10 Συμβουλές Για Να Μην Τραυματίζεσαι Ποτέ!
Ένα από τα πιο οδυνηρά πράγματα στον αθλητισμό είναι οι τραυματισμοί. Στο παρελθόν αρκετοί αθλητές δεν έφτασαν ποτέ στο επιθυμητό επίπεδο και τα παράτησαν νωρίς εξ’αιτίας αυτών. Πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασία που επηρεάζει τους νέους αθλητές τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στο ψυχολογικό.

Είναι στο χέρι του κάθε αθλητή να πράττει στην καθημερινότητα του όλα όσα πρέπει ώστε να μειώνει τις πιθανότητες να τραυματιστεί. Το σώμα μας δεν γεννήθηκε άρτια φτιαγμένο για τον αθλητισμό και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε με κάθε τρόπο.

Ο αθλητισμός για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο αποτελεί παράλληλα και την επαγγελματική τους κατάρτιση. Καταλαβαίνει αυτομάτως κανείς πως αν στοχεύει ψηλά, για να είναι επιτυχημένος οφείλει να κάνει μια σειρά από πράγματα και θυσίες ώστε να μπορεί να αποδίδει άριστα στον αγωνιστικό χώρο. Γιατί στην πραγματικότητα αυτή είναι και η δουλειά του.

 

τραυματισμός

Αξίζει να αναφέρουμε μια σειρά από συμβουλές, ώστε να ακολουθήσει κάποιος για να διατηρεί το σώμα του στη βέλτιστη αγωνιστική κατάσταση, αποφεύγοντας παράλληλα τους τραυματισμούς:

 

1. Μην κρύβεις οποιαδήποτε σωματική ενόχληση


Οι νέοι αθλητές πρέπει να κατανοήσουν πως ο περιβάλλοντας κύκλος τους (γονείς-προπονητές-γιατροί κ.α.) ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το καλό τους. Θα πρέπει λοιπόν να βρίσκονται σε πλήρη επικοινωνία μαζί τους. Αν έχετε κάποιον πόνο, έστω και μικρό, μην διστάσετε να το αναφέρετε. Μην το κρύψετε για να παίξετε στο επερχόμενο ντέρμπι της ομάδας σας. Να αναφέρετε οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε άσχημα και να ακούτε τις συμβουλές των μεγαλύτερων και των ειδικών.

 

2. Κάνε καλή Προετοιμασία


Μην αποφεύγετε να κάνετε την προετοιμασία της σεζόν με την ομάδα σας. Μπορεί αυτή να γίνεται τους Καλοκαιρινούς μήνες και να αναγκάζεστε να χάσετε τα… μπάνια σας, πρέπει όμως να καταλάβετε πως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόληψης τραυματισμών. Η ποιότητα της προετοιμασίας που κάνει ένας αθλητής είναι και αυτή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό πόσα προβλήματα τραυματισμών θα βγάλει μέσα στη χρονιά. Δώστε λοιπόν την απαραίτητη προσοχή και ακολουθείτε τις οδηγίες του προπονητή σας κατά γράμμα.

προετοιμασία 2019

3. Επέλεξε ένα άθλημα και κάνε διαχείριση δυνάμεων


Πολλά παιδιά νεαρής ηλικίας μπορεί να έχουν αρκετά ενδιαφέροντα και ταλέντο σε διάφορες δραστηριότητες. Επίσης μπορεί να μην έχουν καταλήξει ακόμη για το ποιο άθλημα θέλουν να ακολουθήσουν. Το να συμμετέχεις όμως σε διάφορες ομάδες και να κάνεις 2 και 3 προπονήσεις την ημέρα δεν ενδείκνυται. Μπορεί να νιώθεις υπερφυσικά ανίκητος και πως έχεις πολλή ενέργεια για να διοχετεύσεις, όμως πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου. Είναι πολύ πιθανό να αντέχεις να κάνεις 2 φορές προπόνηση την ημέρα για ένα χρονικό διάστημα (πχ 1 μήνα) όμως αυτή η συνθήκη είναι σίγουρο πως αργότερα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σου, καθώς τον καταπονείς περισσότερο από όσο πρέπει. Καλό θα είναι να επιλέξεις αρχικά το άθλημα το οποίο θέλεις να ακολουθήσεις και αν νιώθεις ότι έχεις να δώσεις περισσότερα, μπορείς να το κάνεις με μια σχετική ενδυνάμωση ή συντήρηση της φυσικής σου κατάστασης στο γυμναστήριο. Επίσης μπορείς να επιλέξεις να κάνεις και κάποιες άλλες δραστηριότητες εκτός αθλητισμού ώστε να γεμίζεις τη μέρα σου αν δεν σε καλύπτουν οι 2 ώρες καθημερινής προπόνησης.

 

4. Μην παραμελείς το ζέσταμα


Το 50% της αποφυγής ενός τραυματισμού στην προπόνηση ή τον αγώνα είναι να έχεις κάνει ένα πολύ καλό ζέσταμα. Μπορεί να ακούγεται βαρετό, είναι όμως μια πολύ σημαντική διαδικασία η οποία «απαγορεύεται» να παραμελείται. Ζέστανε τους μύες σου ώστε να είναι έτοιμοι να δεχθούν τις ταλαντώσεις και τις πιέσεις που θα ακολουθήσουν χωρίς να τραυματιστούν.

ζέσταμα, διατάσεις

 

5. Να είσαι σίγουρος πως είσαι ξεκούραστος


Όσο πιο ξεκούραστος πας στην προπόνηση ή στον αγώνα, τόσο περισσότερη ενέργεια σου περισσεύει να καταναλώσεις. Έτσι βελτιώνεις την απόδοση σου και προλαμβάνεις κάποιους πιθανούς τραυματισμούς. Φρόντισε λοιπόν να ξεκουράζεσαι όταν το χρειάζεσαι και να κοιμάσαι αρκετά χωρίς να ξενυχτάς ιδίως όταν πρόκειται να ασκηθείς την επόμενη ημέρα. Αν νιώθεις εντελώς εξαντλημένος, δεν είναι κακό να απέχεις από μια προπόνηση ή να μιλήσεις με τον προπονητή σου πριν τον αγώνα και να του αναφέρεις ότι νιώθεις υποτονικός και νωχελικός. Αν ο νους δεν δουλεύει σωστά, τότε και το σώμα δεν υπακούει στις εντολές που του δίνει ο εγκέφαλος και μπορεί να τα κάνει όλα λάθος.

 

6. Ακολούθησε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής


Το σώμα σου αποτελεί το εργαλείο της αγωνιστικότητας σου. Οφείλεις να το σέβεσαι και να το φροντίζεις έτσι ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Σε αυτό, δεν είναι μυστικό πως συμβάλλει η υγιεινή διατροφή. Φρόντισε να καταναλώνεις επαρκώς φρούτα και φαγητά πλούσια σε πρωτεϊνες και υδατάνθρακα, αποφεύγοντας παράλληλα τα λίπη. Περιόρισε τα γλυκά και τις σοκολάτες για πιο επιθυμητά αποτελέσματα.  Είπαμε, ο αθλητισμός θέλει θυσίες.

 

7. Μην αφήνεις τον οργανισμό σου να αφυδατωθεί


Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά τους να έχουν επαρκές νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το παιχνίδι. Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης ελλοχεύει, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, κόπωση, εμετό, σύγχυση ή ακόμη και λιποθυμία.

 

8. Προμηθεύσου τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας


Τα περισσότερα αθλήματα απαιτούν να αγωνίζεσαι με τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας. Προστατευτικός εξοπλισμός, όπως τα κράνη, τα μαξιλαράκια και τα παπούτσια, είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη των τραυματισμών. Οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με τους προπονητές πριν αρχίσει η σεζόν, ώστε να έχουν επαρκή χρόνο για να εξοπλίσουν σωστά το παιδί τους πριν αρχίσουν οι προπονήσεις και οι αγώνες.

 

9. Δώσε έμφαση στην κατάλληλη τεχνική και τις οδηγίες


Σε κάθε άθλημα υπάρχει σωστός τρόπος και λάθος τρόπος να κάνεις πράγματα. Για παράδειγμα, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να διδάσκουν τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης ενός αντιπάλου για να αποφύγουν μια διάσειση και οι παίκτες του μπέιζμπολ θα πρέπει να διδαχθούν τον κατάλληλο τρόπο να ρίξουν και να ακολουθούν τις οδηγίες για το πόσες βολές να κάνουν σε μια μέρα. Μια έξτρα προπόνηση εν αγνοία του προπονητή σου μπορεί να αποβεί μοιραία και να σε οδηγήσει σε κάποιον τραυματισμό. 

10. Αναγνώρισε τον τραυματισμό και λάβε ιατρική περίθαλψη εγκαίρως


Όσο νωρίτερα καταλάβεις ότι πάσχεις από έναν τραυματισμό και αποφασίσεις να τον προσέξεις, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις. Ένας τραυματισμός που παραβλέπεται ή παραμελείται εκκουσίως από τον αθλητή μπορεί να χειροτερέψει και μετά να χρειαστεί πολλαπλάσιος χρόνος ίασης. Τα παιδιά λόγω της δίψας τους να αγωνιστούν, μπορεί να μην νιώθουν καλά, αλλά να το κρύψουν. Εάν οι γονείς ή οι προπονητές παρατηρήσουν ότι υπάρχει αλλαγή στην τεχνική του αθλητή τους, όπως ένα σκασίλωμα όταν τρέχει, ρίχνει διαφορετικά ή τρίβει ένα πόδι κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας θα πρέπει αμέσως να τον αποσύρουν. Εάν τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν αξιολόγηση για το παιδί τους πριν επιστρέψει εκ νέου στη δραστηριότητα του.

τραυματισμος αθλητη

 

Ακολουθώντας τις παραπάνω γενικές συμβουλές στο μέγιστο βαθμό, είναι σίγουρο πως θα επωφεληθείτε άμεσα και έμμεσα περιορίζοντας τους τραυματισμούς και βελτιστοποιώντας την αγωνιστική σας απόδοση.

 

Ασημακόπουλος Παναγιώτης
Αρχισυντάκτης Athlometrix