Αναπτύσσοντας Την Αυτοεκτίμηση Του Παιδιού Σας
Μερικές φορές είναι εύκολο να παρατηρήσετε πότε τα παιδιά φαίνεται να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και πότε όχι. Περιγράφουμε συχνά αυτή την ιδέα να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας ως «αυτοεκτίμηση».

 

Τα παιδιά που έχουν υγιή αυτοεκτίμηση τείνουν να:


-Αισθάνονται αποδεκτά και ότι αξίζουν,
-Αισθάνονται σίγουρα ότι μπορούν να κάνουν ό, τι αναμένεται από αυτά,
-Αισθάνονται περήφανα όταν κάνουν κάτι σωστά,
-Σκέφτονται καλά πράγματα για τον εαυτό τους,
-Αισθάνονται προετοιμασμένα τις για καθημερινές προκλήσεις.

 

Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά:


-Κάνουν σκληρή κριτική στον εαυτό τους,
-Αισθάνονται ανασφαλή ή όχι τόσο καλά όσο τα υπόλοιπα παιδιά,
-Επικεντρώνονται σε όσα δεν μπορούν να επιτύχουν και όχι σε όσα έχουν καταφέρει,
-Δεν έχουν αυτοπεποίθηση,
-Αμφισβητούν την ικανότητά τους να καταφέρουν οτιδήποτε.

 

Γιατί η αυτοεκτίμηση έχει σημασία;


Όταν τα παιδιά αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, αυτό το συναίσθημα τα οδηγεί κατευθείαν στην επιτυχία σε όλα τα επίπεδα. Από τις επιδόσεις τους στο σχολείο έως τη συναναστροφή τους με τα άλλα παιδιά και τις φιλίες τους. Τα θετικά συναισθήματα, όπως η αυτο-αποδοχή ή η αυτοπεποίθηση, βοηθούν τα παιδιά να δοκιμάζουν νέες προκλήσεις, να αντιμετωπίζουν τα λάθη και να προσπαθούν ξανά. Η υπερηφάνεια στις ικανότητες και τα επιτεύγματά τους βοηθά τα παιδιά να κάνουν το καλύτερο δυνατό.

Αντίθετα, τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αισθάνονται αβέβαια για τον εαυτό τους. Αν νομίζουν ότι άλλοι δεν θα τα δεχτούν, μπορεί να μην συμμετέχουν τόσο συχνά. Μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους να αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς και να έχουν μεγάλη δυσκολία να στηριχθούν στα πόδια τους και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τα παιδιά που δεν αναμένουν να κάνουν καλά μπορούν να αποφύγουν τις προκλήσεις, να εγκαταλείψουν εύκολα ή να μην μπορούν να ανακάμψουν μετά από κάποιο λάθος.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία. Μπορεί να αφήσει τα παιδιά να αποστασιοποιηθούν από το άγχος του τρόπου αντιμετώπισης των καθημερινών προκλήσεων.

 

boost self estime

 

Πώς αναπτύσσεται η αυτοεκτίμηση;


Σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι μπορεί να σκεφτούν, η αυτοεκτίμηση δεν έρχεται με το να λέτε στα παιδιά ότι είναι υπέροχα, ειδικά και μεγάλα (αν και είναι!). Το να δίνετε σε κάθε παιδί τρόπαιο δεν βοηθά την αυτοεκτίμηση τους. Πράγματι, είναι δυνατό για τα παιδιά να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους, ακόμη και όταν αποτυγχάνουν.

Όταν τα παιδιά ανταγωνίζονται – κερδίζουν ή χάνουν – βλέπουν ότι η δική τους σκληρή δουλειά και πρακτική μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Η απόκτηση ενός βραβείου συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση μόνο όταν ένα παιδί γνωρίζει ότι το κέρδισε.

 

Η αυτοεκτίμηση είναι το αποτέλεσμα εμπειριών που βοηθούν ένα παιδί να αισθάνεται ικανό, αποτελεσματικό και αποδεκτό.


-Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν τα πράγματα για τον εαυτό τους και αισθάνονται υπερήφανα για το τι μπορούν να κάνουν, αισθάνονται ικανά.
-Τα παιδιά νιώθουν αποτελεσματικά όταν βλέπουν ότι τα καλά πράγματα προέρχονται από προσπάθειες όπως σκληρή προσπάθεια, πλησίαση ενός στόχου ή πρόοδος. Για παράδειγμα, τα παιδιά που συμμετέχουν σε ένα έργο εξυπηρέτησης αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους όταν βλέπουν πώς έχουν σημασία οι ενέργειές τους.
-Όταν τα παιδιά αισθάνονται αποδεκτά και κατανοητά από έναν γονέα ή κάποιον κοντά, είναι πιθανό να αποδεχθούν και τους εαυτούς τους. Τα καλά τους συναισθήματα για τον εαυτό τους πολλαπλασιάζονται καθώς οι γονείς επαινούν καλές συμπεριφορές, βοηθούν όταν χρειάζεται και δίνουν κίνητρα και υποστήριξη.

 

Πώς οι γονείς μπορούν να καλλιεργήσουν αυτοεκτίμηση;


Η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Και αν είναι χαμηλή, μπορεί να αναπτυχθεί. Εδώ είναι τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς:

Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να κάνει πράγματα. Σε κάθε ηλικία, υπάρχουν νέα πράγματα για τα παιδιά να μάθουν. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, η μάθηση για να κρατάτε ένα φλιτζάνι ή να κάνετε τα πρώτα βήματα δημιουργεί μια αίσθηση κυριότητας και απόλαυσης. Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας, τα πράγματα όπως να μάθουν να ντύνονται, να διαβάζουν ή να οδηγούν μια μοτοσικλέτα παρέχουν τέλειες ευκαιρίες για την αυτοεκτίμησή τους.

-Όταν διδάσκεται τα παιδιά πώς να κάνουν τα πράγματα, δείξτε τους και βοηθήστε τα αρχικά για να το πετύχουν. Τότε αφήστε τους να κάνουν ό, τι μπορούν, ακόμα κι αν κάνουν λάθη. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει πολλές ευκαιρίες να μάθει, να δοκιμάσει και να αισθανθεί υπερήφανο. Μην κάνετε νέες προκλήσεις πολύ εύκολα – ή πολύ σκληρές.

-Επαινέστε το παιδί σας, αλλά το κάνετε με σύνεση. Φυσικά, είναι καλό να επαινέσετε τα παιδιά. Ο έπαινος σας είναι ένας τρόπος να δείξετε ότι είστε περήφανοι. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι μερικοί τρόποι να επαινούν τα παιδιά μπορούν πραγματικά να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Επαινέστε τα λοιπόν όπου είναι καλά και διορθώστε παρέα όσα κάνει λάθος.

-Να είστε ένα καλό πρότυπο. Όταν καταβάλλετε προσπάθεια σε καθημερινές εργασίες (όπως να γεμίζετε τα φύλλα, να φτιάχνετε το γεύμα, να καθαρίζετε τα πιάτα ή να πλένετε το αυτοκίνητο), δίνετε ένα καλό παράδειγμα. Το παιδί σας μαθαίνει να κάνει προσπάθεια για να επιτύχει οποιαδήποτε δουλειά, όπως να καθαρίσει τα παιχνίδια ή να κάνει το κρεβάτι.

Επίσης, μετράει το μοντέλο της σωστής στάσης. Όταν κάνετε τα καθήκοντα σας χαρούμενα (ή τουλάχιστον χωρίς να γκρινιάζετε ή παραπονιέστε), διδάσκετε στο παιδί σας να κάνει το ίδιο. Όταν αποφύγετε να κάνετε άτσαλα και βιαστικά τις δουλειές και να υπερηφανεύεστε για μια καλή δουλειά, διδάσκετε και στο παιδί σας να το κάνει αυτό.

-Απαγορεύστε την σκληρή κριτική. Τα μηνύματα που ακούνε τα παιδιά για τον εαυτό τους από τους άλλους μεταφράζονται εύκολα στο πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους. Οι σκληρές λέξεις («Είσαι τόσο τεμπέληδες!») είναι επιβλαβείς, δεν είναι κίνητρα. Όταν τα παιδιά απορροφούν αρνητικά μηνύματα για τον εαυτό τους, αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους και ενεργούν ανάλογα.

-Εστιάστε στα δυνατά σημεία. Δώστε προσοχή σε αυτό που κάνει το παιδί σας καλά και απολαμβάνει. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει ευκαιρίες να αναπτύξει αυτές τις ικανότητες. Η βελτίωση των δυνατοτήτων είναι καλύτερη από την εστίαση στις αδυναμίες, αν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους και να επιτύχουν.

 

ΠΗΓΗ