Ας Μιλήσουμε Για Το Αιώνιο Δίλημμα: Ποδόσφαιρο Ή Μπάσκετ;
Ας μιλήσουμε για το αιώνιο δίλημμα! Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Τα δύο δημοφιλέστερα αθλήματα της Ευρώπης έχουν απαιτητικούς οπαδούς που τα στηρίζουν σε κάθε κουβέντα της παρέας!

Ποιο άθλημα είναι πιο δύσκολο; Ποιο άθλημα χρειάζεται ένα καλογυμνασμένο σώμα; Ποιο άθλημα απαιτεί περισσότερο μυαλό;

Ας τα βάλουμε κάτω να τα αναλύσουμε.

 

Σωματικά Προσόντα (Somatometrix)


Αναμφίβολα το μπάσκετ είναι το άθλημα το οποίο παραδοσιακά το έπαιζαν τα πιο ψηλά παιδιά. Το ύψος είθισται να αποτελεί το νούμερο 1 παράγοντα για την επιλογή του συγκεκριμένου αθλήματος σε σημείο τέτοιο που να συνδέει τους ανθρώπους μαζί του!

«Καλέ, τί ύψος πέταξες; Παίζεις μπάσκετ;» ρωτάει ο θείος που έχει να σε δει από όταν ήσουν 10 χρονών! «Το μπάσκετ ψηλώνει» έλεγε μια άλλη ηλικιωμένη θεία που παρακολουθούσε 6 δελτία ειδήσεων την ημέρα στην τηλεόραση!



Πλέον το ύψος αποτελεί σημαντικό στοιχείο των αθλητών και στο ποδόσφαιρο. Οι σκάουτς θεωρούν τα αναπτυγμένα παιδιά πως πλεονεκτούν σε σχέση με τους συνομήλικους συμπαίκτες τους και τους διακρίνουν πολύ πιο ευκολα. Ευτυχώς υπάρχουν και ορισμένα παραδείγματα όπως του Λίονελ Μέσι και του Γκριεζμάν που κράτησαν τις ισορροπίες στο άθλημα.

 

Αποτέλεσμα: Η σωματική ανάπτυξη και δεί το ύψος παίζουν σημαντικό ρόλο στο μπάσκετ. Τόσο σε σημείο που να απορρίπτονται παίκτες με μικρό ύψος πολύ εύκολα από τις ομάδες, παρόλο που μπορεί να έχουν ταλέντο.


Νικητής: Μπάσκετ (0-1)

 

Φυσική Κατάσταση (Physiometrix)


Τα δύο αθλήματα έχουν σημαντικότατες απαιτήσεις στην φυσική κατάσταση των παικτών. Για να αγωνιστείς σε μια ομάδα με επίσημους αγώνες, είναι απαραίτητο να έχεις γυμνασμένο σώμα και να έχεις ακολουθήσει την κατάλληλη προετοιμασία.



Ποδόσφαιρο: Παίζεις 90 λεπτά. Συγκεκριμένα δύο 45λεπτα ασταμάτητα. Χρειάζεσαι αστείρευτη αντοχή. Εκρηκτικότητα, επιτάχυνση και ταχύτητα αποτελούν εκπληκτικά προτερήματα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ισορροπία και εναλλαγές κατεύθυνσης βρίσκονται επίσης στο ρεπερτόριο των ποδοσφαιριστών. Ταυτόχρονα  χρειάζεσαι δυνατό σώμα, εκπληκτική δύναμη κορμού και ειδική ενδυνάμωση στα πόδια για τα τζαρτζαρίσματα με τους αντιπάλους. Άλματα; Όχι μόνο είναι απαραίτητα σε όποια θέση και αν αγωνίζεσαι, αλλά πρέπει μάλιστα να μάθεις να πηδάς ψηλά στο σωστό χρόνο! Αν κάτι δεν είναι 100% απαραίτητο να έχεις γυμνασμένο στο ποδόσφαιρο, αυτό είναι τα χέρια σου, εκτός φυσικά κι αν αγωνίζεσαι σαν τερματοφύλακας η ως κεντρικός αμυντικός.

Μπάσκετ: Θεωρείται εξίσου απαιτητικό σε φυσική κατάσταση με το ποδόσφαιρο, μιας και για να αγωνιστείς θα πρέπει να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση από την κορυφή ως τα νύχια. Υπάρχουν όμως ορισμένες αντικειμενικές συνθήκες που όπως και να το κάνουμε αφήνουν το μπάσκετ ένα βήμα πίσω από το ποδόσφαιρο!

Οι απεριόριστες συνεχόμενες αλλαγές που μπορεί να κάνει ένας παίκτης, τα συνεχόμενα τάιμ άουτ και άλλου είδους διακοπές του ρυθμού του αγώνα συμβάλλουν στην λιγότερη καταπόνηση του οργανισμού συνολικά. Διακοπή σε κάθε φάουλ. Κάθε φορά που η μπάλα περνάει εκτός ορίων του γηπέδου. Διακοπή κάθε 10 λεπτά φυσικού χρόνου παιχνιδιού μαζί με έξτρα μεγάλη 15λεπτη διακοπή στο ημίχρονο. Πολύ μικρότερο γήπεδο σε πλάτος και μήκος σε σχέση με το ποδόσφαιρο.

Νικητής: Ποδόσφαιρο  (1-1)

 

Τεχνική (Technometrix)


Κάθε άθλημα απαιτεί ξεχωριστή τεχνική και δεν αποτελεί στοιχείο σύγκρισης. Μπορούμε όμως να συγκρίνουμε τις δυσκολίες της κάθε τεχνικής. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αν βάζαμε ένα παιδάκι προχολικής ηλικίας να σημαδέψει ένα στόχο και να ρίξει μια μπάλα με το χέρι και με το πόδι, με ποια μέθοδο θα έβρισκε το στόχο πιο δύσκολα; Ναι καλά καταλάβατε, με το πόδι.



Την ίδια στιγμή που για να παίξεις ποδόσφαιρο σε ένα μέτριο επίπεδο χρειάζεσαι μια απίστευτη πικοιλία κινήσεων και δεξιοτήτων, στο μπάσκετ δεν συμβαίνει το ίδιο τεχνικά. Στο μπάσκετ αρκούν μερικά χαρακτηριστικά και ορισμένες συγκεκριμένες κινήσεις ώστε να φανείς χρήσιμος σε μια ομάδα.

Μπάσκετ: Αν για παράδειγμα είσαι ψηλός με μεγάλο άνοιγμα χεριών γρήγορος και αλτικός, με μια στοιχειώδη τεχνική παίζεις βασικός και αναντικατάστατος σε μια ομάδα παίρνοντας έναν συγκεκριμένο ρόλο. Να παίζεις άμυνα, να βάζεις τους αντιπάλους στα καλάθια και να στηρίζεσαι στο Physical game σου ώστε να αποκτάς πλεονέκτημα σε σχέση με αντιπάλους. Μπορείς να παίξεις χωρίς να έχεις καλή ικανότητα στο σουτ, ή πλουραλισμό στο σκοράρισμα. Μπορείς να αγωνιστείς χωρίς να κάνεις εξαιρετικές πάσες. Σε άλλο παράδειγμα, μπορείς να αγωνιστείς σε μια ομάδα με επιτυχία όντας κακός σε όλους τους άλλους τομείς, αν κατέχεις απλά ένα καλό στοιχείο τεχνικής, όπως είναι για παράδειγμα το σουτ. Πόσους «σουτέρ» ξέρετε που δεν κάνουν τίποτα άλλο το ίδιο καλά όταν αγωνίζονται;

Ποδόσφαιρο: Η τεχνική στο ποδόσφαιρο ήταν και θα είναι πάντα το παν, όσο και αν το μοντέρνο ποδόσφαιρο έχει αυξημένες απαιτήσεις φυσικής κατάστασης. Το να χειρίζεσαι τη μπάλα με τα πόδια αποτελεί από μόνο του ένα μεγάλο πρόβλημα που απαιτεί τεράστιο ταλέντο δεξιοτεχνίας. Το να σημαδεύεις το συμπαίκτη ή το στόχο σωστά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Τόσο δύσκολο που οι επιθετικοί παίκτες ανέκαθεν πληρώνονταν με μεγαλύτερα συμβόλαια από τους αμυντικούς για τη δουλειά που κάνουν στο γήπεδο.

Νικητής: Ποδόσφαιρο (2-1)

 

Τακτική


Όση τακτική και αν έχει το ποδόσφαιρο, κακά τα ψέμματα ποτέ δεν θα φτάσει το μπάσκετ σε αυτόν τον τομέα. Τα συστήματα είναι άπειρα τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Το scouting έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία καθώς από τα βίντεο μπορείς να βγάλεις τεράστια συμπεράσματα για τον τρόπο που αγωνίζεται κάθε ομάδα και κάθε παίκτης ώστε να τους αντιμετωπίσεις.



Ποδόσφαιρο:  Θα υποστηρίξει ένας σχετικός με το άθλημα του ποδοσφαίρου (πχ προπονητής, παίκτης κλπ) πως το ποδόσφαιρο έχει απίστευτη τακτική και άπειρους τρόπους ανάπτυξης. Δεν θα διαφωνήσουμε εντελώς όμως είναι τόσο χαοτικά μεγάλο το γήπεδο και τόσο μεγάλη η ένταση και η κόπωση των παικτών, η οποία σε συνδυασμό με τη διακύμανση του σκορ, στέλνουν την τακτική να πάει για περίπατο. Είδατε ποτέ μια ομάδα που βρίσκεται πίσω στο σκορ να προσπαθεί να βάλει γκόλ στις καθυστερήσεις ενός αγώνα με κάποιο σύστημα; Εκεί τελειώνουν όλα. Δεν υπάρχουν θέσεις (ο τερματοφύλακας ανεβαίνει στην αντίπαλη περιοχή), δεν υπάρχει στο μυαλό των παικτών κανένα σύστημα και καμία διάταξη. Απλά η μπάλα πρέπει να μπεί στα αντίπαλα δίχτυα με οποιονδήποτε τρόπο. Και φυσικά αυτός ο τρόπος ποτέ δεν είναι ορθόδοξος.

Μπάσκετ: Πόσες φορές έχετε δεί στο μπάσκετ να μπαίνει ένα καλάθι στην εκπνοή του χρόνου, βγαλμένο από ένα σπουδαίο σύστημα του προπονητή; Αμέτρητες. Επομένως σταματά η συζήτηση εδώ. Για να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση, ναι το μπάσκετ είναι περισσότερο σκεπτόμενο άθλημα και χρειάζεται οι παίκτες του να είναι απολύτως συγκεντρωμένοι στην εκτέλεση των συστημάτων. Εξάλλου γι αυτό οι «μπασκετικοί» είθισται να κοκορεύονται πως το μπάσκετ απαιτεί περισσότερο μυαλό. Ενώ η απάντηση στην ερώτηση «Γιατί τότε το ποδόσφαιρο είναι περισσότερο λαοφιλές άθλημα», είναι πως το ποδόσφαιρο είναι για όλους, ενώ το μπάσκετ είναι για τους λίγους που έχουν περισσότερο μυαλό.

Νικητής: Μπάσκετ (2-2)

 

Ψυχική Κατάσταση (Psychometrix)


Σε αυτή την κατηγορία θα κέρδιζαν περισσότερο τα ατομικά αθλήματα όπως είναι για παράδειγμα το τένις. Μεταξύ των δύο αθλημάτων που αναλύουμε όμως, η ψυχική κατάσταση του παίκτη επηρεάζει περισσότερο την ομάδα του στην περίπτωση του μπάσκετ.



Μπάσκετ: Η ομάδα αποτελείται από 5 παίκτες και όχι από 11. Οι καλαθοσφαιριστές έρχονται σε επαφή με τη μπάλα πολύ πιο συχνά και όλες τους οι ενέργειες επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά το αποτέλεσμα. Ιδίως στα τελευταία λεπτά και δευτερόλεπτα ενός αγώνα, εκεί όπου το άγχος βαραίνει το σώμα και κυριεύει το μυαλό, καλείσαι να δείξεις το ταλέντο σου κάνοντας τις σωστές κινήσεις σε άμυνα και επίθεση. Ένας παίκτης ο οποίος παίζει άσχημα στην αρχή ενός αγώνα, πολύ δύσκολα θα επανέλθει στην καλή του κατάσταση κατά τη διάρκεια. Χρειάζεται τρομερή διαχείριση από προπονητή και συμπαίκτες καθώς και καθοδήγηση. Γι αυτό λέμε ότι ένας παίκτης ο οποίος είναι σε «κακή μέρα» στο μπάσκετ δύσκολα γυρίζει το χαρτί.

Ποδόσφαιρο: Αντιθέτως, στο ποδόσφαιρο, πόσες φορές έχει τύχει ένας παίκτης να βάλει αυτογκόλ στην ομάδα του ή να χάσει ένα κρίσιμο πέναλτι και στη συνέχεια να πεισμώσει και να παίξει καλύτερα χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του με τις ενέργειες του; Πάμπολλες φορές. Οι λίγες επαφές με τη μπάλα, τα φώτα που δεν είναι συνεχώς στραμμένα επάνω σου μιας και αγωνίζονται άλλοι 21 παίκτες στο χορτάρι και μερικές ακόμη συνθήκες, σου δίνουν την δυνατότητα να χαλαρώσεις να καθαρίσεις το μυαλό σου και να συνεχίσεις το παιχνίδι καλύτερα.

Σίγουρα η ψυχολογία χρειάζεται σε όλα τα αθλήματα για να αποδίδεις καλά όμως ανάμεσα στα δύο που εξετάζουμε, η καλή ψυχολογία είναι πιο σημαντική στο μπάσκετ.

Νικητής: Μπάσκετ (2-3)

 

Δυσκολία


Ποδόσφαιρο: Εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν: Αγωνιστικός χώρος (είδος τάπητα, λάσπη, πάγος, νερό, λακούβες κλπ), Καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, άνεμος, βροχή), οπαδοί και έδρες, μεγαλύτερες απαιτήσεις σε φυσική κατάσταση και αντοχή (Πριν αμφιβάλετε, σκεφτείτε ότι έπαιξαν μπάσκετ στο κορυφαίο επίπεδο παίκτες με φυσική κατάσταση στα τάρταρα, όπως ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης και ο Γιώργος Γιαννουζάκος στην Ελλάδα, ή ακόμη και ο Σακιλ Ο'Νιλ στο NBA). Φυσικά σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η πιο απαιτητική τεχνική που αναλύσαμε προηγουμένως.

Μπάσκετ: Όταν υστερείς σε όλους τους παράγοντες εκτός από την τακτική και την ψυχολογία, δεν μπορείς να έχεις περισσότερες απαιτήσεις στον συγκεκριμένο τομέα σύγκρισης. Ειδικά όταν αγωνίζεσαι κάτω από τις άριστες καιρικές συνθήκες σε ένα καθ'όλα ίδιο γήπεδο (παρκέ), βγαίνοντας αλλαγή για να πάρεις ανάσες κάθε τρεις και λίγο...

Νικητής: Ποδόσφαιρο (3-3)

 

Ανταγωνισμός


Μπάσκετ: Στο μπάσκετ κατά 99% πάντα θα κερδίσει ο καλύτερος. Επίσης δεν υπάρχει το αποτέλεσμα της ισοπαλίας ώστε να «στραβώσει» η επιτυχία μιας μεγάλης ομάδας.

Ποδόσφαιρο: Στο ποδόσφαιρο η Ελλάδα πήρε το Euro 2004, η Λέστερ το πρωτάθλημα Αγγλίας. Ελπίζω να σας κάλυψα.

Αντιθέτως στο Final 4 του μπάσκετ της Ευρωλίγκα ξέρουμε κάθε χρόνο τις 3 από τις 4 ομάδες που θα πάνε τα τελευταία χρόνια λόγω μπάτζετ! Στο ΝΒΑ τα ίδια. Οι Golden State Warriors δεν λείπουν από τους τελικούς τα τελευταία 5 χρόνια. Πριν από αυτό έφταναν στον τελικό για 4 συνεχόμενα χρόνια οι Miami Heat.

Όποια ομάδα έχει υψηλότερο μπάτζετ και καλύτερους παίκτες φτάνει στον τελικό 100% χωρίς να υπάρχουν ανατροπές. Πόσο μάλλον σε ένα πρωτάθλημα το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για εκπλήξεις αφού στα play off οι νικητές προκύπτουν από τεράστια σειρά αγώνων και όχι από 1 ως 3 αγώνες.

Νικητής: Ποδόσφαιρο (4-3)

 

Συγκινήσεις


Εδώ ετοιμαστείτε για μαλλιοτραβήγματα! Ναι, τα μπάζερ μπίτερ (σκοράρισμα και αλλαγή νικητή στην εκπνοή του χρόνου) στο μπάσκετ είναι πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα του ποδοσφαίρου. Ναι, το μπάσκετ προσφέρει περισσότερες φάσεις σε ένα παιχνίδι για επίτευξη του στόχου (καλάθι) άρα και περισσότερο θέαμα εφόσον ο στόχος επιτυγχάνεται συχνά. Έχεις περισσότερους λόγους να πανηγυρίσεις, αμυδρά όμως.

Στο ποδόσφαιρο θα μπει το γκολ πιο σπάνια. Θα μπεί το γκολ στο 93' ακόμη πιο σπάνια. Θα καθορίσει έναν νικητή στο τελευταίο δευτερόλεπτο ακόμη πιο σπάνια. Όταν όμως θα γίνει αυτό θα εκστασιαστείς. Θα χάσεις τα λογικά σου. Θα πανηγυρίσεις με την ψυχή σου.

Κι αν είσαι παίκτης; Θα πέσεις στο χορτάρι από την υπερπροσπάθεια μετά τη λήξη του αγώνα! Θα κλαις είτε έχασες είτε κέρδισες. Θα νιώθεις ότι μόλις τελείωσε ένας πόλεμος! Θα έχεις τρέξει όσο τρέχει ένας μαραθωνοδρόμος, θα έχεις «παλέψει» σώμα με σώμα με αντιπάλους όσο ένας παλαιστής, θα έχεις κάνει άλματα σαν αθλητής στίβου. Θα έχεις συρθεί στο έδαφος για τους συμπαίκτες σου. Θα βγάζεις την πίεση μιας ολόκληρης χρονιάς με τις αντιδράσεις σου. Θα πας στον κόσμο να πανηγυρίσεις, να κάνεις «όλε», ή απλά να τους ευχαριστήσεις -σε περίπτωση ήττας- και να τους γνέψεις χειροκροτώντας τους με δάκρυα στα μάτια, σαν να θέλεις να τους ζητήσεις συγνώμη που τους απογοήτευσες!



Είδατε ποτέ ομάδα μπάσκετ να κάνει «όλε» με τους οπαδούς; Παίκτες μπάσκετ να κλαίνε σαν μικρά παιδιά πεσμένα στο παρκέ; Όχι. Πανηγυρίζουν ένα κουβάρι για 3 λεπτά και μετά τέλος. Δίνουν τα χέρια με συμπαίκτες και αντιπάλους και αποχωρούν για τα αποδυτήρια με το χαμόγελο στα χείλη!

Είναι πολύ μεγαλύτερο το δέος που θα αισθανθείς μετά το τέλος μιας ανατροπής ποδοσφαίρου σε παιχνίδι παγκοσμίου βεληνεκούς (βλέπε Λίβερπουλ-Μπαρτσελόνα 4-0 ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ φέτος) σε σχέση με μια αντίστοιχη ανατροπή στο μπάσκετ. Ίσως σε αυτή τη συνθήκη να ευθύνεται και το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο με τους πολλαπλάσιους οπαδούς να τραγουδάνε για την ομάδα τους σε σχέση με το μπάσκετ. Όμως είναι μια πραγματική συνθήκη.



 

Νικητής: Ισοπαλία. Μεγαλύτερες συγκινήσεις το ποδόσφαιρο αλλά περισσότερες το μπάσκετ! 

 

Τελικό σκορ Ποδόσφαιρο-Μπάσκετ 4-3!


Στην πραγματικότητα αναλύσαμε τα δύο αντικειμενικά μεγαλύτερα αθλήματα του πλανήτη. Τα συγκρίναμε σε όλους τους τομείς με αρκετά αντικειμενικά κριτήρια και όλους τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην έκβαση του παιχνιδιού. Κάθε άθλημα είναι διαφορετικό. Προσφέρει δυνατά συναισθήματα, συγκινήσεις και έχει τις δικές του απαιτήσεις.

Μετά από ένα σημείο τελειώνουν τα συν και τα πλην και εισάγεται η προσωπική εκτίμηση του καθενός. Η αλήθεια όμως όσο κι αν μας αρέσει ή όχι είναι πως το ποδόσφαιρο είναι ο «Βασιλιάς των Σπορ»!

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης