4 Παραδοσιακά Παιχνίδια που Ωφελούν τα Παιδιά Όπως ο Αθλητισμός
Τα παραδοσιακά παιχνίδια των παιδιών που μαζεύονται και παίζουν στις αλάνες της κάθε γειτονιάς, εκτός από τη διασκέδαση, παρέχουν μια σειρά από διάφορα οφέλη τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Έχουμε αναφερθεί και σε έτερα άρθρα σχετικά με τα κέρδη που έχει ένα παιδί όταν ασχολείται με εξωτερικές ομαδικές δραστηριότητες, τα οποία ορισμένες φορές ούτε τα φανταζόμαστε! Η βελτίωση της ταχύτητας, των αντανακλαστικών, της ισορροπίας και άλλων αθλητικών χαρακτηριστικών συμβαίνουν μέσα από το παιχνίδι χωρίς κάποια ειδική προπόνηση.

 

Πέρα από την εκτόνωση και την πνευματική ανάπτυξη, τα οφέλη για τον οργανισμό προσομοιάζουν με αυτά του αθλητισμού:
-Δραστηριοποίηση του καρδιαναπνευστικού συστήματος
-Ενδυνάμωση των περισσότερων μυών του σώματος
-Ομαλή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος

 

Τα παιδιά καλό είναι να παρακινούνται στην υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής, ειδικά στην εποχή αυτή όπου η χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αποτελεί την κύρια ενασχόληση των παιδιών. Το φυσικό παιχνίδι, δηλαδή οποιαδήποτε δραστηριότητα διαδραματίζεται σε εξωτερικό χώρο, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να βγούν από την αδράνεια. Ιδανικά για εξωτερικό χώρο είναι τα παραδοσιακά παιχνίδια που δημιουργούν ευχαρίστηση, αλλά και προσαρμογές παρόμοιες με αυτές διαφόρων αθλημάτων. Απαιτούν γρήγορο τρέξιμο, άλμα, ρίψη μπάλας, απότομο σταμάτημα, εκρηκτικότητα και γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης.

 

«Τα μήλα»
 

Δύο παίκτες στέκονται αντικρυστά, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους ώστε στη μέση αυτής της απόστασης να συγκεντρωθούν τα υπόλοιπα μέλη. Οι δυο παίκτες που στέκονται αντικρυστά προσπαθούν με τη μπάλα να κτυπήσουν κάποιο από τα παιδιά που είναι μέσα, αυτό «καίγεται» και βγαίνει από το παιχνίδι. Αντίθετα, το παιδί που θα καταφέρει να πιάσει τη μπάλα χωρίς να πέσει κάτω κερδίζει «ένα μήλο» που θα του επιτρέψει, αν κάποια στιγμή «καεί» να μη βγει, αλλά να παραμείνει στο παιχνίδι, ή, αν καεί κάποιος φίλος του να του το παραχωρήσει. Όταν απομείνει ένα μόνο παιδί, οι δυο παίχτες με τη μπάλα μπορούν να κάνουν μόνο δέκα προσπάθειες για να το χτυπήσουν. Αν τους ξεφύγει, τα ξαναφυλάνε και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή.

 

«Το μαντιλάκι»
Το μαντιλάκι είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με έξι ή παραπάνω παιδιά. Για να παίξουν αυτό το παιχνίδι χρειάζεται ένα μαντίλι και μία κιμωλία. Με την κιμωλία σχεδιάζουν έναν κύκλο στη μέση και δύο γραμμές, μία δεξιά και μία αριστερά. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρουν να πάρουν το μαντίλι από το κέντρο. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Κάθε παιδί από την κάθε ομάδα έχει έναν αριθμό. Ο κάθε παίκτης προσπαθεί να πάρει το μαντίλι από το κέντρο χωρίς να τον πιάσει ο αντίπαλός του. Αν τον πιάσει, ο πόντος είναι του αντιπάλου. Αν όμως ο αντίπαλος περάσει τη γραμμή του ο πόντος είναι δικός του. Το παιχνίδι κερδίζει η ομάδα που έχει τους περισσότερους πόντους.

 

«Η καμάρα
Στην καμάρα παίζουν από τρία παιδιά και πάνω. Δύο παιδιά βγαίνουν έξω και γυρνάν το σχοινάκι. Τα υπόλοιπα παιδιά πηδούν. Όποιο μπερδευτεί στο σχοινάκι, χάνει, βγαίνει έξω και γυρνάει το σχοινί. Ο άλλος που γυρνούσε, μπαίνει μαζί με τα άλλα παιδιά και έτσι το παιχνίδι συνεχίζεται.

«Κλέφτες και αστυνόμοι»
Είναι ένα πολύ συναρπαστικό παραδοσιακό παιχνίδι. Παίζεται με πολλούς παίχτες σε ανοιχτό χώρο. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η μία, η μικρότερη, είναι οι αστυνόμοι. Τα υπόλοιπα παιδιά αποτελούν τους κλέφτες. Το παιχνίδι εξελίσσεται σαν ένα κοινό κυνηγητό ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οι κλέφτες, όταν θέλουν να ξεκουραστούν, πάνε σ' ένα συγκεκριμένο σημείο το οποίο ονομάζεται σπίτι. Εκεί οι αστυνόμοι δεν μπορούν να τους πιάσουν. 'Οταν όμως ο αστυνόμος πιάσει τον κλέφτη τον οδηγεί στη φυλακή, η οποία βρίσκεται συνήθως όσο πιο μακριά γίνεται από το σπίτι. 'Ενας φυλακισμένος παίχτης ελευθερώνεται όταν ένας σύντροφός του του ακουμπήσει το χέρι και φωνάξει "ξελέ". Σε περίπτωση που οι φυλακισμένοι κλέφτες είναι πολλοί, κάνουν το εξής κόλπο: πιάνουν τα χέρια τους στη σειρά και απλώνονται όσο πιο έξω μπορούν (ένας βρίσκεται "μέσα" στη φυλακή και οι άλλοι, κρατώντας χέρι χέρι, προχωρούν προς το σπίτι). Ο ελεύθερος παίχτης, αγγίζοντας το χέρι ενός φυλακισμένου, ελευθερώνει όλους όσους συμμετέχουν στην αλυσίδα. Φυσικά, απαγορεύεται αυστηρά στους αστυνομικούς να φρουρούν τους φυλακισμένους παίχτες, κανόνας που όποιος παραβεί αποβάλλεται αυτομάτως από το παιχνίδι. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλοι οι κλέφτες φυλακιστούν, κάτι που πολλές φορές δεν συμβαίνει.

 

Συνοπτικά


Το παιχνίδι συμβάλλει στην ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Αποτελεί ένα στάδιο προπαρασκευαστικό για τη μετέπειτα ζωή του, αφού επιδρά καθοριστικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Η ενασχόληση των παιδιών με φυσικές δραστηριότητες από την πολύ μικρή ηλικία έχει πολλά να προσφέρει. Προσπαθήστε να παρακινείτε τα παιδιά σας να βγαίνουν στη γειτονιά για παιχνίδι παρά να απασχολούνται πολλές ώρες στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλα
Συντακτική ομάδα Athlometrix