Άσκηση Και Αποκατάσταση Για Την Αντιμετώπιση Του Πόνου Της Πλάτης
Πάνω από το 80% των ανθρώπων υποφέρουν από κάποιο πόνο στην πλάτη ή στην μέση. Οι πόνοι αυτοί προκαλούνται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και φυσικά οι αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι λόγοι αυτοί αποτελούν μια δικαιολογία για να απέχουμε από τη γυμναστική, κάτι το οποίο είναι τελείως λάθος. Με την άσκηση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων, μπορούμε να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση και φυσικά να μειωθούν κατά πολύ οι πόνοι.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτούς τους πόνους μέσα από την άσκηση.

 

Ενδυνάμωση μυϊκού συστήματος


Η ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος τόσο της πλάτης όσο και της μέσης βοηθούν αποτελεσματικά στην μείωση του πόνου. Επίσης η ενδυνάμωση των κοιλιακών, σε συνδυασμό με του μυς της πλάτης κάνουν πιο δυνατό και σταθερό το σώμα μας. Ακόμα, οι μυς των άνω άκρων και τις πλάτης θα πρέπει να είναι δυνατοί.

 

Διατάσεις


Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τις διατάσεις ως το μεγαλύτερο φάρμακο για τους πόνους. Οι διατάσεις κάνουν τους μυς πιο ελαστικούς , με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Οι μικρότεροι, λιγότερο ευέλικτοι μυς και συνδετικοί ιστοί περιορίζουν την κινητικότητα των αρθρώσεων, η οποία αυξάνει την πιθανότητα εξαρθρώσεων και διαστρεμμάτων.

  

Παρακάτω θα να αναφέρουμε 5 ασκήσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε και στο σπίτι, με τις οποίες μειώνονται οι μυϊκοί πόνοι.


 

  1. Ξαπλώνουμε με την πλάτη μας στο έδαφος σε απόλυτη ευθεία, και τα πόδια μας βρίσκονται σε ορθή γωνία, πάνω σε μια καρέκλα. Η συγκεκριμένη άσκηση χαλαρώνει αρκετά τους μυς των ισχύων και της πλάτης και προθερμαίνει το σώμα για τις υπόλοιπες ασκήσεις. Επίσης, ακουμπώντας την πλάτη μας στο έδαφος μπορούμε να πάρουμε και βαθιές ανάσες για καλύτερο αποτέλεσμα.
Προτεινόμενος χρόνος άσκησης : 5 λεπτά

 

  1. Σε αυτή την άσκηση πάλι από ξαπλωμένη θέση έχουμε τα χέρια μας ανοιχτά. Το ένα πόδι βρίσκεται στο έδαφος λυγισμένο. Φέρνουμε τον δεξί αστράγαλο στο αριστερό μας γόνατο και πιέζουμε το αριστερό πόδι προς τα κάτω.
Προτεινόμενος χρόνος άσκησης : 1 λεπτό το κάθε πόδι

 

  1. Σκοπός αυτής της άσκησης είναι η διάταση των μοιραίων. Όλη η πλάτη ακουμπάει στο έδαφος και τα πόδια μας βρίσκονται σε ευθεία σαν να προσπαθούμε να κρατήσουμε έναν δίσκο με τα πέλματα μας.
Προτεινόμενος χρόνος άσκησης : 2 λεπτά

 

  1. Βρισκόμαστε σε καθιστή θέση και στόχος της είναι η χαλάρωση της σπονδυλικής στήλης. Ενώνουμε τα δάχτυλα μας και σηκώνουμε τα χέρια μας πάνω από το κεφάλι με τις παλάμες προς τα πάνω. Στην συνέχεια ισιώνουμε και προσπαθούμε να τεντώσουμε την σπονδυλική στήλη. Προσέχουμε να μην ακουμπάει η πλάτη μας στην καρέκλα.
Προτεινόμενος χρόνος άσκησης : 1 λεπτό

 

  1. Αυτή η άσκηση είναι ένας συνδυασμός όλων των προηγούμενων, ενώ βελτιώνει και την στάση σου σώματος. Λυγίζουμε τα πόδια σε ορθή γωνία και σπρώχνουμε την πλάτη μας στον τοίχο. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε όλο το βάρος στις φτέρνες και όχι στις μύτες των ποδιών.
Προτεινόμενος χρόνος άσκησης : 2 λεπτά

 

Συμπερασματικά καταλαβαίνουμε ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και εκτός από την φυσική μας κατάσταση βελτιώνει τις σωματικές παθήσεις και τους πόνους.

Καλό θα είναι να αποφεύγουμε την καθιστική ζωή, και να προσέχουμε λίγο παραπάνω το σώμα μας. Αφιερώστε 3 με 4 φορές την βδομάδα λίγο χρόνο για να γυμνάσετε το σώμα σας , και σύντομα θα νιώσετε ανακούφιση από τους πόνους της μέσης και της πλάτης σας.

Επωφεληθείτε την Καλοκαιρινή περίοδοαπό τις επισκέψεις σας στην παραλία. Αντί απλά να πλατσουρίζετε, αφιερώστε 10-15 λεπτά για κολύμπι κατα μήκος της ακτής. Τέλος, μην ξεχνάτε το αρχαίο ρητό παν μέτρον άριστον. Η συστηματική άσκηση προσφέρει στο σώμα σας τα καλύτερα αποτελέσματα, ακόμη κι αν δεν είναι πολύ δυνατή. Αρκεί να βάζετε το σώμα σας στην διαδικασία και να ενεργοποιούνται οι μύες  και ο μεταβολισμός σας.

 

 

Πηγή