5 Ασκήσεις με τις Οποίες Μπορείς να Βελτιώσεις το Χρόνο Αντίδρασής σου
Ο χρόνος αντίδρασης μετριέται από την εμφάνιση του ερεθίσματος, οπτικού ή ακουστικού, μέχρι την έναρξη της κίνησης. Στον αθλητισμό το να αντιδρά κανείς γρήγορα είναι μία δεξιότητα η οποία μπορεί να κάνει τον αθλητή να ξεχωρίζει. Όλα τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν εναλλαγές ερεθισμάτων που αναγκάζουν τον αθλητή να αντιδράσει πολύ γρήγορα και να προσαρμοστεί σε αυτές. Στην άμυνα για παράδειγμα στο μπάσκετ, όταν ο επιθετικός πασάρει σε συμπαίκτη του, ο αμυντικός απλώνει ασυναίσθητα το χέρι του στη μεριά της μπάλας. Όσο πιο γρήγορα ο αμυντικός εκτελέσει αυτή την κίνηση, τόσο πιο εφικτό θα γίνει το να καταφέρει να ανακόψει την πορεία της μπάλας.

Όλη αυτή η διαδικασία έχει άμεση σχέση με το νευρικό σύστημα και την ικανότητά του να λαμβάνει και να μεταφέρει το μήνυμα στους μυς. Στη συνέχεια όσο πιο προπονημένο είναι το μυϊκό σύστημα τόσο πιο γρήγορα θα αντιδράσει στο ερέθισμα.

 

fitlight

 

Ασκήσεις Βελτίωσης Του Χρόνου Αντίδρασης για Διάφορα Αθλήματα  •  Αντίδραση σε ακουστικό ερέθισμα από εδραία θέση


Ο αθλητής τοποθετείται σε εδραία θέση με πλάτη στον προπονητή. Ο προπονητής σφυρίζει και πετάει μία μπάλα ψηλά. Ο αθλητής με το άκουσμα του ερεθίσματος πρέπει να σηκωθεί, να τρέξει γρήγορα και να πιάσει την μπάλα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον αθλητή σε πρηνή θέση.

  • Άλμα μετά από ακουστικό ερέθισμα


Ο αθλητής στέκεται όρθιος με πλάτη στον προπονητή. Αν ο προπονητής σφυρίξει παρατεταμένα, ο αθλητής θα πρέπει να εκτελέσει γρήγορο κατακόρυφο άλμα. Στην περίπτωση όμως που ακουστεί ένα παλαμάκι, τότε ο αθλητής θα πρέπει να εκτελέσει άλμα με στροφή ώστε να προσγειωθεί με μέτωπο στον προπονητή.

 

  • Μουσικές καρέκλες


Εάν οι αθλητές είναι 10 τοποθετούμε στο χώρο 9 καρέκλες. Κατά τη διάρκεια της άσκησης (παιχνιδιού), ακούγεται μουσική. Τη στιγμή που η μουσική θα σταματήσει, πρέπει όλοι οι παίκτες να καθίσουν σε μία καρέκλα. Ο αθλητής που θα μείνει όρθιος βγαίνει από το παιχνίδι, όπως και μία καρέκλα. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να μείνει ένας παίκτης.

 

  • Κίνηση ανάλογα με το χρώμα


Τοποθετούνται στο χώρο 4 κώνοι διαφορετικού χρώματος σε σχήμα σταυρού. Ο αθλητής παίρνει θέση στο κέντρο του σταυρού. Ο προπονητής στέκεται μπροστά από τον παίκτη κρατώντας κάρτες που έχουν τα ίδια χρώματα με τους κώνους. Μόλις ο προπονητής σηκώσει μία κάρτα, ο παίκτης πρέπει να αγγίξει τον κώνο που έχει το ίδιο χρώμα.

 

  • Πλάγια βήματα με οπτικό ερέθισμα


Ο αθλητής στέκεται με μέτωπο στον προπονητή και εκτελεί κατακόρυφα αλματάκια. Όταν ο προπονητής δείξει προς κάποια κατεύθυνση, ο αθλητής κατευθύνεται με πλάγια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Η ταχύτητα αντίδρασης είναι μία ικανότητα η οποία μπορεί να παρουσιάσει βελτίωση μέσω της προπόνησης. Οι παραπάνω ασκήσεις είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες αθλητών και κυρίως για μικρά παιδιά, καθώς μπορούν να πάρουν παιγνιώδη μορφή.

 

Ιζαμπέλα Βούρου

Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα Athlometrix