10 Διατροφικά Tips Για Να Μην «Ξεφύγετε» Την Τσικνοπέμπτη!
Η Τσικνοπέμπτη καταφτάνει! Ως γνωστόν, αποτελεί την χαρά των κρεατοφάγων, όπου ολιγομελείς και πολυμελείς παρέες και οικογένειες ενώνονται, προκειμένου να περάσουν όμορφα αυτό το βράδυ. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ημέρα που διατροφικά ξεφεύγουν και οι πιο σκληροπηρυνικοί οπαδοί της υγιεινής διατροφής!

Διατροφικά Tips

Στην περίπτωση των νέων γενικότερα, αλλά και των αθλητών ειδικότερα, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί ένα «μελανό σημείο» σε μια σειρά απο διατροφικές θυσίες, που κάνουν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και καλό θα ήταν να βάλει ο καθένας κάποια όρια, ώστε να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες.

Επικοινωνήσαμε με τη γνωστή διατροφολόγο-διαιτολόγο κα. Τέτα Ουζούνη, η οποία μας παρέθεσε μια σειρά από χρήσιμα διατροφικά Tips για την Τσικνοπέμπτη, προκειμένου να τσικνίσουμε άφοβα και χωρίς τύψεις:

 

• Μη μένετε νηστικοί όλη την ημέρα έχοντας στο μυαλό σας οτι θα φάτε περισσότερο το βράδυ.
Μεγαλύτερο κακό θα κάνετε στον οργανισμό σας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες το βράδυ, πράγμα που δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση.

• Δώστε σημασία και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλούσιο πρωινό με πηγές καλής πρωτεΐνης αλλά και φυτικών ινών, που παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού (πχ. μια ομελέτα με λαχανικά και μια φέτα μάυρο ψωμί).

 • Προσπαθήστε ενδιάμεσα των κύριων γευμάτων να καταναλώσετε μια χούφτα ξηρών καρπών.
Τα ανάλατα αμύγδαλα ειδικά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Συνεισφέρουν δηλαδή στα υγιή οστά, προσφέροντας παράλληλα την ινσουλινοαντίσταση. Είναι υψηλά σε περιεκτικότητα φυτικής πρωτεΐνης και παρατείνουν και αυτά το αίσθημα του κορεσμού. Μας κάνουν δηλαδή να νιώθουμε χορτάτοι.

• Μην παραλείψετε να φάτε το καθημερινό σας φρούτο.
Τα φρούτα είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών και φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες θα βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη και αφομοίωση της ποσότητας του κρέατος από τον οργανισμό.

• Το μεσημέρι αποφύγετε να καταναλώσετε τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Τέτοιου είδους τροφές καθώς και άλλες τροφές φτωχές σε φυτικές ίνες (πχ. άσπρα μακαρόνια) καλό θα είναι να τις αποφύγετε. Με αυτές τις τροφές δεν θα νιώθετε χορτάτοι και θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το βράδυ.

• Επιλέξτε για μεσημεριανό μια σαλάτα με κάποιο τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 φέτα μάυρο ψωμί.
Με αυτόν τον τρόπο θα φάτε κάτι το οποίο θα σας φουσκώσει και θα σας χορτάσει, εξοικονομώντας έτσι θερμιδικές προσλήψεις, τις οποίες είναι πολύ πιθανό πως θα υπερβείτε το βράδυ.

• Στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης προτιμήστε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Για παράδειγμα, το κοτόπουλο περιέχει πολύ λιγότερο λίπος από το αρνί. Λογικό είναι να θέλετε να δοκιμάσετε από όλα τα κρέατα. Δεν χρειάζεται να στερηθείτε κάτι, αρκεί να κατανέμετε τις ποσότητες του λίπους που θα φάτε σωστά.

σαλάτα

• Βάλτε στο πιάτο σας μεγάλη ποσότητα σαλάτας.
Φυσικά όλα είναι στο μυαλό. Ένα πιάτο που φαίνεται άδειο, στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι δεν έφαγε αρκετά. Βάλτε μπόλικη σαλάτα στο πιάτο σας και ας μην τη φάτε τελικά όλη.

• Ξεκινήστε το γεύμα σας με τη σαλάτα.
Μπορεί νε βλέπετε τα κρέατα και να σας τρέχουν τα σάλια, πρέπει όμως να συγκρατηθείτε. Ξεκινήστε να τρώτε σαλάτα όση ώρα περιμένετε να ψηθούν τα κρέατα. Η σαλάτα κατατάσσεται ψηλα στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και έτσι επέρχεται πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Με αυτόν τον τρόπο θα καταναλώσετε μικρότερες ποσότητες βλαβερού κρέατος.

• Προσθέστε λεμόνι στα κρεατικά σας
Ως γνωστόν, το λεμόνι είναι το πρώτο προϊόν που συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην καύση του λίπους. Επίσης, η οξύτητά του βοηθάει στη χώνεψη. Φυσικά βελτιώνει τη γεύση του κρέατος σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, αν ένα κρέας σας φανεί ανάλατο, προκειμένου να προσθέσετε βλαβερό αλάτι, προτιμήστε το λεμόνι για τη βελτίωση της γεύσης.

 

Πρωτεϊνη

 

ΕΧΤΡΑ TIP ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ


• Για τους ενήλικες, σε ό,τι αφορά στο αλκοόλ, προτιμήστε το λευκό ή το κόκκινο κρασί .
Το κόκκινο κρασί περιέχει τανίνες που ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα. Παρ' όλα αυτά, το λευκό κρασί περιέχει χαμηλότερο ποσοστό σακχάρων και ο οργανισμός το μεταβολίζει καλύτερα. Ιδιαίτερα με γεύμα πρωτεϊνης όπως είναι αυτό της Τσικνοπέμπτης.

 

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ!