Αναπτύσσοντας Την Ιδιοδεκτικότητα
Το αισθητηριακό σύστημα που αναπτύσσεται πρώτο στον άνθρωπο είναι το αιθουσαίο. Το σύστημα αυτό ελέγχει την αίσθηση της κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις, προσαρμόζει το σώμα σε κάθε φυσική αλλαγή στάσης και μας διατηρεί σε ισορροπία. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από το σύστημα αυτό είναι για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με το χώρο και ό,τι βρίσκεται γύρω μας.


Τί είναι η Ιδιοδεκτικότητα


Μέρος του αιθουσαίου είναι η ιδιοδεκτικότητα, δηλαδή η αίσθηση συνειδητοποίησης των μυών. Συγκεκριμένα, ιδιοδεκτικοί υποδοχείς που εντοπίζονται στο δέρμα, τους συνδέσμους, τις μυϊκές ίνες και τους χόνδρους παρέχουν την αίσθηση της στάσης και της κίνησης και πληροφορούν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Ο συντονισμός της κίνησης στο χώρο ορίζεται ως κιναισθητική ικανότητα. Καθένας έχει διαφορετικού βαθμού ιδιοδεκτικότητα ή κιναισθητική ικανότητα.

Πρόκειται για δύο ικανότητες οι οποίες μπορεί να μειωθούν μετά από τραυματισμό, αλλά υπάρχουν τρόποι και να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό μέσω ασκήσεων ισορροπίας, συντονισμού και επανεκπαίδευσης των κινήσεων. Ένας ευχάριστος τρόπος τα παιδιά να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τις ιδιοδεκτικές και κιναισθητικές τους δεξιότητες είναι μέσω παιχνιδιών που εμπεριέχουν τις εξής κινήσεις:

  • Ισορροπία σε διάφορες θέσεις και επιφάνειες

  • Κρέμασμα με τα χέρια σε ένα μονόζυγο

  • Άρση και μεταφορά αντικειμένων διαφόρων βαρών με διαφορετικούς τρόπους

  • Σπρώξιμο και τράβηγμα αντικειμένων στο χώρο, όπως ένα σχοινί από δύο ομάδες παιδιών

  • Περπάτημα στο χώρο ισορροπώντας ένα ελαφρύ αντικείμενο πάνω στο κεφάλι

  • Κάνοντας κινήσεις με τα μάτια κλειστά, αποκλείοντας έτσι το οπτικό ερέθισμα

  • Έναρξη κίνησης μετά από σφύριγμα, ενεργοποιώντας δηλαδή το ακουστικό ερέθισμα

  • Εκτέλεση κίνησης με τη μέθοδο του «καθρέφτη»

  • Άλματα σε τραμπολίνο με ένα, δύο πόδια ή εναλλάξ


Τα παραπάνω είναι μία πολύ ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά η οποία τους παρέχει σημαντικά οφέλη για την σωματική και νοητική τους υγεία. Παρέχοντας πολυαισθητηριακές εμπειρίες μπορούμε να έχουμε σπουδαία αποτελέσματα στο μέλλον. Στην πραγματικότητα η ανάπτυξη της ιδιοδεκτικότητας αποτελεί ικανότητα πρόληψης τραυματισμών, καθώς πρόκειται για την δυνατότητα του οργανισμού να επαναφέρει τους ανθρώπινους μύες στην φυσιολογική τους θέση γρήγορα.

Ισαβέλλα Βούρου