοιμάζεται να τρέξει και πιθανές τεχνικές που θα τον βοηθήσουν στο αποτέλεσμα. Γεμίζει αισιόδοξες σκέψεις για την έκβαση και αυτοπεποίθηση.

Η αυτοσυγκέντρωση είναι η ψυχολογική δεξιότητα με την οποία ο αθλητής καταφέρνει να περιορίσει την προσοχή του στο κατάλληλο ερέθισμα. Είναι κάτι απόλυτα προσωπικό και καθένας έχει το δικό του τρόπο να το κάνει. Σκοπός βέβαια δεν είναι μόνο η προσήλωση αυτή στο στόχο, αλλά και η διατήρησή της για όσο χρόνο χρειάζεται.

 

Αυτοσυγκέντρωση στα σπορ


Όλων των ειδών τα αγωνίσματα συνθέτονται από ποικίλα ερεθίσματα. Ο αθλητής καλείται να αντιμετωπίσει τις ενέργειες των αντιπάλων, των συμπαικτών του, τις φωνές της κερκίδας, τις εντολές του προπονητή και να ενεργήσει σωστά σε μικρό χρονικό διάστημα. Η αυτοσυγκέντρωση στη δική του δραστηριότητα και η διατήρηση της προσοχής του στο παιχνίδι είναι αυτά που θα τον φέρουν πιο κοντά σε θετικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία κατά την οποία το άτομο βλέπει, αισθάνεται και σκέφτεται ταυτόχρονα. Κάθε αρνητική σκέψη και συναίσθημα μπορεί να καταστρέψει την αυτοσυγκέντρωση.

 

Έλλειψη Αυτοσυγκέντρωσης


Δεν είναι εύκολο για όλους τους αθλητές να αυτοσυγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κάποιοι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους θορύβους που μπορεί να ακούγονται ή στα άτομα που παρακολουθούν από την κερκίδα. Κάνουν ακόμα μελλοντικές σκέψεις για πιθανή αποτυχία και αυτό βάζει σε κίνδυνο την αυτοσυγκέντρωσή τους. Ένας άλλος τρόπος να αποσυγκεντρωθεί εντελώς ο αθλητής είναι να αναλύει υπερβολικά την κάθε του κίνηση. Είναι η στιγμή που θα κάνει λάθη στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να μην κάνει.

 

concentration

 

Η αυτοσυγκέντρωση είναι η δεξιότητα που πέρα από την εκπλήρωση των στόχων του αθλητή, μπορεί και να τον προστατέψει από τραυματισμούς και κακή ψυχολογία.

 

Επιμέλεια

Ιζαμπέλα Βούρου

Συντακτική ομάδα Athlometrix