4 Βασικά Λάθη Που Γίνονται Στο Γυμναστήριο
Στο χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα του γυμναστηρίου, συμβαίνουν αρκετά λάθη όσο αναφορά την τεχνική κάποιας άσκησης αλλά και την ποσότητα της προπόνησης. Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν κατανοητό, είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους λάθη, έτσι ώστε η άσκηση να έχει καλύτερο αποτέλεσμα κι ο κίνδυνος ενός τραυματισμού να είναι αρκετά μειωμένος.

 

Ας παρατηρήσουμε παρακάτω 4 συνήθη λάθη που πρέπει να μην κάνουμε όσο διάστημα αθλούμαστε σε κάποιο γυμναστήριο.

 

1: Μεγάλος όγκος αερόβιας άσκησης και λιγότερη άσκηση με βάρη
Οι περισσότεροι ασκούμενοι προκειμένου να αδυνατίσουν, προτιμούν τη συχνή χρήση ενός διαδρόμου ή ενός ποδηλάτου. Πράγματι, χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος αρκετή ώρα σε ένα τέτοιο μηχάνημα για την μείωση του βάρους του, αλλά πάντα σε συνδυασμό με τα βάρη. Για να χτίσεις ένα καλλίγραμμο σώμα λοιπόν, δεν αρκεί μόνο το τρέξιμο.

 

2: Καθόλου προπόνηση
Παρατηρείται έντονα το φαινόμενο, και ειδικά τον μήνα Σεπτέμβριο, που όλοι έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι εγγραφές στα γυμναστήρια να είναι αρκετά αυξημένες. Μετά από ένα – δύο μήνες όμως το πολύ, ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών του γυμναστηρίου έχει εγκαταλείψει την άσκηση και δεν κατάφερε ποτέ να την εντάξει στην καθημερινότητά του. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη κινήτρου και φυσικά στον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου. Προτείνουμε λοιπόν, υπομονή, επιμονή και πίστη στη στοχοθεσία που θέσαμε εξ’ αρχής. Άλλωστε, θα είναι μια συνήθεια που μόνο καλό μπορεί να προκαλέσει στο σώμα και την υγεία μας γενικότερα.

 

3: Έλλειψη Ανάπαυσης
Προπόνηση χωρίς ξεκούραση δεν γίνεται! Για την ομαλή ανάπτυξη και επαναφορά των μυών, το διάστημα της ανάπαυσης ανάμεσα στις προπονήσεις είναι αναγκαίο. Πρέπει λοιπόν, να υπάρχει σωστός προγραμματισμός έτσι ώστε το σώμα να μην υπερπροπονείται αλλά να γυμνάζεται κατάλληλα. Οπότε, ας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην προπόνηση όσο και στο διάλειμμα – ανάπαυση του οργανισμού.

 

4: Επανάληψη της ίδιας προπόνησης
Αρκετά σημαντικό είναι να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης έτσι ώστε να ορίζουμε τη στοχοθεσία μας αλλά και να ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε στις προπονήσεις μας. Τεράστιο λάθος όμως, είναι να ακολουθούμε αυτό το πρόγραμμα κατά γράμμα, να μην υπάρχει ποικιλία στις ασκήσεις μας και να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς χωρίς καμία αλλαγή. Αυτό που θα μας εξασφαλίσει όμως την ποιότητα στις προπονήσεις μας είναι ο προγραμματισμός στις επαναλήψεις, στα σετ και στην ένταση των ασκήσεων με μεγάλη ποικιλία αυτών έτσι ώστε να γυμνάζεται το σώμα κατάλληλα και ομοιόμορφα.

 

Παρατηρήσαμε λοιπόν, 4 από τα βασικότερα λάθη που γίνονται από τους ασκούμενους και δώσαμε ορισμένες συμβουλές με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της προπόνησης στο γυμναστήριο. Το ζητούμενό μας όμως, είναι η αποτελεσματικότητα και το κίνητρο έτσι ώστε η γυμναστική να γίνει «τρόπος ζωής» και μέσω αυτής ο οργανισμός του καθενός να είναι υγιής.

 

Επιμέλεια : Παναγιώτης Τσιγαρίδας
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών – Προπονητής Φυσικής Κατάστασης
Συντακτική Ομάδα Athlometrix