3 Εναλλακτικά «Σπορ» Για Όλο Τον Κόσμο
Εκτός απο τον κλασικό αθλητισμό και τα ευρέως γνωστά αθλήματα που μπορεί να ασχοληθεί κανείς, υπάρχουν και κάποιες άλλες μορφές σπορ, στα οποία μπορεί να μυηθεί κάποιος. Πρόκειται για εναλλακτικά παιχνίδια, τα οποία απαιτούν μια σειρά απο διάφορες δεξιότητες και προσφέρουν εκτός από ψυχαγωγία και την εξάσκηση άλλων ιδιοτήτων. Τρία τέτοιου είδους σπορ είναι το μπόουλινγκ, τα βελάκια και το μπιλιάρδο. 

Μπορεί στο πρώτο άκουσμα τους κάποιος να τα χλευάσει ή να τα υποτιμήσει σαν μορφές άθλησης, όμως αναμφισβήτητα έχουν αποκτήσει και αυτά τη δική τους κοινότητα, μιας και έχουν αρκετά οφέλη για όσους ασχολούνται.

 

Πλεονεκτήματα


Αρκεί να αναλογιστεί κανείς κάποια απο τα πλεονεκτήματα που έχουν αυτά τα εναλλακτικά σπορ και ίσως αποφασίσει να ξεκινήσει ένα απο αυτά ως χόμπι.

  • Παίζονται σε κλειστό χώρο, επομένως δεν επηρεάζονται από πιθανές αντίξοες καιρικές συνθήκες.

  • Ενδύκνειται ως ασχολία για ανθρώπους που ζουν στις μεγαλουπόλεις και δεν διαθέτουν ούτε το χώρο ούτε το χρόνο για περεταίρω άθληση, ενώ το γυμναστήριο δεν το βρίσκουν καθόλου διασκεδαστικό.

  • Χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να αφιερώσει κανείς. Μια ώρα αρκεί για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να διασκεδάσεις με τους φίλους σου χωρίς να χρειάζεται κάποια ειδική ενδυμασία, ούτε είναι απαραίτητο να αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις μπάνιο αμέσως μετά το τέλος.

  • Βοηθάνε το άτομο να αναπτύσσει και να εξελίσσει διάφορες πτυχές της ψυχολογίας και της προσωπικότητας του όπως είναι για παράδειγμα: ο ανταγωνισμός, το ομαδικό πνεύμα, το πνεύμα του νικητή, η αυτοσυγκέντρωση, η αυτοπεποίθηση, η διαχείριση του άγχους κ.α.

  • Συμβάλλουν στην βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος καθώς οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση στο στόχο, σταθερότητα, ισορροπία και συγκεκριμένες αναπνοές.

  • Λειτουργούν ώς μια διέξοδος εκτόνωσης του ατόμου και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

  • Προάγουν την κοινωνικοποίηση του ατόμου και ότι άλλο συμπεριλαμβάνει αυτή. Η ευγενής άμιλλα των παιχνιδιών, ο σεβασμός προς τρίτα άτομα και ο υγιής ανταγωνισμός μπορούν να λειτουργήσουν θετικά και σε αυτόν τον τομέα δημιουργώντας ακόμη και δυνατές χρόνιες φιλίες ή ακόμη και σχέσεις.

  • Μπορούν να αγωνιστούν όλοι ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας και μάλιστα ως αντίπαλοι ή συμπαίκτες.


 

Αθλήματα Επίδειξης


Τα συγκεκριμένα σπορ, μπορούν να χαρακτηριστούν και ώς αθλήματα επίδειξης. Αθλήματα επίδειξης (αγγλ.: demonstration sports) θεωρούνται όσα σπορ διεξάγονται παράλληλα με άλλα αθλητικά γεγονότα με στόχο να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό. Η ονομασία αυτή έχει καθιερωθεί κυρίως για τα σπορ που εμφανίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς να ανήκουν στο επίσημο πρόγραμμα, ώστε να πείσουν την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να τα συμπεριλάβει στα Ολυμπιακά Αθλήματα. 

Η ονομασία «άθλημα επίδειξης» υιοθετήθηκε επίσημα το 1912 στην Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης, όταν οι Σουηδοί αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα των αγώνων την γκλίμα (glima), ένα είδος σκανδιναβικής παραδοσιακής πάλης.

Μετά το 1992 η ΔΟΕ αποφάσισε να σταματήσει τη διεξαγωγή αθλημάτων επίδειξης, διότι το πρόγραμμα των αγώνων έχει διογκωθεί υπερβολικά.

Παρόλ' αυτά, το μπόουλινγκ έχει συμπεριληφθεί 2 χρονιές ώς τέτοιο άθλημα (1900 και 1988) χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει τους ιθύνοντες πως πρέπει να αναγνωριστεί ώς επίσημο Ολυμπιακό Άθλημα.

Την τελευταία 10ετία πάντως, τόσο τα βελάκια όσο και το σνούκερ (είδος μπιλιάρδου) έχουν αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς ανα τον κόσμο και ήδη εξετάζεται η περίπτωση τους. Η ραγδαία τους εξέλιξη και η εμπορική τους άνοδος αναμένεται να τους προσδώσουν κι άλλους πόντους στο μέλλον και το πλήρωμα του χρόνου θα δείξει αν τελικά θα μπορέσουν να αναγνωριστούν και επίσημα ώς αθλήματα.

 

Bowling


 

bowling

Το πασίγνωστο άθλημα όπου προσπαθείς να ρίξεις τις 10 κορίνες έχοντας 2 ρίψεις σε κάθε σου προσπάθεια με την κλασική βαριά μπάλα με τις 3 υποδοχές για τα δάχτυλα του χεριού. Κάθε φορά που πετυχαίνεις να ρίξεις και τις 10 κορίνες με μια ρίψη, κάνεις το λεγόμενο Strike, παίρνεις 10 πόντους και διπλασσιάζονται οι πόντοι σου την επόμενη φορά που θα έρθει η σειρά σου να παίξεις. Σε έναν αγώνα μπόουλινγκ οι παίκτες έχουν απο 10 ευκαιρίες να ρίξουν όσο περισσότερες κορίνες μπορούν, λαμβάνοντας και τους αντίστοιχους πόντους. Νικητής αναδεικνύεται ο παίκτης που στο τέλος έχει μαζέψει τους περισσότερους πόντους.

 

Darts


darts

Το ξέρατε ότι ο σκοπός του παινχιδιού των νταρτς δεν είναι να πετύχετε το κέντρο του στόχου;! Κι όμως το παιχνίδι είναι άκρως διασκεδαστικό, καθώς έχει βαθμολογία, στρατηγική και σκοπό, ενώ δεξιότητες όπως γρήγορες μαθηματικές πράξεις, ισορροπία, αυτοσυγκέντρωση και σωστή αναπνοή θα σας κάνουν να το λατρέψετε!

Πιο συγκεκριμένα, κάθε παίκτης ξεκινάει κάθε «σετ» (Leg η ονομασία του) όντας χρεωμένος με 501 πόντους τους οποίους προσπαθεί να μηδενίσει. Κάθε αριθμό στο στόχο που πετυχαίνει το βελάκι του παίκτη αφαιρεί και τους αντίστοιχους στόχους, ενώ υπάρχουν και ενδιάμεσα πεδία  τα οποία διπλασσιάζουν η και τριπλασσιάζουν τους πόντους αντίστοιχα! Η δυσκολία του παιχνιδιού στο σημάδι είναι πως για να κερδίσει ένας παίκτης το Leg του και να κερδίσει πρέπει να μηδενίσει το υπολοιπόμενο σκορ του πετυχαίνοντας το διπλάσσιο ενός αριθμού. Για παράδειγμα, αν ένας παίκτης έχει υπόλοιπο 40 πόντους για να κερδίσει, οφείλει να πετυχει στην περιοχή του αριθμού 20 και συγκεκριμένα στο μικρό πεδίο όπου διπλασσιάζονται οι πόντοι του, γιατί 20 x 2=40. Ακολουθεί βίντεο επεξήγησης:


ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΟΥ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!


Billiards


billiards

Το μπιλιάρδο είναι το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι το οποίο παίζεται σε διάφορες παραλλαγές. Βασικό εργαλείο είναι η στέκα και κάθε παιχνίδι έχει διαφορετικό σκοπό. Το κλασικό Αμερικάνικο μπιλιάρδο όμως που συναντάμε τις περισσότερες φορές διαθέτει 6 τρύπες και 16 μπάλες εκ των οποίων η άσπρη είναι εκείνη που χτυπάνε οι παίκτες και οι υπόλοιπες πρέπει να καταλήξουν στις τρύπες με συγκεκριμένη σειρά. Το δεύτερο διαδεδομένο τη τάξει είδος μπιλιάρδου στην Ελλάδα είναι το «Γαλλικό». Το τραπέζι δεν διαθέτει τρύπες και παίζεται μόλις με 3 μπάλες. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι μπάλες να χτυπάνε μεταξύ τους κάνοντας γκέλ κάθε φορά.

Στα είδη του μπιλιάρδου περιλαμβάνεται και το «Σνούκερ», το οποίο έχει τεράστια απήχηση στο εξωτερικό, υπάρχουν επαγγελματίες παίκτες και ένα τεράστιο κοινό που το παρακολουθεί ακόμη και απο την τηλεόραση! Στο σνούκερ το τραπέζι είναι πολύ μεγαλύτερο σε διαστάσεις από το κανονικό μπιλιάρδο, ενώ οι μπάλες και οι τρύπες είναι μικρότερες.

 

Συμπερασματικά, αν μη τι άλλο πρόκειται για τρία αρκετά ενδιαφέροντα χόμπι τα οποία μπορεί να κάνει κάποιος στον ελεύθερο χρόνο του ώστε να γεμίζει τη μέρα του και να διασκεδάζει.

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix