Αθλήματα με Ρακέτα και Οφέλη για την Υγεία
Η ρακέτα είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται τόσο για άσκηση όσο και για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Υπάρχουν διάφορα είδη ρακέτας ανάλογα με τη δραστηριότητα για την οποία προορίζονται. Τα περισσότερα αθλήματα ρακέτας αποτελούν ολυμπιακά αθλήματα και θεωρούνται δημοφιλή παγκοσμίως. Στη χώρα μας οι ρακέτες είναι γνωστές κυρίως για τα παιχνίδια στην παραλία την περίοδο του καλοκαιριού.

 

Αθλήματα με Ρακέτα


-Αντισφαίριση (Tennis)

Το τένις είναι το πιο γνωστό άθλημα ρακέτας, που απαριθμεί εκατομμύρια φιλάθλους ανά τον κόσμο. Στα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα (Grand Slam) συμμετέχουν αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου και το θέαμα είναι μοναδικό. Στο συγκεκριμένο αγώνισμα συμμετέχουν δύο ή τέσσερις παίκτες και ονομάζεται απλό ή διπλό, αντίστοιχα. Το γήπεδο είναι ειδικό και χωρίζεται στη μέση με δίχτυ ύψους 91 εκατοστών. Κάθε αγώνας χωρίζεται σε σετ και έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν αθλητές όλων των ηλικιών.

-Τοιχοσφαίριση (Squash)

Το σκουός θεωρείται ένα είδος αντισφαίρισης εσωτερικού χώρου. Οι βασικές του διαφορές από το τένις είναι το μπαλάκι το οποίο είναι μαλακό και η θέση των παικτών. Οι παίκτες στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο και τα χτυπήματα της μπάλας γίνονται στον τοίχο που βρίσκεται απέναντι.

-Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Ping Pong)

Το πινγκ-πονγκ είναι ένα ξεχωριστό άθλημα ρακέτας. Η ρακέτα και το μπαλάκι είναι πολύ μικρότερα και ελαφρύτερα από τα άλλα αθλήματα αυτής της κατηγορίας. Επίσης, το μικρό μέγεθος του τραπεζιού επάνω στο οποίο γίνονται τα χτυπήματα κάνει το άθλημα τεχνικά σύνθετο και δύσκολο. Όπως και στο τένις, το παιχνίδι μπορεί να είναι μονό ή διπλό, με τη συμμετοχή δύο ή τεσσάρων παικτών.

-Padel Tennis

Το εν λόγω άθλημα είναι υβριδικό και αποτελεί συνδυασμό των παραπάνω αθλημάτων ρακέτας, εκτός του πινγκ-πονγκ. Διαδραματίζεται σε μικρότερο γήπεδο από αυτό του τένις, το οποίο αντί για τις γραμμές ορίζεται με ειδικά τζάμια και σύρματα. Το πάντελ τένις παίζεται σε δυάδες, λόγω της υψηλής ταχύτητας με την οποία κινείται το μπαλάκι. Η ρακέτα που χρησιμοποιείται θυμίζει περισσότερο ρακέτα παραλίας με επένδυση.

-Αντιπτέριση (Badminton)

Η μεγάλη διαφορά του μπάντμιντον με το τένις είναι το μπαλάκι, το οποίο διαθέτει φτερά και η τροχιά του δεν είναι συγκεκριμένη. Το δίχτυ που χωρίζει το γήπεδο στη μέση είναι ψηλότερο από του τένις. Παίζεται με δύο ή τέσσερις παίκτες. Οι αθλητές που ασχολούνται με την αντιπτέριση δεν είναι πολλοί, καθώς οι παίκτες πρέπει να έχουν κάποιες ειδικές ικανότητες.

 

Οφέλη για την Υγεία


-Αρμονική εκγύμναση ολόκληρου του σώματος
-Βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και της αερόβιας ικανότητας
-Βελτίωση του χρόνου αντίδρασης
-Ανάπτυξη ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

Τα αθλήματα ρακέτας είναι μία εμπειρία που παρέχει διασκέδαση σε συνδυασμό με πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μία πολύ καλή επιλογή για όλες της ηλικίες και κάθε προσωπικότητα μπορεί να βρει ενδιαφέρον σε ένα απ' όλα αυτά τα αθλήματα.

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλα
Συντακτική ομάδα Athlometrix