7 Tips Για Να Βελτιώσεις Το Σουτ Σου!
«Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποτύχεις 100% είναι να μην σουτάρεις!» -Wayne Gretzky

O Wayne Gretzky μπορεί να είναι επαγγελματίας παίκτης του χόκεΐ επι πάγου, η παραπάνω άποψη του όμως σχετικά με την επιτυχία των στόχων είναι πέρα για πέρα αληθινή για κάθε σπορ, συμπεριλαμβανομένου και του ποδοσφαίρου. Η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη απόλαυση στο αγαπημένο μας άθλημα είναι η επίτευξη των γκολ. Κάποιοι σκοράρουν πιο εύκολα γιατί είναι και η δουλειά τους μέσα στο γήπεδο να το κάνουν, κάποιοι άλλοι σκοράρουν λιγότερο είτε λόγω της θέσης τους στον αγωνιστικό χώρο ο οποίος δεν τους ευνοεί, είτε λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μπορούν να σκοράρουν αρκεί να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και να πιστεύουν στις δυνάμεις τους την κρίσιμη στιγμή που πρέπει να χτυπήσουν τη μπάλα.

Πάμε να δούμε 7 καλές συμβουλές που θα σε κάνουν να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στο σουτ:

 1. Πρόσεξε με μια γρήγορη ματιά τη θέση του τερματοφύλακα. Ίσως να έχει αφήσει ένα κενό που μπορείς να εκμεταλλευτείς!

 2. Επέλεξε τον τρόπο που θα σουτάρεις. Από τη θέση που βρίσκεσαι ίσως να χρειάζεται να κάνεις ένα τεχνικό σουτ βάζοντας φάλτσο στην μπάλα χτυπώντας την στο πλάι, αλλά ένα ευθύβολο δυνατό σουτ ίσως είναι πιο αποδοτικό εκείνη τη στιγμή

 3. Τοποθέτησε το πόδι με το οποίο στηρίζεις το σώμα σου κατά τη διάρκεια του σουτ, ακριβώς δίπλα στη μπάλα. Ούτε πιο μπροστά από αυτή, ούτε πιο πίσω.

 4. Κράτα το κεφάλι σου χαμηλά και τα μάτια σου καρφωμένα επάνω στη μπάλα την ώρα που σουτάρεις

 5. Κράτα το σώμα σου έτσι ώστε να έχει μια κλίση προς την μπάλα σχεδόν σαν να σκύβεις

 6. Ειδικά όταν η μπάλα είναι σε κίνηση προσπάθησε να την κλωτσήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται στο κέντρο της επιφάνειας της. Έτσι θα αποφύγεις τα άστοχα σουτ

 7. Διατήρησε την ψυχραιμία σου


Μην ξεχνάς πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η συμβουλή στο No 7. Το μεγαλύτερο μυστικό για να γίνει κάποιος δεινός σκόρερ είναι να διατηρεί την ψυχραιμία του και να πιστεύει στον εαυτό του. Όλοι μπορούν να σκοράρουν εξάλλου αλλά τι είναι αυτό που κάνει να ξεχωρίζει έναν παγκόσμιας κλάσης παίκτη από έναν μέτριο; Μα φυσικά η ψυχραιμία κατά τη διάρκεια ενός αγώνα! Έχεις την ψυχραιμία να αναλάβεις το τελευταίο πέναλτι της ομάδας σου στον μεγάλο τελικό και να σκοράρεις; Θα μείνεις στην ιστορία!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΟΥ ΣΤΟ ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ  • Σημάδεψε την μια από τις 2 γωνίες του τέρματος. Υπάρχει μια πιθανότητα η μπάλα να πάει στην μια από τις δύο μεριές όπου ο τερματοφύλακας έχει αδυναμία. Αν σουτάρεις στο κέντρο της εστίας οι πιθανότητες είναι υπέρ του τερματοφύλακα

  • Σημάδεψε χαμηλά ώστε η μπάλα να μην παίρνει μεγάλο ύψος από το έδαφος. Είναι πολύ πιο δύσκολο για τον τερματοφύλακα να αποκρούσει ένα σουτ παράλληλα με το έδαφος γιατί έχει περισσότερη απόσταση να διανύσει μέχρι να έρθει σε επαφή με τη μπάλα. Σκέψου ότι είναι πιο εύκολο γι αυτόν να πηδήξει και να αποκρούσει με τα χέρια, παρά να πέσει στο έδαφος, να προσγειώσει το κορμί του και παράλληλα να πιάσει και τη μπάλα

  • Προσπάθησε να σημαδέψεις την ανοιχτή γωνία του τερματοφύλακα. Ακόμη και αν σου αποκρούσει το σουτ υπάρχει η πιθανότητα στη συνέχεια η μπάλα να «στρωθεί» σε ευνοΐκή θέση για κάποιον συμπαίκτη σου ο οποίος με τον τερματοφύλακα εξουδετερωμένο θα μπορεί εύκολα να σκοράρει. Σκέψου πως αν σημαδέψεις στην κλειστή του γωνία και αποκρούσει στην καλύτερη περίπτωση η μπάλα να καταλήξει κόρνερ.
ΠΟΙΑ ΣΟΥΤ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ?

Πάντα είναι πιο «γλυκό» όταν το σουτ μας πηγαίνει στη γωνία του τέρματος, όλοι ονειρευόμαστε να σκοράρουμε συνέχεια με το τέλειο σουτ στο «γάμα» της εστίας, είναι όμως σωστός αυτός ο τρόπος σκέψης πριν επιχειρήσουμε να σουτάρουμε; Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία μετά από μια έρευνα σουτ που επιχειρήθηκαν σε μια εστία με τερματοφύλακα από το σημείο του πέναλτι. Αναφέρονται τα σημεία στα οποία έστειλαν τη μπάλα οι παίκτες και το ποσοστό της επίτευξης των γκολ:

   • ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΩΝΙΑ: 8%

   • ΕΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΓΩΝΙΑ: 5%

   • ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ: 4%


ΩΧ! Τελικά το να σημαδεύεις στα «παραθυράκια» της εστίας δεν σου δίνει πολλές πιθανότητες να σκοράρεις!

   • ΜΕΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 7%

   • ΜΕΣΗ ΔΕΞΙΑ: 6%

   • ΜΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ: 8%


Εδώ παρατηρούμε ότι όταν σούταραν οι παίκτες δίνοντας μέτριο ύψος στη μπάλα είχαν περισσότερες εύστοχες προσπάθειες όταν σημάδεψαν το κέντρο της εστίας παρά όταν επέλεξαν μια πλευρά για να στείλουν τη μπάλα. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως είπαμε και πριν είναι εύκολο για έναν τερματοφύλακα όταν η μπάλα βρίσκεται στο ύψος εκκίνησης των χεριών του να κάνει την εκτίναξη και να την αποκρούσει.

   • ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 22%

   • ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ: 19%

   • ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ: 21%


Κοιτάξτε αναλυτικά τα στατιστικά: Το 62% των γκολ επιτεύχθηκαν όταν η μπάλα πήγε χαμηλά! Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους τερματοφύλακες, ειδικά όταν αυτοί είναι ψηλοί, να πέσουν κάτω στο έδαφος και να αποκρούσουν τη μπάλα. Είναι πιο εύκολο και πιο φυσικό γι αυτούς να πηδάνε ψηλά.

Επίσης άλλο ένα ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι το 67% των σουτ που πήγαν στις γωνίες ήταν εύστοχα, έναντι του 33% των σουτ που πήγαν στο κέντρο της εστίας ανεξαρτήτως ύψους.

Αν λοιπόν λάβουμε υπ’ όψιν μας όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία και τα συγκρίνουμε θα καταλήξουμε ότι τα χαμηλά σουτ κοντά στις γωνίες του τέρματος έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας ώστε να επιτευχθεί το πολυπόθητο γκολ.

Όπως και για κάθε άλλη τεχνική στο ποδόσφαιρο, έτσι και το σουτ χρειάζεται προπόνηση ώστε να βελτιωθείς. Ευτυχώς, οι τεχνικές για τα σουτ μοιάζουν με τις τεχνικές για τις πάσες και έτσι κάνοντας προπόνηση σε αυτά τα χτυπήματα της μπάλας, μπορείς να βελτιώνεσαι παράλληλα και στους δύο τομείς την ίδια στιγμή.

Αλλά μην ξεχνάς ότι το πιο σημαντικό απ όλα είναι κάθε φορά που βλέπεις το τέρμα από καλή θέση, να τολμάς να σουτάρεις! Όπως είπαμε και στην αρχή, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχεις 100% να βάλεις γκολ αν δεν τολμήσεις να σουτάρεις. Ο μόνος τρόπος φυσικά για να σε βοηθήσουν οι παραπάνω συμβουλές να βελτιωθείς είναι να τις κάνεις πράξη τόσο στην προπόνηση, όσο και στον αγώνα.