5 Λόγοι Για Τους Οποίους Νιώθουμε Υποτονικοί Κατά Την Διάρκεια Της Προπόνησης
Πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε ατονία κατά την διάρκεια της γυμναστικής ή μιας προπόνησης κάτι που δεν οφείλεται πάντα στις αθλητικές μας επιδόσεις.
Αν το ψάξει κανείς λίγο παραπάνω, αντιλαμβάνεται πως διάφοροι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζονται από την καθημερινότητα μας μπορεί να μειώσουν την ενέργεια μας αρνητικά.

floppy

Παρακάτω θα σας αναφέρουμε κάποιους από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους δεν αποδίδουμε στην προπόνηση μας αλλά και σε διάφορες δραστηριότητες της ημέρας.

 

1. Αναιμία


Αυτή η νόσος έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να έχει πολύ λίγα κύτταρα, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο, έτσι περιορίζεται η ποσότητα οξυγόνου στο σώμα. Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι όσο μειώνεται το οξυγόνο στα κύτταρα, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποδώσει σωστά ο αθλητής. Τέλος άλλες ενδείξεις αναιμίας είναι η αυπνία, ζαλάδες, μυϊκοί πόνοι.

 

2. Αφυδάτωση


Όσο λιγότερο νερό πίνουμε, τόσο δυσκολότερη γίνεται η κυκλοφορία του αίματος, έτσι κάνει πιο περίπλοκη την λειτουργία της καρδιάς. Όταν ιδρώνουμε πολύ, εκτός από νερό αποβάλεις και άλλα υγρά όπως τους ηλεκτρολύτες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των κυττάρων. Άρα λοιπόν το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πίνουμε αρκετή ποσότητα νερού κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς και φυσικούς χυμούς.

 

3. Αλλεργία και άσθμα


Δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεται βήχας , πόνος στο στήθος ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή μετά από μια προπόνηση. Υπάρχει περίπτωση να έχεις άσθμα η κάποιου είδους αλλεργίας, γι’ αυτό καλό θα είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

 

4. Έλλειψη ύπνου


Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την απόδοση μας κατά την διάρκεια της ημέρας είτε της άσκησης είναι ο ύπνος. Είναι αρκετές οι φορές που δεν δίνουμε την απαραίτητη σημασία στον χρόνο που θα κοιμηθούμε, και αυτό μπορεί να συμβεί λόγο του πιεστικού προγράμματος μια δύσκολης μέρας. Είναι λογικό όταν δεν ξεκουράζεσαι όσο πρέπει να μειώνεται και η ενέργεια σου και να νιώθεις υποτονικός. Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που δεν θα νιώθεις και τόσο ορεξάτος στην προπόνηση, σκέψου πόσο χρόνο αφιέρωσες στο να ξεκουραστείς.

 

5. Θυροειδής


Ο υποθυρεοειδισμός, στον οποίο ο μικρός αδένας με σχήμα πεταλούδας στο λαιμό δεν εκκρίνει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη, μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενέργειας καθώς και αύξηση βάρους, κατάθλιψη και μυϊκό πόνο. Άρα λοιπόν αν αισθάνεσαι κουρασμένος την ώρα της προπόνησης και δεν βρίσκεις κάποιο άλλο αίτιο τότε καλό θα είναι να επισκεφθείς ον γιατρό σου.

 

Η πρόληψη είναι σημαντική


Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε πως είναι σημαντικό κάθε φορά που αισθανόμαστε μια αδυναμία ή ατονία να δίνουμε και την ανάλογη σημασία ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως σε κάποια δυσάρεστη κατάσταση. Οι εξετάσεις υγείας πρέπει να αποτελούν ρουτίνα για έναν αθλητή είτε πρόκειται για ερασιτέχνη είτε για επαγγελματία.

Η σωστή διατροφή, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η συχνή άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός υγιούς ατόμου και βοηθάνε στην πρόληψη μιας τεράστιας σειράς παθήσεων.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις μια ιδιαίτερη αδιαθεσία μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου!

Επιμέλεια Στέλιος Μπάμπαλης
Συντακτική ομάδα Αthlometrix