Αθλητικός Εξοπλισμός Και Προστασία
Το κάθε άθλημα έχει και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ο εξοπλισμός λοιπόν, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν το κάθε άθλημα και είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι στην πρόληψη των τραυματισμών.

 

Ειδικός εξοπλισμός ανά άθλημα


Στο ποδόσφαιρο οι ποδοσφαιριστές χρησιμοποιούν επικαλαμίδες για την προστασία της κνήμης τους, στην πυγμαχία οι πυγμάχοι αγωνίζονται με γάντια και κάσκα για την προστασία των χεριών και την αποφυγή κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων κλπ. Είναι σημαντικό λοιπόν στο κάθε άθλημα οι αθλητές να μεριμνούν για την σωματική τους προστασία.

Τα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν στον αθλητισμό και οφείλονται στην έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού δεν είναι λίγα. Αυτό παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είτε λόγω της μη κατάλληλης ενημέρωσης από τους υπεύθυνους (προπονητές, υπεύθυνους ομάδας, φυσικοθεραπευτές) είτε από την προσωπική ανευθυνότητα του κάθε αθλητή.

 

Η συμβολή της τεχνολογίας στον αθλητικό εξοπλισμό


Στη σύγχρονη εποχή όμως, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας αλλά και της ευρείας γκάμας στο χώρο του αθλητικού εξοπλισμού, όλοι οι σύλλογοι οφείλουν να παρέχουν στους αθλητές τους τον κατάλληλο εξοπλισμό για την σωματική τους προστασία και κατ’ επέκταση της υγείας τους.

Καλό επίσης θα είναι, οι αθλητές από νεαρή ηλικία να εκπαιδευτούν  για την χρήση του κατάλληλου αθλητικού εξοπλισμού έτσι ώστε όταν κριθούν αντιμέτωποι με τους μελλοντικούς αντιπάλους τους να είναι αρκετά προετοιμασμένοι για «ατυχήματα» που πιθανώς θα συμβούν.

 

Δήλωση ενός παλαίμαχου αστέρα


Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων αναφέρθηκαν είναι η δήλωση του 43χρονου τερματοφύλακα Μαρκ Σβάρτσερ, ο οποίος αποχώρησε από την ενεργό δράση έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ με την Λέστερ πρίν απο δύο χρόνια:

«Έπρεπε να λέω στον φροντιστή σε όλους τους συλλόγους εάν χάσεις τις επικαλαμίδες μου, θα σε σκοτώσω» ,ενώ συμπλήρωσε πως πλέον είναι η σειρά του γιού του να τις φορέσει: «Έδωσα τις επικαλαμίδες στον γιο μου που βρίσκεται στις ακαδημίες της Φούλαμ».

  

Με αυτή του τη δήλωση θέλησε να τονίσει τη σπουδαιότητα του αθλητικού εξοπλισμού και την υποχρέωση που έχουν οι γονείς και οι ιθύνοντες του αθλητικού χώρου να μεταλαμπαδεύσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους στους νεότερους βοηθώντας τους σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι η προστασία τους.

 

Πηγή