Ανακάλυψε Ποιο Είναι Το Κατάλληλο Άθλημα Για Το Παιδί Σου
Η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή του φυσική κατάσταση αλλά και για την ανάπτυξη των κοινωνικών του δεξιοτήτων. Ως γονέας λοιπόν, νοιάζεσαι το παιδί σου και θέλεις το καλύτερο για αυτό. Αλλά η επιλογή δραστηριοτήτων που θα είναι διασκεδαστικές και εποικοδομητικές μπορεί να είναι μια αρκετά δύσκολη απόφαση. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, από μαθήματα μουσικής και τον αθλητισμό έως τα χόμπι και το χορό, όλα τα καλλιεργούν σπουδαίες συνήθειες, αρχές και δεξιότητες στο παιδί.

Έπειτα, υπάρχει το ερώτημα να αφήσεις το παιδί σου να επιλέξει τις δικές του δραστηριότητες έναντι της επιλογής των δραστηριοτήτων που θεωρείς καλύτερο ή να το πιέσεις να αρχίσει κάτι που εσύ θεωρείς ιδανικό; Κάπως έτσι ξεκινάει το μεγάλο μπέρδεμα. Για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή θα πρέπει να ξεκινήσεις κάνοντας τις παρακάτω γενικές ερωτήσεις.

 

kid dad sports

 

Να κάνει αρκετές οι δραστηριότητες;


Πάρα πολλές δραστηριότητες:
Αν εσύ κουράζεσαι να το πηγαίνεις από την μια στην άλλη φαντάσου πόσο κουρασμένο θα είναι το παιδί σου. Οι δραστηριότητες θα πρέπει να το γεμίζουν χαρούμενες, διασκεδαστικές στιγμές και γνώση όχι αφόρητη κούραση.

Όχι αρκετές δραστηριότητες:
Αν το παιδί σε τρελαίνει ότι βαριέται μέσα στο σπίτι, ίσως δεν κάνει αρκετές δραστηριότητες. Θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να ξεκινήσει μια νέα δραστηριότητα και να αλλάξει το πρόγραμμά του.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου. Εάν το παιδί σου περνάει μια ολόκληρη μέρα στο σχολείο, μην του γεμίζεις υπερβολικά το πρόγραμμα. Βεβαιώσου ότι έχετε αρκετό χρόνο για να κάνει τα μαθήματά του αλλά και να κοιμηθεί αρκετές ώρες, που είναι υψίστης σημασίας για την υγιή ανάπτυξη. Ενθάρρυνε το παιδί σου να επιλέξει μια δραστηριότητα που πιστεύει ότι θα είναι διασκεδαστική. Η παιδική ηλικία είναι η καλύτερη στιγμή για να εξερευνήσει τις διάφορες επιλογές του, να το υποστηρίξεις!

 

Τι είδος άσκησης είναι καλύτερο για το παιδί σου;


Η καλύτερη δραστηριότητα για το παιδί είναι αυτή που το ενδιαφέρει. Εάν το παιδί σου είναι αρκετά μεγάλο για να εκφράσει ενδιαφέρον για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, άκουσε το! Τα δοκιμαστικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθεις ποιες δραστηριότητες θα συμμετάσχει ευχάριστα το παιδί. Είναι συνήθως δωρεάν ή προεξοφλημένες για πρώτη φορά. Αν οι δοκιμές δεν είναι μια επιλογή, παρουσίασε στο παιδί σου μερικές επιλογές και άφησε το να επιλέξει (αν υποτεθεί ότι είναι αρκετά μεγάλοι για να έχουν προτίμηση).

Εάν ο παιδίατρος ή ο δάσκαλος του παιδιού πρότεινε τη συμμετοχή σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα για συγκεκριμένο λόγο (όπως περισσότερη άσκηση) αλλά το παιδί σου έχει μηδενικό ενδιαφέρον για αυτό, μπορεί να χρειαστεί περισσότερη από μια μικρή ενθάρρυνση.

 

Μερικές από αυτές τις τακτικές:


-Ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα με έναν φίλο.
-Χρησιμοποίησε κάποια κίνητρα ή ανταμοιβές αποφεύγοντας τις υπερβολές.
-Επίτρεψε στο παιδί να επιλέξει τη δική του δραστηριότητα ως ανταμοιβή για την ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας της επιλογής σου.
-Ξεκινήστε περισσότερες από μία δραστηριότητες, εάν το πρόγραμμα το επιτρέπει.
-Το κόστος είναι πάντα ένας παράγοντας. Σε γενικές γραμμές, οι δραστηριότητες του συλλόγου μπορεί να είναι λιγότερο ακριβές από τα ιδιωτικά ή ημι-ιδιωτικά μαθήματα και δεν απαιτούν απαραιτήτως τη δέσμευση για ένα ορισμένο αριθμό μαθημάτων.
-Εξέτασε την απόσταση από την οποία είναι η δραστηριότητα. Θα χρειαστεί να πάρεις το παιδί από το σχολείο και να οδηγήσεις 45 λεπτά σε μια δραστηριότητα; Αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ημέρα σου! Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τις δραστηριότητες που βρίσκονται μακριά από το σπίτι, αλλά να έχεις κατά νου το χρόνο οδήγησης και το κόστος (και τα σνακ που χρειάζονται στο αυτοκίνητο).

 

Ποιο είναι το σωστό για το παιδί;


Κάθε παιδί έχει διαφορετικές δυνάμεις και αδυναμίες. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το σετ δεξιοτήτων του παιδιού και να ελαχιστοποιηθούν οι αδυναμίες σε ένα φιλικό, χαλαρό περιβάλλον. Εδώ είναι μια ανάλυση των τύπων των δραστηριοτήτων και πώς μπορούν να βοηθήσουν στη θετική ανάπτυξη του παιδιού σου:

Τα ομαδικά αθλήματα (για παράδειγμα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλευ) μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη:

-Προσοχής / εστίασης
-Φυσικής ικανότητας / αντοχής
-Μεγάλων δεξιοτήτων κινητικότητας (τρέξιμο, άλμα, κλοτσιές, ισορροπία, συντονισμός)
-Κοινωνικών δεξιοτήτων (ομαδική εργασία, αθλητισμός, επικοινωνία, ηγεσία)
-Συμπεριφοράς (πειθαρχία, διαχείριση θυμού, βεβαιότητα / συστολή, έλεγχος παρορμήσεων)
-Τα ομαδικά αθλήματα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα ατομικά αθλήματα για παιδιά κάτω των 4 ετών. Αυτό μπορεί να μην ισχύει για τα μεγαλύτερα παιδιά και ο αθλητισμός μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστικός.

Τα ατομικά αθλήματα (για παράδειγμα: γυμναστική, χορός, τένις, καράτε) μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη:

-Προσοχής / εστίασης
-Φυσική ικανότητας / αντοχής
-Κινητικών δεξιοτήτων
-Κοινωνικών δεξιοτήτων (ειδικά σε ανταγωνιστικά ατομικά αθλήματα)
-Συμπεριφοράς
-Αυτοεκτίμησης / ευαισθητοποίησης (για τα παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι καλύτερα να ξεκινήσουν με μη-ανταγωνιστικά αθλήματα)
-Γνωστικών δεξιοτήτων (μάθηση, διεύρυνση της εκπαίδευσης)

 

Οι τέχνες είναι γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Εάν έχετε ένα παιδί που χρειάζεται συμβουλευτικές υπηρεσίες (συναισθηματική, συμπεριφορική ή άλλη) και απολαμβάνει καλλιτεχνικές δραστηριότητες, δοκιμάστε την τέχνη, το δράμα ή τη μουσικοθεραπεία).

 

ΠΗΓΗ