5 Ασκήσεις Που Συμβάλουν Στην Εκγύμανση Των Μυών Της Πλάτης
H πλάτη είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους μύες πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Στη καθημερινότητα μας χρησιμοποιούμε σχεδόν συνέχεια τους μύες της πλάτης, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα όπως το να σηκώσουμε σακούλες με ψώνια. Λόγω του ότι δεν μπορούμε να δούμε την πλάτη μας, εκτός αν χρησιμοποιήσουμε καθρέφτη, πολλές φορές την παραμελούμε και συνήθως προτιμάμε να γυμνάζουμε περισσότερο τους θωρακικούς μύες και τα χέρια. Αυτό είναι τεράστιο λάθος καθώς η πλάτη είναι πολύ μεγαλύτερη και εξίσου σημαντική με τους υπόλοιπους μύες. Παρακάτω θα δούμε 5 γυμναστηριακές ασκήσεις πλάτης που καλύπτουν όλο το εύρος της.

 

1.ΕΛΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΝΟΖΥΓΟ
Ίσως η βασικότερη άσκηση πλάτης η οποία εκτελείται ουσιαστικά με το δικό μας βάρος, μπορεί να εκτελεστεί με διάφορες μεθόδους (ανοιχτή-κλειστή λαβή) και με πολλούς παράγοντες δυσκολίας ( τοποθέτηση έξτρα κιλών πάνω στο σώμα). Με τις έλξεις δεν γυμνάζεις μόνο την πλάτη σου αλλά και τα χέρια σου, μέση, κοιλιακούς.

 

2.ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ
Μπορεί να εκτελεστεί είτε σε όρθια στάση (αλτήρες-μπάρα) είτε σε καθιστή στο μηχάνημα. Γυμνάζει την ωμοπλάτη, πλατύ ραχιαίο και πρόσθιο οδοντωτό.

 

 

 

3.ΑΡΣΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
Μία από τις πιο παρεξηγημένες ασκήσεις όχι μόνο λόγω του ονόματος της αλλά και από τον τρόπο εκτέλεσης της. Οι άρσεις είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις καθώς γυμνάζουν όλο το σώμα κυριολεκτικά, αλλά επίσης είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και θέλει προσοχή κατά την εκτέλεση της. Οι μύες που γυμνάζονται εκτός από την πλάτη είναι οπίσθιοι μηριαίοι , ραχιαίοι, κοιλιακοί, ώμοι και χέρια.

 

4.ΕΜΠΡΟΣΘΟΛΕΜΙΕΣ ΕΛΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ
Μία από τις πιο κλασσικές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν για πλάτη. Είναι σαν να κάνεις μονόζυγο με τη διαφορά πως είσαι καθιστός και γίνεται πιο σταθερή κίνηση και σίγουρα είναι πιο εύκολη από τις έλξεις.

 

5.ΡΑΧΙΑΙΟΙ
Η βασικότερη άσκηση για να γυμνάσεις την μέση σου, μπορεί να εκτελεστεί είτε στο μηχάνημα ραχιαίων είτε σε στρώμα κοιλιακών από πρηνή θέση

 

Επιμέλεια: Παπάζογλου Φίλιππος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix