3 Επιθετικές Συμπεριφορές Διεθνών Ποδοσφαιριστών
Επιθετικότητα  στον αθλητισμό είναι η συμπεριφορά ενός ατόμου που έχει ως στόχο να βλάψει ή να προκαλέσει τραυματισμό σε κάποιο άλλο  ποδοσφαιριστή και μπορεί να είναι λεκτική αλλά και σωματική.

Στους αθλητές η επιθετικότητα είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί  όταν οι αθλητές είναι απογοητευμένοι, καθώς και σε καταστάσεις όπου βρίσκονται πίσω στο σκορόταν αδικούνται  ή όταν η απόδοσή τους βρίσκεται κάτω από το αναμενόμενο.

Στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο έχουμε συναντήσει κατά καιρούς αρκετούς ποδοσφαιριστές που δεν έχουν συγκρατήσει τον θυμό τους και αντιδρούν αντιαθλητικά.

Στο πλαίσιο αυτό θα κάνουμε μια αναφορά στις τρεις πιο επιθετικές συμπεριφορές  κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

 

Adriano Leite Ribeiro
Στον αγώνα Ίντερ με Βαλένθια ο βραζιλιάνος άσσος Adriano μετά  από ένα  φάουλ που δέχτηκε από τον αντίπαλο παίχτη αντέδρασε αντιαθλητικά χτυπώντας τον στο πρόσωπο με δυο γροθιές.

 

Luis SuarezΟ Luis Suarez θεωρείται από πολλούς ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς στον πλανήτη. Ένα  αρνητικό όμως στοιχείο είναι η έντονη επιθετικότητα που έχει και ότι αρκετές φορές αντιδρά πολύ επιθετικά. Μια τέτοια αντίδραση είχε στον αγώνα Ουρουγουάη εναντίον Ιταλία. Σε μια φάση μέσα στην περιοχή της Ιταλίας ο Luis Suarez δάγκωσε τον αντίπαλο αμυντικό στον ώμο με αποτέλεσμα να αποβληθεί.

 

Zinedine Zidane
Ο Γάλλος διεθνής Zinedine Zidane το 2006 κατάφερε να φτάσει την χώρα του στον τελικό, μετά από μια εξαιρετική πορεία στο παγκόσμιο κύπελλο. Στο τελικό εναντίον της Ιταλίας όπου θα ήταν και το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του ,κατά τη διάρκεια της παράτασης προκλήθηκε από τον αντίπαλο αμυντικό Marco Materazzi και αντέδρασε χτυπώντας τον με το κεφάλι στο στήθος με αποτέλεσμα να δεχτεί κόκκινη κάρτα.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι σημαντικό οι προπονητές να βοηθούν τους αθλητές να διαχωρίσουν το δυναμικό τρόπο παιχνιδιού από την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στον αντίπαλο. Πρέπει οι αθλητές από νεαρή ηλικία να γνωρίσουν και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να αντιδρούν αντιαθλητικά και να  μπορούν να ελέγχουν τα νευρά τους κάτω από δύσκολες περιστάσεις.

Εξάλλου ειδικοί ψυχολόγοι τονίζουν πως η επιθετικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό των αθλητών το οποίο επιδέχεται υποστήριξης, εξάσκησης και τελικά βελτίωσης.

 

 

Επιμέλεια Ντζιαχρήστος Κωνσταντίνος

Συντακτική Ομάδα  Αthlometrix